Sektörel

Akenerji 3 milyar dolar ile enerji üretimini 10'a katlayacak

Akenerji üç milyar dolarlık yatırımla enerji üretimini 10'a katlamayı hedefliyor. Firma 5 yıl içinde doğalgaz ve hidroelektrik yatırımlarıyla kapasitesini 3.000 megawatt'a çıkaracak

Enerji sektöründe 20 yıldır faaliyet gösteren Akkök Grubu şirketlerinden Akenerji hidroelektrik ve doğalgaz santrali yatırımlarına hız vermeye hazırlanıyor. Firma hali hazırda doğalgazda 358 megawatt (MW), rüzgarda ise 15 MW kurulu güce sahip. Proje halindeki 373 megawatt'lık dokuz hidroelektrik santralı ve Hatay'da henüz ÇED raporu hazırlıkları yürütülen ve inşaatına 2010 yılı içerisinde başlanması hedeflenen 900 MW'lik bir başka doğalgaz santralini de ekleyecek olan Akenerji, beş yılda 3.000 MW'a çıkmak hedefinde. Hedeflerini gerçekleştirmek için 3 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu belirten Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, hali hazırda mevcut tesislere yapılanlarla birlikte yatırım harcamalarının 650 milyon dolara ulaştığı bilgisini verdi.

PAZAR HEDEFİ % 7-8
"Üretimde pazar payı hedefimiz yüzde 7-8. Dağıtımda da üretimle orantılı paya sahip olmak istiyoruz, bu bir Sakarya daha almak anlamına gelir" diye konuşan Danışman, "Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın satışa çıkardığı Çoruh, Osmangazi ve Yeşilırmak elektrik dağıtım bölgeleri için tek başına ya da ortak girişim grubu kurarak katılma kararı aldığını açıklamıştı. "Tüketimde geçen yıla göre yüzde 5.4'lük bir düşüş var" diyen Danışman, 2009'da geçen yılın rakamlarının yakalanabileceğini de sözlerine ekledi.
Barış Ergin/Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Akenerji elektrik dağıtımını gözlüyor

Akkök Grubu ile Çek Cumhuriyeti merkezli CEZ enerji şirketinin ortak olduğu Akenerji'nin Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, elektrik dağıtımında portföy hedeflerinin yeni alımlarla yılın başında devraldıkları Sakarya Elektrik Dağıtım'ın (SEDAŞ) iki katına ulaşmak olduğunu açıkladı

Akenerji bu kapsamda 1.3 milyon aboneye elektrik dağıtıyor.
Danışman, “Üretimde pazar payı hedefimizi yüzde 7 ile 8 olarak belirledik. Dağıtımda da üretime orantılı paya sahip olmak istiyoruz. Bu Sakarya gibi bir bölge daha almak anlamına geliyor” diye konuştu. Şirket daha önce Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarılan Çoruh, Osmangazi ve Yeşilırmak elektrik dağıtım bölgeleriyle ilgilendiğini açıklamıştı.
Akenerji olarak doğalgazda 358 megavat, rüzgarda ise 15 megavatlık kurulu güce sahip olduklarını belirten Danışman, yapımı süren toplam gücü 373 megavat olan 9 hidroelektrik santralı ve Hatay'da 900 megavatlık doğalgaz santralinin de eklenmesiyle bu kapasiteyi artıracaklarını söyledi. “Bizim CEZ ile ortaklık kurduğumuz zamanki hedefimiz beş yılda 3 bin megavat kurulu kapasiteye çıkmak” diyen Danışman, bunun 3 milyar dolarlık yatırıma malolacağını anlattı.
Milliyet

Elektriğe 3 milyar dolar yatırım hedefledi ‘dengeli fiyat' istedi

Akenerji CEO'su Ahmet Ümit Danışman, “Hedefimiz önümüzdeki 5 yılda 3 bin megawata ulaşıp, Türkiye'nin elektriğinin yüzde 7-8'ini üretir noktaya gelmek” dedi.


Danışman, bu hedefi yakalamak için ortakları CEZ'le birlikte 3 milyar dolarlık yatırım büyüklüğüne ulaşacaklarını söyledi. Danışman, elektrikte doğalgaz gibi maliyetin anında fiyata yansıtılması gerektiğini vurguladı.

