Sektörel

Akfen Holding 48 milyon lira kâr yaptı!

Holdingden yapılan açıklamaya göre, Akfen Holding'in 2014 yılının ilk yarısında net karı 48 milyon lira olarak gerçekleşirken, cirosu 58 milyon lira, Faiz Amortisman ve Vergi öncesi Kar'ı (FAVÖK) 7,2 milyon lira, FAVÖK marjı ise yüzde 12,5 oldu.

Havalimanları yönetimi ve operasyonları, inşaat, deniz limanı işletmeciliği, deniz ulaşımı, su dağıtım ve atık su hizmetleri, enerji ve gayrimenkul gibi endüstri kollarında faaliyet gösteren Akfen Holding'in 2014 yılı ilk yarı finansal sonuçları açıklandı. 


Holdingden yapılan açıklamaya göre, Akfen Holding'in 2014 yılının ilk yarısında net karı 48 milyon lira olarak gerçekleşirken, cirosu 58 milyon lira, Faiz Amortisman ve Vergi öncesi Kar'ı (FAVÖK) 7,2 milyon lira, FAVÖK marjı ise yüzde 12,5 oldu. 


Bağlı ortaklıklar ve özkaynak yöntemiyle konsolide edilen iştiraklerin tümü dikkate alınarak bakıldığında ve finansalları karşılaştırabilir bir hale getirmek amacıyla Karasular HES'te gerçekleşen hisse satışlarına göre düzeltildiğinde ise Holding'in cirosu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artış ile 598 milyon liraya ulaştı. FAVÖK yüzde 21 artışla 192 milyon lira, FAVÖK marjı yüzde 32, aktif büyüklüğü ise yüzde 5 artarak 5,7 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. 


Yapılan toplam yatırım miktarı da 144 milyon lira seviyesine ulaştı. Açıklamada görüşlerine yer verilen Akfen Holding Üst Yöneticisi (CEO) Süha Güçsav, 2013 senesi itibariyle uygulanmaya başlanan "UFRS 11" standartlarına göre hazırlanan finansal tablolarda daha önceden oransal olarak konsolide edilen TAV Havalimanları, TAV Yatırım, MIP, İDO ve Akfen Su'yun Özkaynak yöntemiyle konsolide edilmeye başlandığını, bu sebeple bu şirketlerin gelir tablosuna katkılarının sadece net kar kaleminde gözüktüğünü, ciro ve FAVÖK rakamlarına yansımadığını belirtti. 


Güçsav, şunları kaydetti: "2014 yılının ilk yarısı Akfen Holding olarak yatırımlara ara vermediğimiz, yeni iş kolları yarattığımız ve aynı zamanda da sermaye piyasası araçlarını çok verimli kullandığımız bir dönem oldu. Ocak ve Mart sonunda 140 milyon lira ve 200 milyon lira tutarında 3 yıl vadeli iki tahvil arzı gerçekleştirirken yine 7 Mart 2014 tarihinde 200 milyon lira tutarında tahvil anapara ödemesini yaptık. Böylece bankalar dışı borçlanma piyasalarını önemli ölçüde kullanarak finansman kaynaklarımızı çeşitlendirmeye devam ettik. Aynı zamanda bu yıl yaptığımız ihraçlarla finansal borcumuzun vadesini de uzattık. Ayrıca, bugün için yapılabilecek en iyi yatırımlardan biri olduğu inancıyla devam ettiğimiz Hisse Geri Alım Programı'nı yaptığımız alımların sermayenin yüzde 10'una ulaşması sonrasında Nisan 2014'te tamamladık."


 "YENİ İŞ KOLLARI VE PROJELERLE BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ" 


Akfen Holding'in tüm iş kollarının ilk altı aylık önemli gelişmelerine değinen Güçsav, "Akfen Inşaat'ın 1.135 konuttan oluşan İncek Loft'un 25 Nisan'da yapılan lansmanından rapor tarihine kadar 606 adet konut satışı gerçekleşti. Bu satış rakamı ile Ankara Incek'te bir rekora imza atmış olduk. Son dönemde bir yeni projeye daha adım atan Akfen İnşaat, mayıs ayında Renkyol'un Hacettepe Teknokent'te bulunan yüzde 45 oranındaki hissesini satın alarak Hacettepe Üniversitesi içerisinde hizmet verecek, yaklaşık 5.000 kişi kapasiteli öğrenci yurdu, ticari alanları ve sosyal tesislerinin yer aldığı bir kompleks yatırımına başlayacak" bilgilerini paylaştı. 


