Ekonomi

Akıl almaz EYT sahtekarlığı! Şeytanın aklına gelmez!

Şubat ayı içinde 2,5 milyon kişinin yararlanacağı EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesi ve Mart ayında da EYT'lilerin ilk maaşlarını alması bekleniyor. Ama daha yasa çıkmadan sahtekarlık çeteleri şeytanın aklına gelmeyecek yöntemlerle kolları sıvadı bile...Habertürk Yazarı Muharrem Sarıkaya, çocuk yaşta işe girişi gösterilip 30 yaşında emekli olunan dönemdekine benzer bir sahtekarlık için organize bir şekilde sahtekarlık çetelerinin kurulduğunu ifade etti

Gerçek hak sahiplerinin yanı sıra EYT'den yararlanmak isteyenler ama aranan şartları taşımayan kişiler mahkemelerin yolunu tutmaya başladı. Habertürk Yazarı Muharrem Sarıkaya, çocuk yaşta işe girişi gösterilip 30 yaşında emekli olunan dönemdekine benzer bir sahtekarlık için organize bir şekilde sahtekarlık çetelerinin kurulduğunu ifade etti.

EYT düzenlemesiyle ilgili süreci fırsata çevirmek için özel bürolar kurulduğunu ifade eden Sarıkaya, EYT ile ilgili süreçlerin takip edilmesi amacıyla hukuki büroların da seferber olduğunu kaydetti. EYT düzenlemesinden 8 Eylül 1999 öncesi işe giriş yapmış olma şartı taşıyan 2.5 milyon kişinin yararlanması bekleniyor. Ancak her işte olduğu gibi bu işte de yasa henüz meydana çıkmadan kollar sıvanmış sahtekarlık çeteleri harıl harıl düşünmeye ve danışmanlık vermeye başlamış. Bunlar arasında hukuk bürolarının da bulunduğu belirtiliyor.

PES DEDİRTECEK EYT SAHTEKARLIĞI

 Sarakaya'nın konunun uzmanlarına danışarak detaylarını öğrendiği sahtekarlık çetelerinin işleyişi şöyle:

Bazı çalışanlar işe giriş tarihini öne çekebilmek için patronlarından 8 Eylül 1999 öncesinde 5-6 ay çalıştığına dair belge alıyor.

Patrondan alınan belge, çalışanın beyanı ile Hizmet Tespit Davası açılıyor.

Hukuki olarak işveren tarafından bir sıkıntı yok. Arada geçen süreçte çıkan aflar ve kanun değişiklikleri nedeniyle "yanımda çalıştı" beyanı yetiyor.

İŞVERENİN SORUMLULUĞU YOK BEYAN YETERLİ

Kanuna göre 2012 öncesine dair belgeler mahkemeler tarafından istenmiyor, beyan yeterli görülüyor. Beyanını yazılı olarak vermesi işverene cezai bir sorumluluk getirmiyor.

Bu durumda ödenmemiş primleri SGK'ya yatırmak gerekiyor ancak geçmişe gidilerek yatırılacak prim bir aylık maaş bile etmiyor.

Bu yöntem hukuki açıdan değerlendirildiğinde de işverenin çalıştırdım demesi ve işçi beyanının yeterli olduğu, gerisinin hakimin vicdanına kaldığı belirtiliyor.

5 YIL ŞARTI YOK !

Normal şartlarda hizmet davası en fazla 5 yıl geriye dönük olarak görülüyor. Ancak çalışan aynı işyerindeki işe başlama tarihini ve hizmet süresini belgeleriyle ispat edebiliyorsa geriye doğru hizmet süresinde yararlanma hakkı elde edebiliyor.

Yine Yargıtay kararına göre işverenin yazılı beyanı ile belgeleniyorsa 5 yıl sınırı aranmıyor.