AKKÖK Grubu bünyesindeki Akenerji Elektrik Üretim A.Ş. CEO'su ve Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, önümüzdeki 5 yılda Türkiye elektriğinin yüzde 7-8'ini üretir hale gelmeyi hedeflediklerini söyledi. Danışman, bu hedefe ulaşmak için yürüyenlerle birlikte toplam 3 milyar dolarlık yatırım öngördüklerini bildirdi. Danışman, elektrik fiyatının temel girdisi doğalgaz fiyatındaki değişimin, zamanında elektrik fiyatlarına yanısıtılması gerektiğini belirterek, “Aslında otomatik fiyatlandırma sistemi bu piyasanın önünü açtı. Ancak, siz değişik sebeplerden ötürü, sosyal sebepler olabilir, seçim olabilir, yapmadığınız zammı daha sonra farklı şekilde yapmak zorunda kalabiliyorsunuz. Fiyatlara yansıtamadığınız zaman bunun getirdiği bir sıkıntıyla mutlaka karşılaşıyorsunuz” dedi.
CEZ'le bir yıl doldu
Kamu ağırlıklı Çek Cumhuriyeti kökenli enerji devi şirketi CEZ ile gerçekleştirdikleri stratejik ortaklığın birinci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Danışman, 1989'da Türkiye'nin ilk elektrik üretim şirketi olarak kurulan Akenerji'nin özel sektör arasında belli bir dönemde 550 MV'lık kurulu güce ulaştığını anlattı. Toplantıya Akenerji Genel Müdür Vekili Vratislav Domalip ile Yönetim Kurulu Üyesi Raif Dinçkök ile Finansal Denetim ve Risk Yönetimi Direktörü Gamze Dinçkök Yücaoğlu da katıldı.
Yansıması gecikiyor
Danışman, elektrik fiyatlarına ilişkin bir soruya
 şu karşılığı verdi: “Elektrik üretiminde esas olan gerçek maliyetlerin yansıtılabilmesi. Doğalgaz fiyatlarının yansıtılmamış olması uzun yıllar, fiyatlarda bir baskı yarattı ve yeni yatırım yapılmadığı gibi arz talep dengesi de bundan olumsuz etkilendi. Türkiye'deki elektrik fiyatında doğalgaz önemli rol oynuyor. Doğalgaz fiyatları yurtdışında yapılan kontratlardan ötürü altı aylık periyotlarla belirleniyor ve bunun yansıması da gecikmeli olarak elektrik fiyatlarına geliyor.”
Gece
üretim
yavaşlıyor
Mevcut fiyatlamayla tesislerini çalıştırabildiklerini kaydeden Danışman, gece uygulanan düşük tarifenin ise kendileri için avantajlı olmadığını vurgulayarak, şunları dile getirdi: “Tesislerimizi çalıştırmaya yetecek bir fiyat mevcut. Ancak talebin düştüğü saatlerde, gece kapatmak zorunda kalıyoruz çünkü rekabet edemiyoruz. Bizden daha ucuza üreten tesisler daha avantajlı durumda oluyor. Talebin düştüğü saatlerde kapatmak zorunda kalıyoruz, rekabet edemiyoruz. Fiyat o zaman çok düşüyor, bizden daha ucuza üreten tesisler devreye giriyor. Bunlar büyük bir çoğunluğu devlet tesisleri oluyor.”
Yüzde 80'i devlete
Halen ürettikleri elektriğin yüzde 80'ini devlete sattıklarını vurgulayan Ahmet Ümit Danışman, CEZ'le ortaklıkla enerji sektörüne ağırlık vereceklerine dikkat çekerek, şunları aktardı: “CEZ'le ortaklığımız SEDAŞ dağıtım ihalesiyle başladı ama bundan sonra yatırımlarla büyüyecek. Hedefimiz 3 bin megawatla Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 7-8'ine ulaşmak. Bunun için yatırımlarımız sürecek. 5 yılda 3 milyar dolarlık yatırım yapacağız.”

Ödemeler iki ay sonra geliyor

AKENERJİ CEO'su Ahmet Ümit Danışman, bir soru üzerine, devlete sattıkları elektriğin bedelini iki ay gecikmeli olarak aldıklarını belirterek, şunları söyledi: “Aslında en iyisi elektrik fiyatının saatlik belirlenmesi. Ödemelerin gecikmeden gerçekleşmesi. Geçen yıl kasımdan beri sattığımız elektriğin parasının ödenmesinde iki aylık gecikmeler başladı ve böyle devam ediyor.”

CEZ: Türkiye büyüme stratejimizin parçası

AKENERJİ'de Çek kökenli CEZ'i temsil eden Genel Müdür Vekili Vratislav Domalip, “Türkiye, bizim büyüme stratejimiz içinde önemli yer alıyor. Türkiye'nin genç nüfusu, büyüme potansiyeli, enerjiye olan ihtiyacı ortaya koyuyor” dedi.