Güçsav, HES Grubunda ise "Sekiyaka II HES"in Ocak 2014'te faaliyete başlamasıyla toplam 144,5 MW kurulu güce ve yıllık 600,6 GWs enerji üretim kapasitesine sahip 9 hidroelektrik santralinde enerji üretimi yapıldığını, 82,2 MW kurulu güce ve 315,5 GWs enerji üretim kapasitesine sahip 4 projede de inşaatın devam ettiğini vurguladı. 


Bu yıl içinde Doğançay HES ve Doruk HES'in de devreye girmesinin planlandığını ifade eden Güçsav, diğer 2 santralde ise inşaat ön hazırlık çalışmalarının sürdüğüne işaret etti. 


RÜZGAR ENERJİSİ PROJELERİ


Güçsav, yeni bir iş kolu olarak başlattıkları rüzgar enerjisi projeleri için bir RES Grubu oluşturulduğuna dikkati çekti. Rüzgar ölçüm direklerinin dikilmesi ve rüzgar ölçümlerinin yapılması amacıyla özel amaçlı 7 şirket kurulduğunu ve ölçümlerine başlanıldığını belirten Güçsav, bunun dışında ölçüm direkleri kurulan ve ölçümlerine başlanan 4 şirket satın alındığını aktardı. 


Akfen GYO'nun Türkiye, Rusya ve KKTC'de 16'sı faal 4 de yatırımı devam eden toplam 3 bin 641 oda kapasiteli otel portföyüyle faaliyetlerine devam ettiğini hatırlatan Güçsav, inşaatı tamamlanan ve yapı kullanma izni alınan Ibis Otel Esenboğa'nın, eylül ayı itibariyle faaliyete geçeceğini dile getirdi. Güçsav, şöyle devam etti: "TAV Havalimanları, Milas-Bodrum Havalimam'nın iç Hatlar Terminali'nin işletmesini temmuz ayında devraldı, Dış Hatlar terminali de 2015 yılının son çeyreğinde devir olacak. 


MIP ise Mart ayında Genişleme Projesi'nin temelini attı. 18 ay sürecek tevzi yatırımının toplam tutarı yaklaşık 150 milyon ABD Doları olacak. Bu yatırımın tamamlanmasıyla 10 bin TEU ve üzeri kapasiteli büyük gemilerin limana uğraması için gereken 16 metre derinlik ve draft zorunlulukları sağlanmış olacak ve MIP, Akdeniz'de önemli bir aktarma limanı konumuna ulaşacaktır." 


"TEMETTÜ DAĞITIMI YAPILDI"


Şirketin Olağan Genel Kurul Toplantısı'nın nisan ayı sonunda yapıldığını anımsatan Güçsav, şunları da kaydetti: "Olağan Genel Kurul Toplantımızda alınan kararlardan biri de temettü dağıtımı oldu. 15 Mayıs 2014 tarihinde değerli hissedarlarımıza hisse başına brüt 0,041237 TL temettü ödemesi yapıldı. Böylece geçtiğimiz sene ilk defa temettü ödeyerek başlattığımız muhafazakar temettü ödeme politikamızı da sürdürmüş olduk. 2014 yılına hazırlıklı girdik. Geçmişte de yapmış olduğumuz gibi ihtiyat ve sorumluluk içinde hareket ediyoruz. Yeni iş kollarını dikkatle seçerken yatırımlarımızı uygun bir şekilde hayata geçiriyoruz ve bu kapsamda yatırımların finansman ve işletme sermayesi gereksinmelerine dikkat ediyoruz. Hedefimiz güçlü likidite seviyemizi ve sağlıklı finansal durumumuzu muhafaza etmeyi sürdürmek." 


Ankara 24 Saat