Genel

Akfen Holding yeni HES'leri ile kurulu gücünü arttırdı!

Türkiye'nin üretim kapasitesine uygun dengeli bir portföy oluşturma stratejisiyle yatırım yapan Akfen Holding, enerji sektöründeki yatırımlarının meyvelerini toplamaya devam ediyor. Akfen yeni HES'ler ile kurulu gücünü arttırdı...

Türkiye'nin üretim kapasitesine uygun dengeli bir portföy oluşturma stratejisiyle yatırım yapan Akfen Holding, enerji sektöründeki yatırımlarının meyvelerini toplamaya devam ediyor. Giresun'da yatırımı yapılan ve 19 Eylül itibarıyla üretime başlayan Doruk HES ile birlikte kurulu güçlerini 203 MW'a çıkardıkları bilgisini veren Akfen Holding Yönetim Kurulu Murahhas Azası İrfan Erciyas, bu sayede yıllık 848 GWs üretim kapasitesine eriştiklerini dile getirdi. Erciyas, Kasım 2014 tarihi itibarıyla Akfen Elektrik Toptan Satış'ın yıl içindeki toplam satış miktarının ise 106 milyon 247 bin 403 kws olarak gerçekleştiğini dile getirdi. 


Firmanın 2014 yılında üretime başlayan üç yeni HES ile kapasitesini artırdığını belirten İrfan Erciyas, "Ocak ayında Muğla'da yatırımını yaptığımız 2.3 MW kurulu güç kapasitesine sahip ve yıllık 12.3 GWs elektrik üretebilen Sekiyaka II HES bir projesini devreye aldık. Ardından Eylül ayı içinde Sakarya'da yatırımı yapılan ve toplam 30.24 MW kurulu güce sahip Doğançay HES 1 ve HES 2 proj eleri ile toplamda 175 MW kurulu güç ve yıllık 772 GWs enerji üretim kapasitesine ulaştık. Son olarak Giresun'da yatırımı yapılan Doruk HES projemiz başladı" dedi. HES'lerin tamamı için lisans aldıklarını belirten Erciyas, "Akfen Holding olarak toplam 203 MW kurulu güç ve yıllık 847.8 GWs enerji üretim kapasitesine sahip 11 santralde enerji üretimimiz devam ediyor. Toplam 23.7 MW kurulu güce ve yıllık 68.3 GWs enerji üretim kapasitesine sahip iki santralin ise inşaatı devam ediyor" açıklamasını yaptı. 


İki santral geliştiriliyor 

Diğer taraftan toplam bin 12.7 MW kurulu güce ve yıllık 304 GWs enerj i üretim kapasitesine sahip iki santral için geliştirme aşamasında çalışmaların devam ettiğini kaydeden İrfan Erciyas, 2013 yılında yenilenebilir HES portföyünün toplam elektrik üretiminin yüzde 8.9 oranında artış gösterdiğini ve 451.4 GWs olarak gerçekleştiğini bildirdi. Yenilene bilir enerji alanında rüzgar enerjisi ile ilgili yatırımlara da başladıklarını kaydeden Erciyas, şöyle devam etti: "Akfenres Rüzgar Enerjisi Yatırımları altında 11 adet şirketimiz bulunuyor. Bu kapsamda rüzgar ölçüm çalışmaları halen devam ediyor. Şirketimizin enerji sektöründeki diğer yatırımlarını Akfen Enerji Yatırımları Holding' çatısı altında yapmayı planlanıyoruz. Buna göre Mersin'de geliştirilen ve her türlü izinleri alınan doğalgaz santrali projesi bin 148 MW kurulu güce sahip olacak. Doğalgaz santral projemiz inşaata başlama aşamasında bulunuyor." Öte yandan, firmanın Adana Yumurtalık'ta kurulacak 600 MW enerji üretim kapasitesine sahip ithal kömüre dayalı termik santral projesinin ÇED Olumlu Belgesi'ni aldığını ifade eden Erciyas, santral projesi için ön lisans alma çalışmalarının da halen devam ettiğini bildirdi. 


"Kurulu güç iki katına çıkarılmalı" 

Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerine göre bugün tüketilen elektrik enerjisinin en az iki katı enerji tüketimi olacağım söyleyen İrfan Erciyas, bu talebi karşılayabilmek için kurulu gücün de iki katına çıkarılması gerektiğini işaret etti. 


Türkiye'nin coğrafî konumu ve jeolojik yapısı nedeniyle yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zengin konumda bulunduğunu ifade eden Erciyas, "Bu doğrultuda arz güvenliğinin sağlanmasını amacıyla şimdiden belli stratejiler Mersin'de geliştirilen ve izinleri alınan doğalgaz santrali için gereken izinleri aldık, inşaat aşamasına gelen proje, bittiğinde bin 148 MW kurulu güce sahip olacak. Örneğin bilinen linyit ve taşkömürü kaynaklarının elektrik enerjisi üretiminde değerlendirilmesi sonucu 18 bin 500 MW ilave ek kapasite yaratılabiliyor. Teknik ve ekonomik olarak değerlendirilebilecek hidroelektrik potansiyelinin tamamının elektrik enerjisi üretiminde kullanılarak, 20 bin MW ek gücün sisteme aktarılabiliyor" değerlendirmesini yaptı.


Rüzgar enerjisinde ise kurulu gücün 20 bin MW'a çıkartılacağım kaydeden İrfan Erciyas, "Türkiye'nin jeotermal potansiyelinin tümünün işletmeye alınarak, kurulu güç miktarının 600 MW'a yükseltilmesi; güneşe dayalı elektrik enerjisi üretiminin 3 bin MW olması ve Mersin Akkuyu ve Sinop İnceburun'da toplam 9 bin 280 MW gücünde sekiz adet nükleer reaktörün de devreye alınması hedefleniyor" dedi. Bu kapsamda, enerji sektöründe dışa bağımlılığın azaltması amacıyla, elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanacağını ifade eden Erciyas, şunları kaydetti: "Yerli ve yenilenebilir kaynaklar öncelikli olarak görülüyor. Hükümet programında yer aldığı üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi içindeki payı 2023 yılında yüzde 30'a yükseltilmesi amaçlanıyor. 


Akfen Holding olarak, uzun vadeli hedeflerimiz terminolojisini kullanmak istiyoruz. Buradan yola çıkarak, ülkemizin büyüyen enerji sektöründe Türkiye'nin önümüzdeki dönemdeki ihtiyaçları ile uyumlu bir şekilde, enerji üretimimizde sürdürülebilirliği sağlayacak, dengeli bir portföy oluşturmayı hedefliyoruz. Büyüyen Türkiye'ye katkı vermek istiyoruz." 


Dünya Sektör Araştırması