Nükleerde ihaleden sonra kural değişiyor

AKENERJİ CEO'su Ahmet Ümit Danışman, bir soru üzerine nükyeer enerjinin şu aşamada çok fazla gündemde olmadığını savunurken, Yönetim Kurulu Üyesi Raif Dinçkök, “İşin içinde kamunun olması gerekiyor. Ancak, bizde ihale yapıldıktan sonra kural değişiklikleri gündeme geldi” dedi. Danışman da, dünyada Türkiye'deki boyutlarda tek seferde yapılmış bir nükleer santral olmadığını savundu.

Büyük termik santrallar satılırsa ilgileniriz

KARAKAYA, Keban gibi büyük hidroelektrik santrallarının kamunun elinde kalması gerektiğini, nükleer santralın içinde de devletin bulunmasının daha doğru olacağını ifade eden Ahmet Ümit Danışman , “Devlet büyük termik santralları satışa çıkardığında ilgilenmeyi düşünürüz” dedi.
Hürriyet

'Doğalgazda maliyet muntazam şekilde yansıtılırsa fiyat sistemi rahat çalışır'

Akenerji Genel Müdürü Danışman, 'Değişik sebeplerden ötürü, sosyal sebepler olabilir, seçim olabilir... Doğalgazda yapmadığınız zammı daha sonra daha farklı bir şekilde yapmak zorunda kalabiliyorsunuz. Bu sıkıntı yaratıyor' dedi

Akenerji Elektrik Üretim A.Ş. İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, elektrik fiyatını belirleyen temel girdilerden olan doğalgazın fiyatlarındaki değişimin, ‘muntazam bir şekilde fiyatlara yansıtılması halinde' sistemin çok daha rahat çalışabileceğini belirtti.
Danışman, “Ama siz değişik sebeplerden ötürü, sosyal sebepler olabilir, seçim olabilir, başka bir şey olabilir; yapmadığınız zammı daha sonra daha farklı bir şekilde yapmak zorunda kalabiliyorsunuz. Fiyatlara yansıtamadığınız zaman bunun getirdiği bir sıkıntıyla mutlaka karşılaşıyorsunuz” dedi.

CEZ ile birinci yılı
Kamu ağırlıklı Çek enerji devi şirketi CEZ ile gerçekleştirdikleri stratejik ortaklığın birinci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Danışman, 1989'da Türkiye'nin ilk elektrik üretim şirketi olarak kurulan Akenerji'nin özel sektör arasında belli bir dönemde 550 MV'lık kurulu güce ulaştığını, sanayicilerin önemli bir ihtiyacını karşıladığını ve piyasada yaklaşık yüzde 10'luk bir paya sahip olduğunu anlattı. Toplantıya Akenerji Genel Müdür Vekili Vratislav Domalip ile Yönetim Kurulu Üyesi Raif Dinçkök ve Finansal Denetim ve Risk Yönetimi Direktörü Gamze Dinçkök Yücaoğlu da katıldı.

Faturaya gecikmeli yansır
Danışman, elektrik fiyatlarına ilişkin bir soruya şu karşılığı verdi: “Elektrik üretiminde esas olan gerçek maliyetlerin yansıtılabilmesi. Doğalgaz fiyatlarının yansıtılmamış olması uzun yıllar, fiyatlarda bir baskı yarattı ve yeni yatırım yapılmadığı gibi arz talep dengesi de bundan olumsuz etkilendi. Piyasadaki fiyatı belirleyen arz talep dengesi ve sizin maliyetiniz. Türkiye'deki elektrik fiyatını belirleyen doğalgaz maliyeti. Yaklaşık yüzde 65'i termik santrallardan geliyor, bunun da büyük bir bölümü gazdan geliyor. Gazın fiyatı elektrik fiyatını oluşturan temel bir girdi.
Gaz fiyatları yurtdışında yapılan kontratlardan ötürü altı aylık periyotlarla belirleniyor ve bunun yansıması da gecikmeli olarak elektrik fiyatlarına geliyor. Yani bugünden kalkıp da 'ocak ayında veya şubat ayında zam olacak' denmesinin sebebi... Zaten doğalgaz fiyatının arttığını fiili olarak bildikleri için bunu söylüyorlar. Yani o fiyatın doğalgaz faturasına yansıması öyle bir gecikmeyle geliyor. Siz geriye doğru endekslere bakıyorsunuz altı aylık, onu daha sonraki faturalarınıza yansıtıyorsunuz doğalgaz satıcısı olarak Gazprom veya İran olarak, siz de onu elektrik faturanıza yansıtıyorsunuz. Fiyat artışını bu şekilde öngörebilmek mümkün, düşmesi için de aynı şey geçerli.”
Mevcut fiyatlamayla tesislerini çalıştırabildiklerini kaydeden Danışman, gece uygulanan düşük tarifenin ise kendileri için avantajlı olmadığını belirtti: “Tesislerimizi çalıştırmaya yetecek bir fiyat mevcut. Ancak talebin düştüğü saatlerde, gece kapatmak zorunda kalıyoruz çünkü rekabet edemiyoruz. Bizden daha ucuza üreten tesisler daha avantajlı durumda oluyor.” Tesislerin 24 saat değil talebin yüksek olduğu saatlerde çalıştığını anlatan Danışman, “Talebin düştüğü saatlerde kapatmak zorunda kalıyoruz, rekabet edemiyoruz. Fiyat o zaman çok düşüyor, bizden daha ucuza üreten tesisler devreye giriyor. Bunlar büyük bir çoğunluğu devlet tesisleri oluyor” dedi.

