Sektörel

Akıllı binalarla, akıllı şehirler kurulacak!

Dijital Şehircilik Zirvesi kapsamında düzenlenen “Dijital Şehircilikte Başarı ve Dönüşüm Hikayeleri” panelinde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, şehirlerdeki büyük dönüşümlerin belediye eliyle yapılması gerektiğini söyledi.

Dijital Şehircilik Zirvesi’ kapsamında düzenlenen “Dijital Şehircilikte Başarı ve Dönüşüm Hikayeleri” paneline İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ve Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Kılca katıldı. Yönettikleri şehirlerin dijital şehircilik yolculuğunu anlatan başkanlar, aynı zamanda yakın dönem hayata geçecek projelerini ve geleceğe yönelik planlarını da açıkladı...

UZUN VADEDE KÂRLI

Paneldeki konuşmasında son yıllarda dijital şehirciliğe yönelik çok sayıda mega projeyi hayata geçiren İstanbul’daki dönüşümü anlatan Başkan Mevlüt Uysal, şehirlerdeki büyük dönüşümlerin belediye eliyle yapılması gerektiğinin altını çizdi. Dijital şehirlerin ilk aşamada maliyetli ancak uzun vadede karlı hale geldiğine de dikkat çeken Uysal, “Artık günümüzde insanlar çalışmak için binalara bağlı kalmak zorunda değil. Şehrin bütün bölgelerini binalarla donatmak oldukça maliyetli bir süreç. Artık insanları tanıyan, insanların ihtiyaçlarına göre vaziyet alabilen nesneleri üretmek ve şehirleri bunlarla donatmak zorundayız” ' diyerek akıllı nesnelerin kullanımının elzem olduğuna vurgu yaptı. İstanbul’da inşa ettikleri toplu taşıma sistemlerinin artık tamamen dijital sistemlerle kurulduğunu ve donatıldığını da hatırlatan Uysal sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sayede İstanbul’da trafik yüzde 17 rahatladı. Biz teknolojiyi kullanmazsak, şehirleri rahatlatmazsak insanlar bu güzelim şehirden kaçar. Örneğin sürücüsüz metro normalinden yüzde 10 daha pahalıya mal oldu. Ancak verdiği hizmet normalden iki kat daha fazla. Bu sayede kalite artıyor, hizmet ise hızlanıyor. Bu çerçevede düşünüldüğü zaman dijital şehirlerin kurulması uzun vadede finansal kar sağlıyor.” Konuşmasında şehirlerde konforu artırmak gerektiğine de vurgu yapan Uysal, konforun artmamasının daha maliyetli olacağının altını çizerek şunları söyledi; “Dijhalleşmeyi başaran şehirler önümüzdeki dönem daha öne çıkacak. Şehirlerin başka bölgelere kayışları ise daha maliyetli olacak. Bu nedenle şehirlerde konforu artırmamız lazım. Hem konfor artacak, hem daha tasarruflu yaşanacak. Örneğin, İstanbul’da başlattığımız akıllı çöp kontey-neri sayesinde maliyetimizi yüzde 30’a varan oranda aşağı çektik.”

"ŞEHRİN RUHU KAYBOLMAMAM"

Panel kapsamında konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ise Kayseri’nin doğuştan akıllı şehir olduğunu söyledi. Kayseri’nin yüzyıllardır çok düzgün ve planlı bir şehir olduğunu bu nedenle dijitalleşmenin kolay hayata geçirilebildiğini ifade eden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Daha planlı ve daha düzgün bir şehir için akıllı şehirler kurmamız gerekiyor. Bu şehirlerin kurulması içinse olmazsa olmazlar var. Örneğin, eğitim alanları, meskun mahaller ve çalışma ortamları düzgün planlanırsa şehir kendiliğinden akıllanmaya başlar. Kıt kaynakları daha efektif kullanmak için akıllı şehirler yapmalıyız. İnsan hayatını kolaylaştırmak için akıllı şehirler yapmalıyız. Yeşili ve doğayı korumak için akıllı şehirler yapmalıyız. Daha planlı ve daha düzgün yaşamak için akıllı şehir olmalıyız. Örneğin Kayseri’de başlattığımız akıllı aydınlatma sayesinde belediye olarak yüzde 40’a varan tasarruf sağladık.”

Çelik, akıllı şehirler kurulurken şehrin ruhunun kaybolmaması gerekliliğine de dikkat çekti. Akıllı şehirlerin insan hayatım kolaylaştırması, yeşil ve doğayı koruması, daha düzgün bir hayat sağlaması gerekliliğini söyleyen Çelik, “Burada önemli olan her şey akıllı mı olmalı yaksa daha yaşanabilir mi sorusuna doğru yanıtı vermek. Öncelikle şehri otomatikleştirerek akıllı hale getirirken şehrin ruhunu kaybetmemek lazım. Şehirlerin özelliklerini koruması lazım. Akıllı şehirleri böyle kurgulamamız gerekiyor” dedi. Çelik hali hazırda kullanılan mobil akıllı şehir uygulamasını Kayseri halkının çok sevdiğini de sözlerine ekledi.

