Genel

Akfen GYO 5-6 Mayıs'ta ön talep topluyor!

Accor zinciriyle yaptığı anlaşmayla üç-dört yıldızlı ekonomik şehir otelciliğinde sayıyı 10'a çıkaran Akfen GYO, halka arz kararı aldı. Türkiye'nin yanı sıra Rusya'da da otel yatırımı yapan firma, 2015 yılına kadar 22 otelin sahibi olacak

şžehir otelciliğindeki ekonomik bakış açısıyla edindiği 722.5 milyon TL 'lik portföy değerindeki 10 otelini halka arz etme kararı alan Akfen GYO, 5 - 6 Mayıs tarihleri arasında 2.05 ile 2.50 TL fiyat aralığından ön talep toplayacak. Avrupa'nın en büyük otel zincirlerinden biri olarak nitelendirilen Accor S.A. ile 2005'te kurduğu stratejik ortaklık ardından grubun çatısı altındaki markalar olan Novotel ve İbis markalarını bir araya getirerek 10 otel kurmuştu. şžirket, bu yönüyle Türkiye içinde, sadece 'ekonomik şehir otelciliği' yaparak GYO olan tek kuruluş olarak nitelendiriliyor. İMKB 'de işlem gören 23'üncü GYO olmak üzere yola çıkan Akfen, sahip olduğu portföy değeriyle işlem gören GYO 'lar arasında 7'nci sıradan borsaya girecek.

Toplam aktif değeri 687 milyon TL
Halka açılarak elde edecekleri gelirin seviyesini 1110 ile 150 milyon TL arası olarak tahmin eden Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, elde edecekleri geliri öz kaynakların güçlendirilmesi ve projelerin finansmanında kullanacaklarını ifade etti. Toplam aktiflerinin 2009'da yüzde 12, 2010'da ise yüzde 35 büyüyerek 687 milyon TL 'lik büyüklüğe ulaştığını ifade eden Akın, portföy değerlerinin şžubat 2011 itibariyle 722.5 milyon TL'ye çıktığını, net aktif değerlerinin ise 592.5 milyon TL'ye ulaştığını kaydetti.

şžehir otelciliği alanındaki iddialarını ortaya koyan Akın, insanların artık kurumsal yapıdaki otellerde kalmak istediklerini belirterek, Accor ile geliştirdikleri stratejik ortaklıkla bu yönde bir yapılanma doğrultusuda ilerlediklerini vurguladı. Geliştirdikleri projelerin üç ve dört yıldızlı otellerden oluştuğunu söyleyen Akın, yaptıkları yatırımların Türkiye'nin bu konuda yaşadığı açığın da giderilmesini sağladığını kaydetti. Accor ile ortaklıklarındaki yapıya da değinen Akın, '90 ülkede 4 bin 229 oteliyle Avrupa 'da en çok otelin sahibi olan zincirle yaptığımız münhasırlık içeren çerçeve anlaşması doğrultusunda biz yatırımı yapıyoruz, onlar işletmeciliği üstleniyor' diye konuştu.

Akfen GYO Yönetim Kurulu Başkanı Süha Güçsav ise yatırım planlamaları hakkında konuştu. Rusya 'da yatırımlara başladıklarını dile getiren Güçsav, bu yöndeki yatırımların ana hedefi olarak, sadece Türkiye 'de değil Rusya 'da da giderek büyümekte olan şehir otelciliği pazarındaki paylarını artırma isteklerini gösterdi. Accor ile anlaşmaları doğrultusunda 2010 sonuna kadar Türkiye 'de dokuz, KKTC Mercure Otel için de bir isim hakkı sözleşmesi olmak üzere 10 otel teslim ettiklerini belirten Güçsav, dört tanesi 2013 sonuna kadar olmak üzere 2015 sonuna kadar en az sekiz oteli tamamlayacaklarını açıkladı. Yatırım portresini ise 200 milyon euro olarak bildiren Güçsav,   bunlardan üçünün   İstanbul 'da, birer tanesinin İzmir, Ankara ve Adana'da, diğer ikisinin ise Accor ile mutabakat sağlanacak lokasyonlarda yer alacağını dile getirdi. Diğer yandan, Rusya'da beş otelin yapımınının da sürdüğünü belirten Güçsav, böylece, 2015 sonununda 23 gayrimenkullerinin olacağını kaydetti.

HALKA ARZDA AKFEN
Konsorsiyum lideri  Oyak Yatırım.
Halka arz öncesi çıkarılmış sermaye  138 milyon TL
Halka arz sonrası çıkarılmış sermaye  184 milyon TL
Sermaye artırımı  46 milyon TL
Talep toplama tarihleri  5 - 6 Mayıs 2011
Halka arz fiyat aralığı  2.05 -   2.50
Halka arz miktarı   54.117.500 TL nominal değerli pay
Halka açıklık oranı  Yüzde 29.41
Ek satış hakkı tutarı  8.117.625 TL
Yurtiçi bireysel yatırımcılara arz oranı  Yüzde 39
Grup çalışanlarına arz oranı  Yüzde 1
Yurtiçi kurumsal yatırımcılara arz oranı  Yüzde 10
Yurtdışı kurumsal yatırımcılara arz oranı  Yüzde 50

PORTFÖYÜNDE NELER VAR
Tamamlanan şžehir Otelleri
·  Zeytinburnu Novotel / İstanbul
·  Zeyinburnu ibis Otel / İstanbul
·  Eskişehir ibis Otel / Eskişehir
·  Trabzon Novotel / Trabzon
·  Kayseri Novotel / Kayseri
·  Kayseri ibis Otel / Kayseri
·  Gaziantep Novotel
·  Gaziantep ibis Otel / Gaziantep
·  Bursa ibis Otel / Bursa
·  Girne Mercure Otel / KKTC

Süren şžehir Otelleri
·  Esenyurt ibis Otel / İstanbul
·  Adana ibis Otel / Adana
·  İzmir ibis Otel / İzmir
·  Samara ibis Otel / Rusya
·  Samara Ofis / Rusya
·  Yaroslavl ibis Otel / Rusya,
·  Kaliningrad ibis Otel / Rusya
·  Moskova ibis Otel / Rusya


Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com