Satışın yüzde 80'i devlete
İSO 500'de en büyük enerji şirketi olan ve son sekiz yılda da ilk 100 şirket içindeki konumunu devam ettiren Akenerji'nin 600'ün üzerinde özel sektör kuruluşuyla tek tek kontrat yapıp ürettiği elektriği sattığını dile getiren Danışman, şu anda üretimlerinin yüzde 80'ini devlete yüzde 20'sini de piyasaya sattıklarını bildirdi. Danışman, firmanın Türkiye'nin elektrik sektöründe büyüyen ihtiyaçlarını göz önüne alarak ve Akkök Grubunun enerji sektörünü büyüme alanı olarak belirlemesiyle yüzde 50'den fazlası kamuya ait olan CEZ'le 8 Ekim 2008'de ortaklık anlaşması imzaladıklarını hatırlattı.
Ortaklığın ardından küçük kojenerasyon tesislerini devre dışı bıraktıklarını, Yalova, Çerkezköy, Kemalpaşa ve Bozhöyük'teki mevcut dört adet büyük santrallerini işletmeye devam ettiklerini anlatan Danışman, “Bundan sonra grup dışında tamamen piyasaya elektrik satan bir oyuncu olarak yer almayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, CEZ ile yapmış olduğumuz ortaklık neticesinde de Akkök Grubuna ait olan yüzde 75'lik hissenin yarısı yani yüzde 37.5'luk bir hisse CEZ şirketine devredildi, eşit ortak olarak bugün itibarıyla CEZ Akenerji'nin yönetiminde yer almakta, sorumluluk ve yönetim açısından eşit temsile sahip bulunuyor” diye konuştu. Danışman, yeni açılan dağıtım ihalelerine de başvurduklarını, sonucu beklediklerini belirtti.

Hedef yüzde 7-8 pay
Ahmet Ümit Danışman, “Bizim CEZ ile ortaklık kurduğumuzda ortaya koyduğumuz beş yıllık hedefimiz 3 bin MV'lık bir kurulu kapasiteye çıkmaktır, mevcut kurulu santrallarımız dahil olmak üzere” dedi. Danışman, bir soru üzerine, “3 bin MV için mevcut ve başlanmışlarla beraber yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırım gerekir” yanıtını verdi. Danışman, Akenerji'nin sektörde büyümeye, kalıcı önemli oyunculardan biri olmaya karar verdiğini belirterek, “Bizim hedefimiz hem dağıtımlarda hem yeni üretim tesislerinde öngörülen hedefleri gerçekleştirmek Türkiye piyasasında yaklaşık yüzde 7-8'lik bir pay alabilmek” dedi. (Radikal)

2012'den sonra kriz
Ahmet Ümit Danışman, finansmanda krizden ötürü bir daralma olduğunu, yapılması gereken santralların bir kısmının yapılamadığını belirterek, bundan dolayı 2012'den sonra kriz beklendiğini ifade etti. Danışman, elektrik tüketiminde de geçen seneye göre toplamda yüzde 4.9'luk bir daralmanın oluştuğunu, ancak geçen ay yine yükselmenin başladığını söyledi. Danışman, büyük kapasiteli termik santralların satışıyla ilgilendiklerini söyledi. Danışman ayrıca, enerji sektörüne Türk bankalarının yabancı bankalara göre daha pozitif yaklaştıklarını kaydetti.

