Ekonomi

AKBANK emeklisine vadettiği dini bayram ikramiyelerini vermedi

Ramazan ve Kurban Bayramlarında emeklilere verilen bayram ikramiyelerini Akbank'tan alan emekliler hak ettikleri paralarını alamadı.  Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere ödenen bayram ikramiyeleri hesaplarına yatmayan mağdurlar İstanbul Beşiktaş'ta eylem yaparak banka yönetimini protesto etti

Akbank emeklileri, bütün emeklilere dini bayramlarda verilen bayram ikramiyelerini Akbank-Aksandık emeklilerine derhal geriye dönük yasal faizi ile ödenmesini istiyor. Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere ödenen bayram ikramiyeleri hesaplarına yatmayan mağdurlar İstanbul Beşiktaş'ta eylem yaparak banka yönetimini protesto etti.

ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYORUZ TEPKİSİ

Akbank-Aksandık emeklileri bankaya çeyrek asırdan fazla fedakarca hizmet ettiklerini söyleyerek alın teriyle kazandıkları haklarının kendilerine derhal ödenmesini istedi. Emekliler, Aksandık’tan yasalara göre emekli olduklarını ancak ve banka ve Aksandık'ın kendilerine üvey evlat muamelesi yaptığından şikayetçi oldu. Akbank emeklileri 5 yıldan beri hak kayıplarının had safhaya ulaştığını bankanın kuruluşu olan her 30 Ocak’ta personele verilen kuruluş ikramiyesinin emeklilere de verilmesini talep ettiklerini dile getirdi.

EMEKLİLER NE İSTİYOR?

Emekliler, üye oldukları Aksandık’tan taleplerini de şöyle sıraladı:

Diş tedavilerinde belirli bir limit ve dahilinde tedavi imkânı varken daha sonra diş tedavi ücretleri kaldırılarak Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) seviyesine indirildi. Böu yüzden diş tedavilerinde masrafların büyük bir bölümü çıktı.SUT rakamları o kadar düşük ki diş hekimlerine yapılan KDV ödemesini dahi karşılamıyor. Aksandık bu yılbaşında bir açıklama yaparak lütufmuş gibi SUT fiyatlarının üç katı seviyesine çıkarıldığını açıkladı. Şu anda da ‘bazı diş hekimleriyle yüzde 20 ıskonto anlaştık, oralara gidin’ diyorlar. Bu açıklamayı da Akemder’i aracı kılarak yaptırıyorlar. Maalesef bir grup Akbank Aksandık emeklisi de çeşitli platformda iyileştirme adı altından yapılan bu açıklamaları minnetle, şükran duygularıyla, teşekkürle karşılıyorlar. Diş tedavilerinde eskiden olduğu gibi yine limit dahilinde olmasını talep ediyoruz. Diş klinikleri ve hastaneler ile anlaşma sağlanmalı.

KATKI PAYLARI YÜZDE 10'A ÇEKİLSİN

Emekliler sağlık yardımları katkı payı yüzde 10’dan doğrudan yüzde 20’ye çıkarılıp sonra yüzde 15’e indirildiğini atkı payının tekrar yüzde 10’a indirilmesini istedi. Emekliler ayrıca maaş artış zamlarının hesaplanmasında Aksandık iki farklı yöntem kullanarak, SGK maaşlarını eş değer kabul ettiğini ve farklarının eksik ödendiğini ifade etti.  Emeklilerin bir şikayeti ise; sandığa ait olup satılan tesis ve kampların paraya çevrilmesinden dolayı tatil yapma imkanlarının ellerinden alınması oldu.