20 / 12 / 2024

Akdeniz ve Ege'de sahil arazileri şezlonglarla işgal edildi!

Akdeniz ve Ege'de sahil arazileri şezlonglarla işgal edildi!

TBMM Dilekçe Komisyonu'nun tespitine göre Antalya, Muğla ve Aydın'da 455 kişi ve kurum sahil arazilerini şezlonglarla işgal etti



TBMM Dilekçe Komisyonu'nun, şezlong açma kavgalarının perde arkasını araştırmak için kurduğu alt komisyon, Türkiye'nin gözde tatil merkezlerinin kişi ve kurumlarca nasıl işgal edildiğini ortaya çıkardı. 455 kişi, kurum ve işletme Türkiye'nin turizmde en çok gelir getiren Antalya, Muğla ve Aydın'da kumsal, plaj, arazilerde şezlong ve şemsiyelerle işgalci oldu. Muğla'da tek bir kişi 42 dönümlük araziyi işgal ederken, Kuşadası Davutlar'da 25 kişi ve işletme 145'er dönümlük kumsal araziyi kapattı. TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, işgal incelemesini tüm kıyıları kapsayacak şekilde genişletmeyi planlarken, "Bu işgallere son verilecek. Kurumlar arasındaki yetki dağınıklığı gerekirse kanuni düzenlemelerle giderilecek" dedi.

MUĞLA BAŞTA
TBMM'nin Milli Emlak Müdürlüğü'ne 2009 sonu itibariyle yaptırdığı pilot çalışmada, Antalya, Aydın ve Muğla'da işgal edilen alanlar neredeyse adım adım belirlendi. İşgali yapan kişi, kurum veya işletmelerin isimleri, işgal ettikleri yerle ilgili durum belgelendi. T.C. kimlik numarasına kadar bütün ayrıntılar tek tek listeler halında hazırlandı. Üç ilin en önemli turizm merkezlerinde işgalci olankişi, kurum ve işletmeci sayısı 455. Üç il arasındaki en çok vaka 211 işgal rakamıyla Muğla'da gerçekleşti. Kumsal ve plaj işgalinin çetelesi resmi kayıtlara, Datça'da 24, Marmaris'te 169, Milas'da 4 ve Bodrum'da 14 olarak geçti. Muğla'da tek bir kişi tarafından işgal edilen arazinin büyüklüğü 42 dönüme kadar ulaşıyor. İşgalde ikinci sıradaki il 186 istatistikle Antalya oldu. Antalya'daki işgaller ise, Alanya 33, Kaş 1, Kemer 99, Konyaaltı 17, Finike 10, Gazipaşa 8, Manavgat 12, Serik 3, Kumluca 1 ve Muratpaşa 2 olarak gerçekleşti. Antalya'da işgalciler arasında bir de öğretmenevinin büfesi bulunuyor. Aydın'daki kumsal ve plajları işgal sayısı ise 58. Didim'de 28, Kuşadası'nda 30 yasadışı işgalin belirlendiği çalışmada, Didim Belediyesi'nin 8 ayrı yerde işgalci konumda olduğu ortaya çıktı. Kuşadası'ndaki işgallerde özellikle Davutlar'da 25 kişi ve kurumun 145'er dönümlük kumsal arazisini işgal ettiği gözlendi. Devlet tarafından bu kişi ve şirketlere 240 TL ila 4 bin TL arasında ecrimisil uygulandığı belirlendi.