‘Yeni alımlarla SEDAŞ'ın büyüklüğünü ikiye katlarız'
Ahmet Ümit Danışman, elektrik dağıtımında portföy hedeflerinin yeni alımlarla yılın başında devraldıkları Sakarya Elektrik Dağıtım'ın (SEDAŞ) iki katına ulaşmak olduğunu açıkladı. SEDAŞ, 2008'de 1.3 milyon aboneye hizmet verirken geçen yıl sattığı enerji miktarı 8.76 milyar kilowatt saat olmuştu. Hali hazırda doğalgazda 358 megawatt (MW), rüzgarda ise 15 MW kurulu güce sahip olduklarını, proje halindeki 373 MW'lik 9 hidroelektrik santralı ve Hatay'da henüz ÇED raporu hazırlıkları yürütülen ve inşaatına 2010 yılı içinde başlanması hedeflenen 900 MW'lik bir başka doğalgaz santralının da eklenmesiyle bu kapasiteyi artırmayı öngördüklerini belirten Danışman, “CEZ ile hedefimiz beş yılda 3 bin MW kurulu kapasiteye çıkmak” dedi. Danışman bir soru üzerine, hedeflerini gerçekleştirmek için 3 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu belirtirken, hali hazırda mevcut tesislere yapılanlarla birlikte şu andaki yatırım harcamalarının 650 milyon dolara ulaştığı bilgisini verdi. Enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin en büyük sıkıntısının finansman bulmak olduğuna dikkat çeken Danışman, “Sizin yüzde 25 özsermayeyle projeleri yapabilmeniz lazım. Ama şimdi yüzde 50 özsermaye isteniyor”dedi.
Radikal

Akenerji 3 milyar dolarla elektrikte şampiyon adayı 

Elektrik üretimine 650 milyon dolar yatırım yapan Akenerji Türkiye'nin en büyük özel üreticisi olmak için 3 milyar doları santrallere akıtacak

Akkök Grubu ile Çek enerji şirketi CEZ ortaklığı Akenerji Genel  Müdürü Ahmet Ümit Danışman, doğalgazda 358 megawatt (MW), rüzgarda ise 15 MW kurulu güce sahip olduklarını söyledi. Akenerji tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan Danışman, proje halindeki 373 MW'lik 9  hidroelektrik santralı ve Hatay'da henüz ÇED raporu hazırlıkları yürütülen ve inşaatına 2010 yılı içerisinde başlanması hedeflenen 900 MW'lik bir başka doğalgaz santralinin de eklenmesiyle bu kapasiteyi artırmayı öngördüklerini belirtti. Danışman "Bizim CEZ ile ortaklık kurduğumuz zamanki hedefimiz beş yılda 3.000 MW kurulu kapasiteye çıkmaktı" diye konuştu. Hedeflerini gerçekleştirmek için 3 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu belirten Danışman, hali hazırda mevcut tesislere yapılanlarla birlikte şu andaki yatırım harcamalarının 650 milyon dolara ulaştığı söyledi.

% 7-8 PAZAR PAYI HEDEFİ

Elektrik dağıtımında portföy hedeflerinin yeni alımlarla yıl başında devraldıkları Sakarya Elektrik  Dağıtım'ın (SEDAŞ) iki katına ulaşmak olduğunu açıkladı. SEDAŞ, 2008 sonu itibariyle 1.3 milyon aboneye hizmet verirken geçen yıl sattığı enerji miktarı 8.76 milyar kilowatt saat olmuştu.  Danışman "Üretimde pazar payı hedefimiz yüzde 7-8. Dağıtımda da üretimle orantılı paya sahip olmak istiyoruz, bu bir Sakarya daha almak anlamına gelir" diye konuştu. Akenerji, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) satışa çıkardığı Çoruh, Osmangazi ve Yeşilırmak elektrik dağıtım bölgeleri için tek başına ya da ortak girişim grubu kurarak katılma kararı aldığını açıklamıştı.