Çok sayıda akıllı uygulamayı hayata geçiren Kayseri Büyükşehir Belediyesi, bunun dışında çok sayıda yeni uygulama için de hazırlık yapıyor. Şehirde bir bilim merkezi kurdukları bilgisini veren Çelik, hali hazırda Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin bisiklet paylaşımı ve otonom (sürücüsüz) toplu taşıma araçları konusunda çalışmalarım sürdürdüğünü söyledi.

"BİRÇOK YENİLİĞE İMZA ATTIK"

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ise, akıllı şehirlerin temelinde insan mutluluğunun olduğuna dikkat çekerek Balıkesir’de akıllı durak, kavşak, sulama sistemi ve bisiklet yolları konusunda ciddi yatırımlar yaptıklarını açıkladı. Kafaoğlu, çok sayıda dijital yeniliğe imza atmalarına karşın şehirlerin ruhu ve kültürünün bozulmamasma özen gösterdiklerine de dikkat çekti. “Bu dokuyu bozmadan hayatın her noktasına dijitalleşmeyi taşımak lazım” diyen Kafaoğlu, Balıkesir’de bugüne kadar hayata geçen çok sayıdaki akıllı uygulama hakkında şu bilgileri verdi: “Örneğin 19 kavşak akıllı kavşak haline gelecek. Ve bu sayede trafik yüzde 30 rahatlayacak. Bunun dışında akıllı sulama sistemini de devre sokmayı planlıyoruz. Kısa vadede Balıkesir halkı akıllı bisiklet ile tanışacak. Akıllı duraklarımızda şarj cihazlarımız var. Engelli araçlarının şarjı bu duraklarda yapılabiliyor. Ayrıca 27 meydanda 200 noktada vatandaşlarımıza wi-fi hizmeti de sağlıyoruz. Belediyeler olarak insanların hayatını kolaylaştırmamız gerekiyor.”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi güvenlik konusunda da akıllı uygulamaları hayata geçirmeye başladı. Örneğin parkları güvenlik kameraları ile takip etmeye başladıklarını söyleyen Kafaoğlu, “Güvenli park uygulamamız sayesinde aileler çok mutlu oldular. Otobüslerdeki wi-fi uygulamasını ise öğrenciler çok sevdi. Akıllı bisiklet uygulamamız da yakında başlıyor. Kasım ayında şehrin işlek kavşaklarında akıllı kavşak uygulamamız devreye girecek” dedi. Bugün 100’e yakın başlık altında akıllı şehir uygulamaları bulunduğu bilgisi de veren Kafaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak bugün ekonomik büyüklükte 17’inci sırada bulunan şehrimizi 2023 yılında Türkiye’nin ekonomisi en büyük 10’uncu şehri haline getirmeyi hedefliyoruz. Ve bu doğrultuda çalışıyoruz.”

"ARTIK ŞEHİRLER YARIŞIYOR"

Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haşan Kılca ise, artık dünyada ülkelerin değil şehirlerin yarıştığına dikkat çekti. Şehirler arasında tatlı bir rekabet yaşandığına vurgu yapan Kılca’ya göre, artık ekolojik ve elektronik belediyecilik öne çıkmaya başladı. Konuşmasında sosyal belediyeciliğin akıllı şehirleri zorunlu tuttuğuna da değinen Kılca, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar yaptığı akıllı uygulamalar hakkında ise şunları söyledi: “Konya’da altyapı yatırımlarını dijitalleşme çerçevesinde yapıyoruz. Bugün akıllı şehirler sayesinde tasarruf ve çevre koruması üst seviyede yapılıyor. Ayrıca zaman ve enerji tasarrufu da sağlanıyor. Hayata geçirdiğimiz akıllı kavşak uygulamaları sayesinde 70 bin litre akaryakıt tasarrufu sağladık. Kavşaklarda bekleme yüzde 16 oranında azaldı. Takribi 500 bin TL’lik bir tasarruf elde edildi. Bu aynı zamanda karbon salimim da azalttı. Belediye olarak karbon salınımının azaltılmasına yönelik çalışmalarımızı pek çok yönden sürdürüyoruz. Bugün geldiğimiz noktada kent bilgi sistemlerinde de oldukça ilerideyiz. Konya olarak 550 kilometrelik bisiklet yolu ile Türkiye’de birinciyiz. Ayrıca akıllı bisiklet sistemimiz de bulunuyor. Sinyalizasyon ve kavşak düzenlemeleriyle akıllı bir şehiriz. Doğalgazlı elektrikli araçlarla yakıt harcaması beşte bire indi. Özellikle bataryalı tramvaylarla tasarruf sağladık. Akıllı toplu ulaşım sistemimiz ve akıllı duraklarımız sayesinde insanlar zaman tasarrufu sağlıyor. Elkart uygulamasıyla ulaşımda kolaylık sağlıyoruz.”

Kılca’nın verdiği bilgiye göre, Konya’da bunun dışında buzlanma takip sistemi, hafriyat atıklarını izleme sistemi, hava kalitesini izleme sisteminin yanı sıra gürültü denetim ve uyarı sistemi de devreye alındı. Konya Büyükşehir Belediyesi hali hazırda 100 başlık altında akıllı şehir uygulamasını sürdürüyor.