02 / 05 / 2024

Akfen Holding Doğu'daki fırsatları değerlendirecek!

Akfen Holding Doğu'daki fırsatları değerlendirecek!

Akfen Holding'in genç kuşak temsilcileri Pelin ve Selim Akın, 15 Temmuz darbe girişimini ve Moody's'in not indirimini değerlendirdi: "Çok net söyleyebilirim ki bizde 'pause' yok. Daha çok çalışacağız. Hükümetin attığı çok fazla adım da var. Doğu'daki fırsatlarla ilgileniyoruz."



Pelin Akın ve Selim Akın, iş dünyasının en genç temsilcilerinden. Pelin Akın 29 yaşında, Akfen Holding'in yönetim kurulu üyesi. 33 yaşındaki Selim Akın ise yönetim kurulu başkan vekili. Yaşları genç ama uzun yıllardır holdingde dirsek çürütüyorlar. Pelin Akın'ın da Selim Akın'ın da kişisel tarihinde 'darbe deneyimi' yok. 15 Temmuz akşamı, herkes kadar onlar da panik yaşıyorlar.  


Türkiye bir darbe girişimi atlattı. Siz nasıl geçirdiniz o akşamı?


Pelin Akın: Ben 15 Temmuz’da İstanbul’daydım, abim Ankara’daydı. Babam o akşam yurtdışındaydı. Hep beraber mesajlaşmaya başladık. ‘Baba darbe oluyor’ diyorum, ‘kızım bu saatte darbe mi olur. Cahil cahil konuşma’ diyor. O bir terör saldırısı olabileceğini düşündü.  


Umutsuzluk oldu mu?


Pelin Akın: Yeni nesil olarak geçmişi bilmiyoruz. Ben 15 Temmuz sonrası "Şimdi ne olacak" derken, Hamdi Bey,  "Şu an dipteyiz, sadece daha iyiye gidebiliriz, her şey daha iyi olacak" diyordu. Yatırımcılara tek tek mektup yazıp, "Türkiye şimdiye kadar krizlerden güçlenerek çıktı, bu kez de böyle olacak" dedi. 

Selim Akın: Türkiye’nin en önemli özelliği zorluklara kolay uyum sağlaması. Bence Türkiye darbe girişimi sonrasındaki sürece de  kolay adapte oldu.


Peki sonra?


Pelin Akın: Sonrasında çok da güzel bir birlik-beraberlik tablosu oluştu. Güçlü bir Türkiye portresi... İş dünyası da ‘Türkiye’ye güveniyoruz’ mesajını kuvvetlice haykırdı. 


MOODYS KARARI SİYASİ


Moodys'in kararını nasıl yorumladınız? Sizi etkiler mi?


Pelin Akın: Moodys’in not düşürme kararının gayet politik bir karar olduğu açıkça ortada. Bizler yatırımlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Biz daha geçen hafta yeni projemiz Bulvar Loft’un lansmanını yaptık. Zannetmiyorum ki iş adamları bundan dolayı kendilerini ‘pause’a alsınlar. Çok net söyleyebilirim ki bizde 'pause' yok. Çok çalışacağız.


Sizde 'pause' yok, peki vatandaş ne yapar?


Selim Akın: Geçmişe baktığımızda her not düşüşünden sonra Türkiye'ye gelen yatırımcı sayısı artmış. Son iki seneye baktığımızda terör saldırıları, 15 Temmuz... İki yıldır insanlar belirsizliği ortadan kaldırmaya yönelik pozisyon almaya çalışıyorlar. Ben 15 Temmuz darbe girişiminden sonra insanların biraz daha yatırım yapmak için cesaretli davranacaklarını düşünüyorum. Hükümetin attığı çok fazla adım da var. Özellikle varlık barışı gibi ve yeni teşvikler çok önemli. 22 tane doğu ili seçilmiş ve bu illerin tamamında terör olayları yaşanmıyor. Bu illerde yatırım yapılabilir.


Sizin 'Doğu' planınız var mı? 


Doğu’daki fırsatları değerlendiriyoruz. Özellikle enerjide araştırmalarımız var. Van ve Malatya’da yatırımlarımız var. Fırsat çıkar da üretim işine girersek, güneş paneli fabrikası kurma ihtimalimiz var. Teşvikler cazip. 