Nedeni yetki dağınıklığı ve az ceza
DİLEKÇE Alt Komisyonu'nun toplantıya çağırdığı veya resmi yazışma yaptığı Bayındırlık, Çevre, Kültür, Maliye, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları işgallere ilişkin "yetki dağınıklığı"nı gerekçe gösterdi. Çevre Bakanlığı temsilcisi kıyı işgallerinin düşük miktarda "Ecrimisil" (işgal edilen yerlerden devletin geriye dönük ceza alması) uygulamasından kaynaklandığını, işgalcilerin bunu hak görerek küçük miktarda para ödeyip işgali meşru hale getirdiklerini kaydetti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ecrimisilin işgallere meşruiyet kazandırmadığını belirterek asıl nedeni bu konudaki yetkinin bir çok kurum ve makama dağıtılması olarak gösterdi. Bayındırlık Bakanlığı temsilcileri de bakanlıklar arasında yetki karmaşası olduğunu vurgularken, İçişleri Bakanı Beşir Atalay "Maliye ve Kültür Turizm Bakanlıklarının da sorumlulukları var" dedi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin de işgalin "Yargısal uygulamalar sonucu oluşacak Yargıtay içtihatları ile açıklığa kavuşacağı" önerisi yaptı.
Sabah

Basında yer alan diğer haberler:

Kıyı işgalcilerine Meclis takibi

Milli Emlak Müdürlüğü’ne ünlü turizm merkezlerinde yaptırılan pilot çalışma sonunda 100 metrekareden 145 dönüme kadar değişen binlerce dönüm arazi üzerinde 455 işgal belirlendi. İlgili bakanlıklar sorumluluğu birbirine attı

TBMM Dilekçe Komisyonu, sahil ve plajları; “çit, tel örgü, ‘girmek yasak’ tabelası, hendek ve kazık” gibi engeller oluşturarak halkın kullanımına kapatan, kendi şezlog ve şemsiyelerini koyarak kıyıları parselleyenlerin işgal haritasını çıkardı. TBMM Dilekçe Komisyonu, Türkiye’nin ünlü tatil ve turizm merkezleri olan Antalya, Muğla ve Aydın’ın işgal haritasını çıkardı. TBMM’nin Milli Emlak Müdürlüğü’ne 2009 yılı sonu itibariyle yaptırdığı pilot çalışmada, işgal edilen alanlar metre metre, işgal eden kişi ve kurumlar ise isim isim belirlendi. Türkiye’nin ünlü turizm şirketleri ve tatil köylerinin de bulunduğu üç ili kapsayan listede tam 455 kişi ve kurum bulunuyor.

İşgalde Muğla ilk sıradaÜç il arasındaki en çok işgal 211 rakamla gözde turizm ve tatil bölgesi Muğla’da gerçekleşti. Muğla’daki işgalin dağılımı kayıtlara, Datça’da 24, Marmaris’te 169, Milas’ta 4 ve Bodrum’da 14 olarak geçti. Muğla’da tek bir kişi tarafından işgal edilen arazinin büyüklüğü 42 dönüme kadar ulaşıyor. İkinci sıradaki il 186 işgalle Antalya oldu. Antalya’daki işgaller Alanya 33, Kaş 1, Kemer 99, Konyaaltı 17, Finike 10, Gazipaşa 8, Manavgat 12, Serik 3, Kumluca 1 ve Muratpaşa 2 olarak belirlendi. Antalya’da işgalciler arasında bir de öğretmenevinin büfesi bulunuyor.

Aydın’da belediye işgalci

Aydın’daki kumsal ve plajları işgal sayısı ise 58. Didim’de 28, Kuşadası’nda 30 yasadışı işgalin belirlendiği çalışmada, Didim Belediyesi’nin 8 ayrı yerde işgalci konumda olduğu ortaya çıktı. Kuşadasındaki işgallerde özellikle Davutlar’da 25 kişi ve kurumun 145’er dönümlük kumsal arazilerini işgal ettiği gözlendi. Devlet tarafından bu kişi ve şirketlere 240 TL ila 4 bin TL arasında komik ecrimisil uyguladığı belirlendi.

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, işgal incelemesini tüm kıyıları kapsayacak şekilde genişletmeyi planlarken, “bu işgallere son verilecek. Kurumlar arasındaki yetki dağınıklığı gerekirse kanuni düzenlemelerle giderilecek” dedi.
Milliyet/Önder Yılmaz


Geri Dön