Elektrik tarifesi doğalgaz fiyatına bağlı

Türkiye'de son kullanıcıya ilişkin elektrik tarifelerinde belirleyici olanın doğalgaz fiyatları olduğuna dikkat çeken Danışman "Esas olan gerçek maliyetlerin yansıtılabilmesi. Doğalgaz fiyatını muntazam bir şekilde fiyatınıza yansıtabilirseniz sistem çok daha rahat çalışabilir. Ama siz değişik sebeplerden ötürü, sosyal sebepler olabilir, seçim olabilir, başka bir şey olabilir, yapmadığınız zammı daha sonra daha farklı bir şekilde yapmak zorunda kalabiliyorsunuz" dedi. Mevcut fiyatlamayla tesislerini çalıştırabildiklerini kaydeden Danışman, gece uygulanan düşük tarifenin ise kendileri için  avantajlı olmadığını belirtti.
Star

Nükleer için istekliyiz yeni koşulları görelim
  
Akenerji Yönetim Kurulu Üyesi Raif Dinçkök, 'Artık nükleerde istekli olabiliriz' derken Genel Müdür Ahmet Ümit Danışman ise yeni koşulları görüp ona göre strateji belirleneceğini söyledi

2008 yılında başlayan Akenerji-Cez ortaklığı birinci yılını doldurdu. Akenerji Yönetim Kurulu Üyesi Raif Ali Dinçkök, Genel Müdür Ahmet Ümit Danışman, Genel Müdür Vekili Vratislav Domalip ve Finansal Denetim ve Risk Yönetimi Direktörü Gamze Dinçkök Yücaoğlu, Akenerji-CEZ ortaklığının birinci yılında düzenlenen toplantıda şirketin geldiği noktayı ve yeni hedefleri anlattı. Özel sektör elektrik üreticileri arasında yenilenebilir enerjiye dayalı yatırım faaliyetlerini başlatan ilk şirket olan Akenerji, şuan Çek ortağı CEZ'le birlikte Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamak üzere piyasadaki çeşitli yatırım alternatiflerini inceliyor. Raif Dinçkök'ün verdiği bilgilere göre bunların içinde jeotermalden tutun da nükleer enerjiye kadar pek çok kalem mevcut.
Nükleer konusunda şimdi daha istekli olduklarını söyleyen Dinçkök ise 'Şartlar olgunlaştı. Çek ortağımız dünyada 2 nükleer santral işletiyor. Onların deneyimlerinden de yararlanarak nükleer ihalesini girmememiz için neden yok' dedi. Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman ise şu bilgileri verdi: 'Nükleer bugünkü şartlarla çok fazla gündemde değil. Yeni ihale şartlarının böyle bir yatırımı gerçekleştirebilecek kuralları taşıması lazım. Bu tip bir işte devletin yakın desteğinin hatta mümkünse işin içinde olmasının zorunluluğu var.'

GÜNEŞLE İLGİLENİYORUZ
Danışman'ın verdiği bilgiye göre Akenerji'nin inşa halindeki projelerinin yanı sıra Çanakkale bölgesinde 2 rüzgar enerji santralı için toplam 170 MW'lık lisans başvurusu; Ege Bölgesi'nde 4, Bursa'da 1 sahada jeotermal kaynak arama ruhsatı bulunuyor. Son olarak, güneş enerjisi alanında da yatırım planları olduğunu anlatan Danışman, bu planların çıkacak YEK Kanunu'na göre şekilleneceğini söyledi.

AYYILDIZ RES DEVREYE ALINDI
Akenerji, mevcut 388 MW'lık aktif kurulu gücüne ek olarak toplam 373 MW kapasiteli 9 adet hidroelektrik ve 900 MW kapasiteli bir doğalgaz elektrik üretim santralı yatırımına devam ediyor.  Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, bunlara ek olarak kendilerinin rüzgar enerjisiyle ilgili yatırım fırsatlarını da yakından takip ettiklerini anlatırken, bu çerçevede  Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde 15 MW kurulu güce sahip Ayyıldız RES projesini geçtiğimiz günlerde devreye aldıkları bilgisini hatırlattı.

2012'ye kadar 65 milyon TL yatırım
Akenerji, 1 Temmuz 2008'de Çek ortağı CEZ ile birlikte Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ) için açılan ihaleyi 600 milyon dolarlık teklifle kazanmıştı. Akenerji, böylelikle Sakarya, Bolu, Düzce ve Kocaeli'ni içine alan bir bölgede 1.3 milyon aboneye kesintisiz elektrik dağıtım hizmeti sunmak üzere işbaşı yapmış oldu. Aradan geçen süre içinde SEDAŞ'la ilgili hedeflerin büyük oranda yakalandığını belirten Danışman, Akenerji'nin SEDAŞ'ta 2012 yılına kadar 65 milyon liralık  yatırım yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Akşam

3 milyar dolarlık yatırım

Akkök 3 milyar dolar yatırıp, enerjide 3 bin MW'lık güce çıkacak

1 Temmuz 2008'de Çek Cumhuriyeti'nden CEZ ile ortaklık kuran Akkök Grubu, enerjide hedef büyüttü. Halen 388 MW'lık kurulu gücü olan konsorsiyum 5 yıl içinde 3 milyar dolar yatırarak kurulu gücünü 3 bin MW'a çıkaracak.