Babamız biraz farklı bir baba!


Hamdi Bey'le kuşak çatışmaları yaşıyor musunuz?


Pelin Akın: Babamız biraz değişik bir baba. Evde ton ton baba, işyerinde karizmatik iş adamı değil yani. Şirkette 'Hamdi Bey' değil, 'baba' diyoruz. En ekstrem fikirlerimizi bile dinler ve destekler. İnanmasa da ikna edilmeyi bekler. Selim Akın: Aynı evde, yanında pijamayla gezdiğiniz kişiden ofiste 'Hamdi Bey geldiler mi' diye bahsedemiyorsunuz. Maske durumu yok. Evde nasılsak, işte de öyleyiz.  Bizi dinler ve ikna edilmeyi bekler ama o bizi ikna eder.


Enerjide 3 yıl içinde 600 megavat hedefi


Enerji sektöründeki hedefleriniz ne? 


Selim Akın:  Yeni bir enerji şirketimiz var. Yaklaşık 200 megavat hidroelektrik santralimiz var. 135 megavata yakın güneş arsamız, Denizli'de çalışan 8 megavatımız var, Elazığ'da bir 7 megavatımız var. Amasya'da bir 10 megavat başlayacak. Güneş'te iddialıyız. 200 megavatlık bir hedefimiz var. Rüzgarda da yaklaşık 200 megavat hedefimiz var. Toplamda en az 600 megavatık bir enerji şirketi oluşturmayı planlıyoruz. Önümüzdeki 3 yıl içinde bu hedefe ulaşırız.


Ek gelir cirosunda yüzde 176 artış var


İDO'da değişimler var, 'kadın eli değdi, böyle oldu' yorumları da var. Neler yaptınız?


Pelin Akın: İDO (İstanbul Deniz Otobüsleri) benle yaşıt bir şirket. Genç jenerasyon olarak buna yoğunlaştık, 'ek ne hizmet verebiliriz'e baktık. Eskihisar Topçular'da bir açık büfe denememiz var. Aynı zamanda masaj koltuklarımız ve çocuk oyun alanlarımız var. Markalar da artık İDO'yu bir reklam mecrası olarak görmeye başladı. Pano satışı söz konusu. Ayrıca Bursa ve Bandırma'da büyük gemilerimizde THY'deki gibi film izlenebiliyor, oyun oynanabiliyor. Bir kuaför maceramız oldu. Şimdilik rolantide ama planlarımız arasında yer alıyor. Çünkü çok ilgi gördü.


Gelen 1 TL harcıyor


Peki sonuç ne oldu?


Ek gelir ciromuz bir yılda yüzde 176 arttı. Eskiden diyorduk ki her gelen ek 1 TL harcasın. Harcamıyordu, şu anda harcıyor. 60 milyon müşterimiz var, bu da 60 milyon TL ek gelir demek.


'Bir tek Marslılar gelmedi' diyoruz


Körfez geçişinde rekabet kızıştı... Yolcu sayısında düşüş yaşamadınız mı?


Pelin Akın: Biz İDO'da bir tek Marslılar gelmedi diyoruz. Darbe girişimi oldu, bombalar oldu, kamunun izinleri iptal oldu, seyahatler durdu. Osmangazi Köprüsü açıldı. Ama biz bütçemizi tutturuyoruz. Rakamlar çok iyi. Bu hafta otoyolu geçtik. Otoyolun da 12-15 bin gibi bir yolcu sayısı var bizim de. Dolayısıyla otoyol gelince pasta bölünmedi, büyüdü. Tabi yaptığımız yatırımların Eskihisar Topçular'da hiç yolcu kaybetmememizde etkisi büyük. Dolayısıyla 2016'da bizim bütçemizi tutturmamız ekibin çok işi çalışmasından kaynaklanıyor.


Turizmde işler nasıl gidiyor?


Anadolu'daki otellerimiz çok etkilenmedi. Ama İstanbul'da doluluklar düştü tabii. Fakat onlar da şu anda toparlanma aşamasında.




Akşam


Geri Dön