Sektörel

Akgün Grup Ukrayna'da gayrimenkul yatırımı yapacak!

Enerji, taahhüt, turizm, gayrimenkul, gıda ve yapı malzemeleri sektörlerinde faaliyet gösteren Akgün Grup, yüzünü Ukrayna'ya çevirdi. Akgün Grup Yönetici Ortağı Volkan Öngel, "Ukrayna'da tarıma başladık, ayrıca konut da üreteceğiz" diyor.

Enerji, taahhüt, turizm, gayrimenkul, gıda ve yapı malzemeleri sektörlerinde faaliyet gösteren Akgün Grup, yüzünü Ukrayna'ya döndü. Bu ülkeye yapı malzemeleri ithalatı yapan ve Kherson'daki iki fabrikasında izolasyon malzemeleri üreten grup, yakında 'cam yünü' yatırımı da yapacak. Akgün Grup Yönetici Ortağı Volkan Öngel, "Ukrayna'da tarıma başladık, ayrıca konut da üreteceğiz" diyor. 


Artık yatırımcılar tek bir alanda yatırım yapmak yerine, gelecek gördükleri farklı alanlara giriş yapıyor. Akgün Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sururi Akgün de bu isimlerden biri. Akgün, enerji, taahhüt ve turizm sektörlerinde faaliyet gösterirken yurtdışındaki yatırım fırsatlarını da araştırıyor. Bu araştırmaları kendisine Ukrayna'da yatırımcı olmanın yolunu açtı. Mercek altına aldığı Ukrayna'daki yatırım fırsatlarını araştırırken, bu ülkede 15 yıldır yapı malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren işadamı Volkan Öngel ile tanıştı. Bu tanışıklık kısa süre sonra ortaklığa dönüştü. 2007 yılından sonra da Akgün ve Öngen ortaklığı 'Akgün Grup' çatısı altında yola devam etmeye başladı. 


Ortaklar ilk olarak 2008 yılında Ukrayna'da 'Penoboard' isimli bir şirket kurdu. Kherson kentinde inşa edilen iki fabrikada izolasyon malzemesi olan mavi yalıtım köpüğü üreten şirket, bugün pazarda ikinci sırada yer alıyor. Akgün Grup, önümüzdeki birkaç yıl içinde Ukrayna'da çatı şiltesi olarak bilinen 'cam yünü' yatırımına da başlayacak. Şirketin bu ülkeye yönelik başka planlan da var. Akgün Grup Yönetici Ortağı Volkan Öngel, "1,5 yıldır Türkiye'ye Ukrayna'dan soya ithal ediyorduk. Şimdi yatırıma da soyunduk. Ukrayna'daki 2 bin 500 dönümlük arsamıza arpa ve yonca ektik. Ceviz de yolda. Arsa için 2 milyon dolarlık yatırım yaptık" diyor. Grubun Ukrayna'nın Kherson kentinde arsaları var. İç savaşın yaşandığı ülkede istikrar sağlanırsa, bu kentte konut projesine de başlanacak. 


İKİNCİ OTEL YATIRIMI 

Akgün Grup, ağırlıklı olarak taahhüt işleri yapıyor. 15 yıldır bu alanda aktif çalışan şirket, İstanbul dışında yedi şehirde devlet taahhütleri gerçekleştiriyor. Bunlar arasında Samsun'da yurt ve hastane, Urfa'da hastane, Van'da toplu konut ve afet konutları, Nevşehir'de havuz gibi pek çok proje var. 


2007 yılından beri enerji sektöründe de olan grubun, Erzincan Üzümlü'de 12 MW'lık HES yatırımı mevcut. Yine aynı bölgede, 12 ve 15 MWlık iki HES yatırımı daha var.


Grubun diğer bir faaliyet alanı da gayrimenkul. Grup iştiraki Akgel Gayrimenkul tarafından İstanbul'da gerçekleştirilen ilk yatırım, Eyüp'te 40 milyon dolara mal olan otel yatırımı oldu. 


Kapılarını geçtiğimiz mart ayında açan otelin işletmesini 15 yıllığına Mövempick Grubu'na verdiklerini belirten Volkan Öngel, şunları anlatıyor: "Yönetim kurulu başkanımız Sururi Akgün zaten turizmin içinde olan bir isim. Kendisi Erzurumlu ve orada Xanadu isimli kayak otelinin de küçük hissedarı. Grup bünyemizde bir otel vardı, bu ikincisi oldu. Aslında bu yatırımı yapsat şeklinde planlamıştık ama dört yıl önce aldığımız bu arsanın çok prim yapan bir bölgede olduğunu görünce satmaktan vazgeçtik. İşletmesini özellikle gurmede çok iddialı olan Mövempick'e vermeyi tercih ettik." 


HALİÇ PLATFORMU KURUYOR 

136 odalı otel, tarihi yarımadaya 10 dakika, Haliç Kongre Merkezi'ne 4 dakika ve Atatürk Havalimanı'na ise 20 km uzaklıkta. Ağırlıklı olarak KOBI'lerin faaliyet gösterdiği Kağıthane bölgesine de yakın konumda. Ayrıca otele yakın altı üniversite var. Bu nedenle Türkiye'ye tatil, iş ve eğitim amaçlı gelen pek çok turisti çekebilecek bir lokasyonda. Otelde ilk bir yıl içinde 20 milyon dolarlık ciro hedefleniyor. 


