Yeni Şirketler

Akfırat'ta arsa üzerine villa yapmak isteyenler için fırsat

Tek Borsa Dergisi'nin yaptığı araştırmaya göre; Formula 1 pistinin yanında bulunan Akfırat'ta arsa alıp üzerine ev yapmak isteyenler için geniş seçenekler bulunuyor. Satışta olan yüzlerce dönüm arsanın bulunduğu bölgede hisseli arsaların fiyatı 40 YTL'den

Tuzla'ya bağlı Akfırat beldesi, son dönemlerde İstanbul'un en hızlı gelişen yerleri arasında bulunuyor. Daha düne kadar küçük bir köy görünümünde olan bölge, Sabiha Gökçen Havaalanı ve F1 Pisti'nin yapılmasıyla birlikte hızla kabuk değiştirdi. Büyüğünden küçüğüne birçok inşaat firmasının mesken tuttuğu Akfırat'ta birbiri ardına konut projeleri yükseliyor, üniversiteler açılıyor. Bölge son yıllarda hızla yükselen konut projeleriyle birlikte villa kent halini almış durumda. Sabancı ve Okan Üniversitesi'nin ardından Alarko Grubu üniversite yapmaya hazırlanıyor. Yoğun bir yapılaşmanın olduğu bölgede bir yandan alışveriş merkezi yatırımları devam ediyor; inşaatı devam eden alışveriş merkezleri önümüzdeki dönemde peş peşe hizmete girecek. Bölgede Disneyland ve Teknopark yapılması da gündemde. 


Arsa fiyatları 10 kat arttı...

Akfırat'ta sadece villa tipi yapılaşmaya izin veriliyor. En çok iki katlı ve 6.5 metre yüksekliğinde, yüzde 10 oturum, yüzde 20 emsali olan projelere imar izni var. Ayrıca projelerin yüzde 90 yeşil alan içermesi gerekiyor. Bölge bu nedenle İstanbul'da planlı yapılaşmanın olduğu sayılı yerler arasında. Akfırat'ta arsa alıp üzerine villa yapmak isteyenler için alternatif bol. Çünkü bölgede satışta olan birçok arsa bulunuyor. Yoğun talebin etkisiyle arsa fiyatları hızla yükselmiş durumda. Öyle ki bundan 5-6 yıl önce metrekare fiyatı 10 dolar arsalar bugün 150-200 dolardan aşağıya satılmıyor.

Turyap Tuzla-Tepeören Ofisi'nden Kemal Özcan, imarlı, terki yapılmış arsaların metrekare fiyatının 150-160 dolar civarında olduğunu söylüyor. En pahalı olan arsalar Formula 1 pistinin civarında yer alıyor. Buraya yaklaştıkça arsaların m2 fiyatı 200-250 dolara kadar çıkıyor.

Özcan'ın söylediğine göre Akfırat'ta hisseli metrekare fiyatı 40 YTL'den başlıyor. Villaların fiyatları ise 350 bin YTL'den başlayıp 1 milyon YTL'ye kadar çıkıyor.

Villa tipi konutların yer aldığı Akfırat'ta sanayi imarlı arsa sayısı çok az. Özcan'ın söylediğine göre bu tip arsaların metrekare fiyatı ortalama 200 dolar civarında.  Özellikle Formula 1 pistinin yapılmasından sonra bölgedeki arsaların hızla değer kazanmaya başladığını kaydeden Ece Gayrimenkul'den Volkan Şengül ise, imarlı arsaların fiyatlarının 150-250 dolar civarında olduğunu belirtiyor. Şengül, tarla vasfındaki yerlerin m2 fiyatının ise ortalama 100 dolar civarında seyrettiğini, ancak en ücra yerlerde m2 fiyatı 40 YTL'ye arazi bulunabileceğinden sözediyor. 


Tepeören revaçta...

Akfırat'ta bağlı olan Tepeören ise, talebin en yoğun olduğu yerler arasında bulunuyor. Remax Kutlu Ofisi'nin sahibi Kutsal Kınay, bölgede talebin artmasıyla birlikte mal sahiplerinin fiyatları suni olarak şişirdiğini dile getiriyor. Kınay'ın söylediğine göre Tepeören'de sanayi imarlı arsaların m2 fiyatı 150-160 dolardan başlayıp 250 dolara kadar çıkıyor. Konut imarlı arsaların metrekare fiyatı ise 190- 280 dolara arasında bulunuyor. Kınay, “konut fiyatlarında artış yok ama arsa fiyatları sürekli yükseliyor” diyor.

Tepeören'de markalı konut projelerinde fiyatlardan 450 bin dolardan başlayıp 1 milyon doların hatta üstüne kadar çıkabiliyor. Daha küçük çaplı inşaat firmaların projelerinde ise fiyatlar 250-350 bin dolar arasında bulunuyor. Araya giren aracılarla arsa fiyatlarının şişirildiğini anlatan Kınay, bölgede arsa satın almak isteyenlere, “Direkt olarak mal sahiplerinden, ilk elden arsa alsınlar” uyarısında bulunuyor.

Ece Gayrimenkul'den Volkan Şengül ise bu yıl sektörde yaşanan durgunluğa rağmen bölgedeki villa projelerine yoğun bir talep olduğunu belirtiyor. Şengül'ün söylediğine göre Tepeören'de Gebze ve Tuzla'daki OSB'ler ve sanayi tesislerindeki üst ve orta kademe yöneticiler, orta ölçekli şirket sahipleri ev alıyorlar.

Tepeören'de hem sanayi hem de konut imarlı arsalar bulunuyor. Formula 1 yolu üzerinde Tepeören-Fırat Mahallesi arasında kalan yerler genelde konut imarlı, Gebze'ye yakın olan yerler ise sanayi imarlı arsalar yer alıyor. Sanayi imarlı arsaların m2 fiyatı 150 dolardan başlıyor. 


Holdinglerin Akfırat ilgisi

Bölgede birçok holding ve işadamına ait arsalar bulunuyor. Örneğin Sabancı, Koç, Doğan, MNG, Okan Holding, Ülker Grubu'nun yanı sıra bölgede halihazırda villa projesi bulunan Aziz Yıldırım, yine Saray Halı'nın patronu Necati Kurmel, Yalım Erez ve Korkmaz Yiğit arsası olan ünlü isimler arasında.               


Carrefour ve Migros arsa arıyor

Bölgeye en yakın hipermarketler Kurtköy'de bulunuyor. Bu açığı gören hipermarket zincirleri de Akfırat'a göz dikmiş durumda. Kutsal Kınay, Carrefour'un hipermarket kurmak için 20 dönüm yer aradığını belirtiyor. Migros da market açmak için arsa arayışı içinde. Kutsal Kınay'ın söylediğine göre 5 yıldızlı Migros açılması planlanıyor. Yabancı yatırımcılar da arayışta. Körfez ülkelerinden bir çok arsaların yatırımcının kendisine gelip beş yıldızlı otel ve hastane yapmak için arsa istediğinden sözeden Kınay, yabancı pekçok yatırımcının da lojistik depolama alanı kurmak için bölgede arsa aradığını belirtiyor. Kınay, “Şu anki arsa fiyatları çok yüksek geliyor, daha ucuz fiyata arsa istiyorlar” diyor.

KEZBAN GEBETAŞ/TEK BORSA