AKİB yeni binasını hizmete açtı hedefini yeniledi!
Türkiye'nin en eski ihracatçı birliği olan AKİB, binasının ardından hedefini de yeniledi. AKİB Başkanı Yamanyılmaz, 2011 yılı için yeni hedefi açıkladı; 13 milyar dolar...
şubat ayı sonunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin yanı sıra çok sayıda davetlinin katıldığı bir töreniyle yeni binasını hizmete açan Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), bu kez ihracat hedefini yeniledi. AKİB Koordinatör Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, geçtiğimiz yıl ihracatını yüzde 64 artırarak 8 milyar dolara çıkaran AKİB'in bu yılki hedefinin 12-13 milyar dolar olduğunu söyledi.Yenilenen 2011 hedefi çerçevesinde ocak ve şubat ayı ihracat rakamlarını da değerlendiren Ya-manyılmaz, 'AKİB olarak binamızla birlikte ihracat hedefimizi de yeniledik. Her ay ihracatımızı 1 milyar doların üzerine çıkararak, yıl sonunda 12-13 milyar dolara ulaşmak istiyoruz' dedi.
Her ay 1 milyar dolar AKİB'in ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 64 artırarak 8 milyar dolara çıkardığını hatırlatan Ali Can Yamanyılmaz, AKİB olarak bu yıl Türkiye'nin toplam ihracatından yüzde 10 pay almayı hedeflediklerinin altını çizdi. AKİB'in 2011 yılının ocak ayında geçen yılm aynı ayma göre ihracatını yüzde 120 artırdığını, şubat ayı artışının ise yüzde 88 olduğunu ifade eden AKİB Koordinatör Başkanı Yamanyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: 'AKİB olarak 2011 yılına hızlı başladık. İhracatımız ocak ayında yüzde 120 artarak 1.1 milyar dolara çıktı. şubat'ta da yüzde 881ik artışla 940 milyon dolarlık ihracat yapük. 2011 yılının ilk iki ayındaki ihracatımızı yüzde 109 artırarak 2 milyar 30 milyon dalara çıkarttık. İhracat artışımız önümüzdeki aylarda da devam edecek.' AKİB'in ihracat artışında alternatif pazarların da etkili olduğunun ifade eden Yamanyılmaz, şubatta en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkelerin sırasıyla, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Malta, İtalya ve Rusya Federasyonu olduğunu belirtti. Komşu ülkelerle ihracat artışında Hükümetin uyguladığı 'komşularla sıfır sorun' politikasının da etkili olduğunu vurgulayan Yamanyılmaz, 'AKİB olarak; yaşadığımız krizleri, hükümetimizin ihracatçılara sunduğu ve komşu ülkelerle aramızda kurduğu ekonomi köprüler,yaratılan alternatif pazarlar, Irak politikası, Ortadoğu politikası, Afrika politikası, uygulanan kur politikası gibi çözümleri kapsayan 'sıfır sorun politikası' ile atlattık ve dünyanın farklı ülkelerine ihracat yapar hale geldik. Bugün 187 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu başarımızın rakamlara yansıdığını görmek bizi daha da motive ediyor' dedi.
İhracata destek
AKİB'in ihracatı artırmak için bir yandan alternatif pazarlara yönelirken, diğer yandan ihracatta engelleri kaldıran çalışmalara da imza attığım vurgulayan Yamanyılmaz, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında kurulan Mersin İhracatını İzleme ve Değerlendirme Kurulu'nun yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi verdi. AKİB Koordinatör Başkanı Yamanyılmaz, 'Bu kurul, üretimden ihracata dek yaşanılan evrelerde sorunları tespit etmek, il ve ilçelerde sorunların çözümü için gerekli girişimlerde bulunmak, her aşamada verimliliği ve Mersin'in ihracatım arttırmak amacıyla kuruldu. İhracata destek veren tüm kurum ve kuruluşların yer aldığı bu kurulun çalışmaları da ihracatımıza ivme katıyor' dedi.
AKİB'in şubat ayında açılan ve 'akıllı bina' olarak adlandırılan yeni merkezine de vurgu yapan Yamanyılmaz, 'Yeni binamızı, Mersin, Adana, Hatay, Karaman ve Kayseri'yi de kapsayan bölgemizin çalışkan ihracatçılarının emeği ve çabası ile yaptırdık. Ülke ekonomisinin lokomotifi olan ihracat sektörümüze yakışan, hepimizin ihtiyaçlarını karşılamak üzere planlanan yeni binamız ihracatımızı da motive edecek' diye konuştu.
Bilindiği gibi AKİB'in yeni binası Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra; TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mersin Milletvekilleri Kürşad Tüzmen, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, milletvekilleri Prof. Dr. Zafer Üskül, Mehmet şandır, Prof. Dr. Akif Akkuş, Ali Er, Ali Oksal ve çok sayıda davetlinin katıldığı oldukça renkli bir törenle açılmıştı.
Dünya