Volkan Öngel, İstanbul'un fethinden sonra Türklerin sur dışında kurduğu ilk yerleşim merkezi olan Eyüp'ün tarihi dokusunun yanı sıra dünyanın sayılı durgun deniz parkurlarından biri olduğunu ama yeterince tanıtılmadığını söylüyor. Bunun için yeni bir oluşum içinde olduklarını belirten Öngel, "Bölgedeki üniversiteler, kongre merkezi, belediyeler, biz, Vialand bir araya gelerek bir platform oluşturma hazırlığındayız. Adına 'Kuzey Haliç Platformu' dedik. Bölgemizi fuarlarda ve organizasyonlarda tanıtmaya başladık bile" diye konuşuyor. 


SÜTLÜCE VE KARTAL'DA KONUT 

Şirketin iki konut projesi de yolda. Yakında Sütlüce'de 40-50 konutluk butik bir projeye başlayacak olan şirket, Kartal'da da yine 40-50 dairelik bir konut projesi yapacak. Volkan Öngel, konut sektöründe daha az sayıda ama mimarisiyle farklılaşan evler inşa etmeyi planladıklannı söylüyor. 


Volkan Öngel, konut projeleriyle ilgili olarak şöyle konuşuyor: "Sütlüce'deki arsamız suyun kenarında. Kartal'daki ise E-5 kenarında, denizi, adalan gören bir konumda. Kartal'da bir metal işleme fabrikasını konut projesine dönüştürüyoruz. Loft tarzında daireler olacak. 1+1 ve 2+1 şeklindeki dairelerimizin fıyatları 250-800 bin TL arasında değişecek. İstanbul dışında Ukrayna'da da konut projesine başlayacağız. Ülkedeki koşulların istikrara kavuşmasını bekliyoruz. Ukrayna'nın mimari özelliklerine uygun konutlar inşa edeceğiz." 


Akgün Grup, Ukrayna pazarında oldukça aktif. Uzun süredir Ukrayna'ya çimento ve alçı satışı yapan grubun 2008 yılından beri bu ülkede yapı malzemeleri üretimi de var. Kherson kentindeki iki tesisinde binaların dış cephesinde kullanılan mavi yalıtım köpüklerini üreten şirket, 300 bin metreküplük üretimiyle pazarda ikinci sırada yer alıyor. 


"ÖZSERMAYEMİZ GÜVENCEMİZ OLDU" 

Ukrayna'daki karışıklıkların yatırımlarına ve iş planlarına nasıl bir etki yaptığını sorduğumuz Volkan Öngel şu yanıtı verdi: "Uzun süredir Ukrayna'dayız, bu açıdan ülke iç dinamikleri konusunda önemli deneyime sahibiz. Karışıklıkların olduğu bölgeye yakın değiliz. O nedenle çok etkilenmedik. Ekonomideki çalkantılardan ise etkilendik tabii. Ama özsermaye ile kurduğumuz bir iş olduğu için telafi edebildik. Özsermayemiz güvencemiz oldu. Piyasa biraz stabil olduğunda yatırımlarımızı artırarak devam ettireceğiz." 


ÜÇÜNÇÜ FABRİKA YOLDA 

Volkan Öngel, yalıtım köpüğünün hafif bir malzeme olması nedeniyle nakliyesinin pahalıya geldiğini, bu nedenle de sadece bu pazarda üretip satışını yaptıklarını söylüyor. Öngel, şunları anlatıyor: "Bu işi yapan uluslararası gruplar sürekli kapımızı çalıyor. Çünkü Ukrayna'da bir fabrika yapabilmek çok zor. iyi bir teklifle gelirlerse ortaklık yapabiliriz. Bakir bir pazar. Yine yatırım yapacak çok alan var ve uluslararası gruplar orada yok. Yeni yatırım planlıyoruz. Aynı yerde, yine yalıtım sektöründe 'çatı şiltesi' denilen cam yünü fabrikası yatırımımız olacak. Birkaç yıl içinde devreye alacağız. Kherson kenti, lojistik olarak çok avantajlı. Denizden hammadde alması çok kolay ve her yere eşit mesafede olması nedeniyle tüm Ukrayna'ya ulaşmanız daha rahat." 


UKRAYNA'DA ÇİFTÇİLİK YAPIYOR 

Akgün Grup'un son dönemde ilgi duyduğu alan ise tarım. Daha önce Ukrayna'dan kepek ithal eden şirket, 1,5 yıldır da soya ithalatı yapıyor. Şirket, aynca dünyanın tahıl ambarı olarak bilinen ve profesyonel olarak ekilmeyen geniş tarlalara sahip olan Ukrayna'da tarımsal üretime de soyundu. 50 kişiden satın aldığı toplam 2 bin 500 dönümlük araziye arpa ve yonca ekti. Yakında ceviz de ekecek. Arsalar için 2 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını söyleyen Volkan Öngel, "Türkiye'de hayvan yemi sorunu var. Kendi yemini yetiştiremediği için Ukrayna ve Kazakistan'dan alıyor. Bu yüzden de hayvancılıkta fiyat tutturulamıyor" diyor.  


Ekonomist