Çek Cumhuriyeti'nden CEZ ile yüzde 50-50 ortaklıkla geçen yıl yaptığı işbirliğinin birinci yılını kutlayan Akkök Grubu, enerjide özel sektörün en büyük oyuncularından biri olmak için hedef büyüttü. Türkiye'nin ilk otoprodüktör şirketi olan Akkök Grubu ve CEZ'in ortaklığı ile kurulan AkCez, kurulu gücünü 5 yıl içinde 3 bin megawatt'a çıkarmak için düğmeye bastı. Grup bu güce ulaşmak için 3 milyar dolarlık yatırım yapacak.

9 santral inşa halinde

Akenerji Yönetim Kurulu Üyesi Raif Ali Dinçkök, Akenerji Finansal Denetim ve Risk Yönetimi Direktörü Gamze Dinçkök Yücaoğlu, Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman ve Akenerji Genel Müdür Vekili Vratislav Domalip önceki akşam AkCez'in hedeflerini anlattı. Genel Müdür Ahmet Ümit Danışman, 388 MW'lık mevcut güce ek olarak inşası devam eden 9 adet hidroelektrik santral ile 373 MW'lık ilave kapasite geleceğini, ayrıca 900 MW kapasiteli bir doğalgaz üretim santrali yapımına da başladıklarını söyledi.

Şirketin Bandırma'da üretime aldığı 15 MW kurulu güce sahip bir de rüzgar enerjisi yatırımı bulunuyor. Genel Müdür Danışman 5 yıl içinde hedefledikleri 3 bin MW'lık kurulu güç içinde en az 1000 megawatlık kısmı yenilenebilir enerjiden oluşturmak istediklerini, rüzgarın ve suyun yanı sıra jeotermal enerji ile de ilgilendiklerini belirtti.

Dağıtımla da ilgiliyiz

Ahmet Ümit Danışman, 600 milyon dolar karşılığında Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin ihalesini kazandıklarını da hatırlatarak 3 dağıtım ihalesi ile de ilgilendiklerini belirtti. Danışman, "SEDAŞ ile Sakarya, Bolu, Düzce ve Kocaeli'ni içine alan Türk sanayiisinin kalbinin attığı bir bölgede 1.3 milyon aboneye kesintisiz elektrik dağıtım hizmeti sunuyoruz. Ayrıca Çoruh Dağıtım A.Ş., Yeşilormak Dağıtım A.Ş. ve Osmangazi Dağıtım A.Ş. ile de ilgiliyiz ve açılan ihaleye katıldık" değerlendirmesini yaptı.

Dinçkök: Portföyü sadece doğalgazdan uzaklaştırmak lazım

AKENERJİ Finansal Denetim ve Risk Yönetimi Direktörü Gamze Dinçkök Yücaoğlu, şirketin EBITDA'sının yüzde 14 olduğunu ancak bunun sektörün ortalaması olarak algılanmaması gerektiğini, her şirketin kendine özgü bir yapısı olduğunu söyledi. Yücaoğlu, enerjide yatırımın geri dönüş ortalamasının 7 yıl olduğuna dair ifadelere de katılmadığını, bunun daha uzun bir süreç olduğuna dikkat çekti. Şu an sudan elektrik üretmenin maliyetinin 2 dolar/cent, linyit ve rüzgardan elektrik üretmenin maliyetinin 4.5 dolar/cent, doğalgazdan elektrik üretmenin maliyetinin ise 6.5 dolar/cent civarında olduğuna dikkat çeken Dinçkök Yücaoğlu "Her enerji şirketi gibi biz de sadece doğalgaza bağımlı bir yapıdan kurtulmak istiyoruz. Çünkü doğalgazın fiyatını belirleyememek dönem dönem sıkıntı yaratıyor" dedi.

