28 / 04 / 2024

Akçansa'dan 24 milyon dolarlık geri dönüşüm tesisi!

Akçansa'dan 24 milyon dolarlık geri dönüşüm tesisi!

Çanakkalenin Ezine İlçesine bağlı Mahmudiye Beldesinde, Sabancı Holding ve Heidelberg Cement ortak kuruluşu olarak üretim yapan Akçansa Çimento Fabrikasında, atık ısıdan enerji üretecek 24 milyon dolarlık tesisin açılışı yapıldı



Sabancı Holding CEOsu Zafer Kurtul, son 5 yılda çimento kapasitesini iki misli arttırdıklarını ve önümüzdeki 5 yıl içinde kapasiteyi yine iki misline çıkararak sektörde büyümeyi sürdüreceklerini açıkladı.

Akçansa Çimento Fabrikası bahçesinde düzenlenen açılış törenine Çanakkale Vali Vekili Hüseyin Kulözü, Sabancı Holding CEOsu Zafer Kurtul, HeidelbergCement Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bernd Scheifele, Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen, Akçansa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Daniel Gauthier, Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Çin Halk Cumhuriyeti  Ankara  Büyükelçisi Gu Xiao Sheng ile bayiler ve çok sayıda davetli katıldı. Tesisi tanıtan tanıtım filmi davetlilere gösterildi.

Sabacı Holding CEOsu Zafer Kurtul, yaptığı konuşmada, açılışını yaptıkları tesisin ülkenin gelişmesine katkıda bulunacağına inandığını ifade etti. Tüm Sabancı Topluluğu çalışanları olarak bugün geldikleri yerin haklı gururunu yaşadıklarını ifade eden Zafer Kurtul, "Sabancı Topluluğu olarak çok önem verdiğimiz ana iş kollarımız var. Bunlar finansal hizmetler, çimento, enerji, sanayi ve perakende sektörleridir. Sabancı Topluluğunun bugün net portföy değeri 12 milyar doları aşmaktadır. 11 tane halka açık şirketimiz var. Toplam İstanbul Borsasının yüzde 12sini temsil etmektedir. Bütün bunların yanında en değerli varlığımız ekibimizdir. Başarımızın mimarı 57 bin 500 personelimiz var" dedi.

Çimento sektörü topluluğunun da ana iş kollarından bir tanesi olduğunu kaydeden Kurtul, "Çimento sektöründe büyümeyi hedefliyoruz. Hem yurt içinde, hem de yurt dışında sağlıklı büyüme konusunda kararlılıkla çalışıyoruz. Türkiye çimento üretiminde dünyanın en büyük altıncı ülkesidir. Yine Türkiye çimento konusunda dünyanın en büyük ihracatçısıdır. Dünya ihracatında ülkemizin payı yaklaşık yüzde 11 civarındadır. Türk çimento sektörü yılda yaklaşık 65 milyon ton üretim yapmaktadır ve sektör ihracat dahil 5.5 milyar dolar büyüklüğündedir. Çimento sektörünün, önümüzdeki dönemde de ülkemizin konut ihtiyacı, alt yapı ihtiyacı nedenleri ile büyümesini sürdüreceğini tahmin ediyoruz. Çimento sektörü için bu konu önem arz etmektedir. Sabancı Topluluğunun çimento klinker kapasitesi 11.5 milyon tonu geçmiştir, çimento kapasitesi de 15 milyon tondur. Son 5 yılda çimento kapasitemizi iki misli arttırdık ve ciromuz 1 milyar dolar seviyesini aştı. Bu büyümemizi önümüzdeki dönemde de sürdürmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde de çimento kapasitemizi yine iki misline çıkarabilmeyi hedefliyoruz" dedi.

CARİ AÇIK YÜKSEK


Türkiyenin cari açığının çok yüksek olduğunu da hatırlatan Zafer Kurtul, "Bir yıllık cari açığımız 75 milyar dolar. Milli gelirimizin yüzde 9undan fazla. Cari açıktaki bu büyüme hakikaten ülkemiz için sürdürülebilir seviyeler değil. Şimdi bu cari açık konusunu bugün açılışını yaptığımız projemiz ile ilişkilendirmek istiyorum. Cari açığımızın büyük bir oranı, yüzde 56sı enerji maliyetleri. Enerjide dışarıya bağımlı olmamız cari açığımızın üzerinde son derece negatif etki yapıyor. Akçansanın bu projesi ile belki bir taşla birkaç kuş vuruyoruz. Çevreye duyarlılık ve karbon emisyonundaki azalmanın yanında da Akçansada elektrik enerjimizin yüzde 30unu bu proje sayesinde karşılamış oluyoruz" dedi.

GENÇLİĞİNDEN ÖRNEK VERDİ

Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı ve Akçansa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gökçen ise cari açığın Türkiye için hep önemli bir sorun olduğunu belirterek, çarpıcı bir örnek verdi. Göçmen, "Ben çocukluğumdan beri hep bir cari açık lafı duyarım. Benden daha büyükler var, onlar herhalde benden daha fazla duymuşlardır. Övünmek gibi olmasın ben Orta Doğu Teknik Üniversiteliyim. Üniversitede bir sürü şey için boykot yapmıştık, ama cari açık için yaptığımızı hatırlayamadım. Oysa Türkiyenin hep önemli bir sorunu bu cari açık olmuştur. Türkiye hep bir döviz kazanma baskısı altında bulunmuştur. Döviz kazanmanın da yolunun ihracat olduğunu düşünmüşüzdür. Bundan 15 sene önce Türkiyenin toplam ihracatı 23 milyar dolarmış. Türkiyenin cari açığı 5.4 milyar dolarmış. Bu dönemde ihracatımızı beş misli arttırmışız. Ama cari açık on misliden fazla artmış. Şimdi önümüze yeni hedef olarak 2023te ihracatımızı 500 milyar dolar yapacağız diye koyuyoruz. Yani ihracatımızı bir kez daha beşe katlayacağız gibi. Umarım cari açığımızı da beşe katlamayız. Dolayısıyla bu Türkiyenin önünde iktisaden en önemli risklerden biri olarak duruyor" diye konuştu.

HeidelbergCement Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bernd Scheifele de Türkiyenin bugüne kadar doğu ile batı arasında bir köprü konumunu üstlendiğine ve üstlenmeye devam edeceğine dikkat çekti. Dünyanın büyük bir ekonomik kriz ile karşı karşıya olduğunu belirten Scheifele, "Dünyanın neresinde olursak olalım, Türkiye, Avrupa, Amerika ve hatta Çinde bile bu durum ne yazık ki ülke ekonomilerini etkilemektedir" dedi.

Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal da Atık Isı Geri Kazanım Tesisi ile ilgili bilgiler verdi. Gürdal, çevreye karşı duyarlı faaliyet göstermenin kendileri için değişmez bir öncelik olduğunu belirterek, "Biz Akçansa olarak her gün 400 bin kilogramdan fazla atığı değere dönüştürüyoruz. Bu noktada temel prensibimiz sürdürülebilir büyüme anlayışıyla tüketilenden üretmektir" dedi.
Milliyet


Geri Dön