Akif Hamzaçebi'nin konut mağdurları için verdiği araştırma önergesi reddedildi!
TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin "İstanbul Esenyurt'taki konut mağdurları" konusunda verdiği araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi
TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin "İstanbul Esenyurt'taki konut mağdurları" konusunda verdiği araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.
Mağduriyetin müsebbibi Mimarlar Odasıdır
CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, CHP'nin İstanbul Esenyurt'taki konut mağdurları ile ilgili grup önerisi üzerindeki konuşmasında, Tüketicilerin Korunması Kanunu kapsamında getirilen sınırlamaların Esenyurt'ta uygulanmadığını iddia etti.
Akif Hamzaçebi, on binlerce insanın böyle mağdur edildiğini dile getirerek, 13 kat üzerinden satış yapılan ancak 5 kat inşaat ruhsatı bulunan bir projenin tanıtım töreninde zamanın Esenyurt Belediye Başkanı'nın bulunduğunu söyledi.
Bu soruna TBMM'nin el atması gerektiğini söyleyen Vekil Hamzaçebi, en kısa sürede bu sorunu çözecek bir yasayı Meclis'in çıkarması gerektiğini söyledi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir konuya ilgili olarak Esenyurt'ta konut dolandırıcılığıyla ilgili şikayetlerin yargıya intikal ettiğini söyledi.
Mimarlar Odasının 2010'da Esenyurt Belediyesinin geçerli imar planlarına yaptığı itiraz neticesinde 2014 yılında idare mahkemesinin, Esenyurt'un uygulama imar planlarını durdurduğunu anımsatan Demir, bunun üzerine tekrar imar planı yapılmak zorunda kalındığını, yapılarda yüzde 50'ye varan kısıtlama nedeniyle mağduriyet yaşandığını kaydetti. Demir, mağduriyetin müsebbibinin Mimarlar Odası olduğunu dile getirdi.
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi'nin araştırılmasını istediği başlıklar şu şekildeydi:
1-Konut satış vaadiyle vatandaşları dolandırdıkları ifade edilen şirketler/firmalar ve bunlarla ilişkili diğer kişi ve kurumlar ile mağdur tüketicilerin mağduriyetlerinin ve sorunlarının,
2-Ticaret Bakanlığı ile Esenyurt Belediyesi'nin ve diğer sorumluların sorumluluklarının,
3-Konuyla ilgili adli süreçte yaşanan sorunların ve çözüm yollarının,
4-Anılan şirket/firma sahipleri ile bunlarla ilişkili diğer kişi ve kurumların konusu Türk Ceza Kanununa göre suç teşkil eden fiillerden gelir elde edip etmedikleri ile bu gelirlerin aklanması yönünde faaliyetlerinin olup olmadığının ve Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından bu süreçte yapılması gereken işlemlerin,
5-Mağdur vatandaşlarımın konut sahibi olabilmesi için yasalarda yapılması gereken değişikliklerin,
6-Vatandaşlarımızın ödemelerini yaptıkları konutları edinebilmesine yönelik çözümlerin,
7-Bundan sonra bu tür olumsuzlukların tekrarlanmaması için alınması gereken önlemlerin tespit edilmesi amacıyla Anayasa'nın 98, TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105'inci maddeleri uyarunca bir Meclis Araştırması açılmasını arz ederim.
100 bin konut mağdurunun sorunu TBMM'de!