Tüketim krizin bitmediğini söylüyor

AHMET Ümit Danışman'ın elektrik tüketimi ile ilgili verdiği rakamlar krizin hafiflemediğini tam tersine şiddetini artırdığını gösteriyor. Buna göre, Ocak 2009'da elektrik tüketimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.2 azalmış ve 16.8 milyar kilowatsaat olmuştu. Şubat'ta gerileme yüzde 9.2'ye çıktı. Mart'ta yüzde 1.8, Nisan'dan sonra yüzde 5.2, 6.2, 3.8 ve 3.3 oldu. Ağustos'ta yüzde 4.1, Eylül'de yüzde 4.5 olarak kaydedildi.
Vatan

'Enerjide hedefimize ulaşmak için 3 milyar dolar yatırım yapmalıyız' 
 
Akkök Grubu ile Çek enerji şirketi CEZ ortaklığı Akenerji'nin hedefi, elektrik dağıtımında, yeni alımlarla yılın başında devraldığı Sakarya Elektrik Dağıtım'ın (SEDAŞ) iki katına ulaşmak.
 
SEDAŞ, 2008 sonu itibarıyla 1,3 milyon aboneye hizmet verirken geçen yıl sattığı enerji miktarı 8,76 milyar kilowatt saat olmuştu. Çek firması CEZ ile gerçekleştirdikleri stratejik ortaklığın birinci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, üretimde pazar payı hedefinin yüzde 7-8 olduğunu belirterek, "Dağıtımda da üretimle orantılı paya sahip olmak istiyoruz, bu bir Sakarya daha almak anlamına gelir." dedi. Şimdiye kadar yatırım için 650 milyon dolar harcayan şirketin hedeflerini gerçekleştirmek için toplam 3 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı bulunuyor. Akenerji, Özelleştirme İdaresi'nin satışa çıkardığı Çoruh, Osmangazi ve Yeşilırmak elektrik dağıtım bölgeleri için katılma kararı aldığını açıklamıştı. Danışman, doğalgazda 358 megawatt (MW), rüzgârda ise 15 MW kurulu güce sahip olduklarını; proje halindeki 373 MW'lik 9 hidroelektrik santrali ve Hatay'da ÇED raporu hazırlıkları yürütülen ve inşaatına 2010 yılı içerisinde başlanması hedeflenen 900 MW'lik bir başka doğalgaz santralinin de eklenmesiyle kapasiteyi artırmayı öngördüklerini kaydetti. Danışman, "CEZ ile ortaklık kurduğumuz zamanki hedefimiz beş yılda 3 bin MW kurulu kapasiteye çıkmaktı." diye konuştu. Danışman, beş jeotermal kaynak arama ruhsatlarının olduğu, lisans sahibi oldukları sahalarda sondajın sürdüğü bilgisini verdi. Danışman, portföylerindeki yakıt dağılımını üçte bir oranında yenilenebilir, kalanını da yerel kömür ya da doğalgaz olarak karşılamayı düşündüklerini aktarırken, kömür santrali özelleştirmeleriyle ilgilenebileceklerini belirtti. Hedeflerini gerçekleştirmek için 3 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu belirten Danışman, mevcut tesislere yapılanlarla birlikte şu andaki yatırım harcamalarının 650 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

YATIRIMDA EN BÜYÜK SIKINTI FİNANsMAN BULMAK

Enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin en büyük sıkıntısının finansman bulmak olduğuna dikkat çeken Danışman, "Sizin yüzde 25 özsermayeyle projeleri yapabilmeniz lazım. Ama şimdi yüzde 50 özsermaye isteniyor." diye konuştu. CEZ ile ortaklığın ardından Akenerji, 2009-2010 dönemi için finansman ihtiyacı miktarı kayıtlı sermaye tavanını aştığı için artırıma gitmişti. Şirket, 150 milyon lira olan kayıtlı sermaye tavanını yüzde 900 artırarak 1,5 milyar liraya yükseltme kararı aldığını eylül ayında açıklamıştı. Türkiye'de son kullanıcıya ilişkin elektrik tarifelerinde belirleyici olanın doğalgaz fiyatları olduğuna dikkat çeken Danışman, "Esas olan gerçek maliyetlerin yansıtılabilmesi... Eğer doğalgaz fiyatını muntazam bir şekilde fiyatınıza yansıtabilirseniz sistem çok daha rahat çalışabilir. Ama siz değişik sebeplerden ötürü, sosyal sebepler olabilir, seçim olabilir, başka bir şey olabilir; yapmadığınız zammı daha sonra daha farklı bir şekilde yapmak zorunda kalabiliyorsunuz." dedi. Mevcut fiyatlamayla tesislerini çalıştırabildiklerini kaydeden Danışman, gece uygulanan düşük tarifenin ise kendileri için avantajlı olmadığını ve kapattıklarını belirtti.
Zaman