Genel

Akıllı evler, bilim kurgu filmlerindeki evler ile eşdeğer!

Yıllar önce bilim-kurgu filmlerinde kullanılan özellikler bugün zorunlu güvenlik önlemi haline geldi. Parmak iziyle açılan kapılardan, cep telefonuyla uzaktan kontrol edilebilen oda sıcaklığına kadar tüm sistemler artık birçok projede standart olarak uygu

İnşaat sektörüyle bilişim dünyasının yolunun kesiştiği 'akıllı evler' konsepti 1980'li yılların rüyasıydı. Bugünse birçok sistem evlerde zorunlu hale geldi. Oturduğunuz yerden kapının önünde kimin olduğunu görmenin maliyeti artık 100 TL'yi geçmiyor. Teknolojiye sürekli yenileri eklenirken eskiyen sistemlerin fiyatları ucuzluyor. Yeni projelerde yer verilen teknolojilerin yanı sıra sahip olduğunuz eve de bu tip uygulamalar yapılabiliyor. Uygulamadaki sınırlar hayal gücünüzle sınırlı. Siz gelmeden ısınan evden, evde harekete duyarlı sensörlerle oluşabilecek risklere karşı önlem almaya kadar giden büyük bir ürün yelpazesi mevcut.

İnşaat sektörünün canlandırdığı sektör: Yazılım Akıllı evler için yazılım üreten Engin Yazılım İT Uzmanı Alper Karataş, kurulum için, evinize zarar verebilecek hiçbir işleme gerek olmadığını söylüyor. Karataş, son derece ufak modüllerle çevreden gelebilecek zararları minimuma indirebileceğiniz gibi evinizi 7/24 izleyebileceğiniz sistemlerin oluşturulması için bin ila 50 bin dolar arası bir harcama yapıldığını belirtiyor. Karataş, 'Akıllı bir ev için görsel bir kirlilik yaratmadan, mevcut anahtarların ve prizlerin arkasına yerleştirilen sistemler var' diyor. Akıllı ev kavramının her gün yenilenen bir söylem olduğunu aktaran Karataş, 'Dünyada 1980'li yıllarda ortaya atılan bu kavram bugün vücut buldu. Türkiye'de gelişen inşaat sektörüyle hareketlenmeye başladı. Eskiden ithal ettiğimiz sistemleri bugün üretiyoruz. Yazılımına kadar Türkiye'de üretilen akıllı ev modülleri geleceğin sektörleri arasında yer alıyor' diye ekliyor.

Legrand, akıllı ev sistemleri Türkiye'de

Legrand, akıllı ev sistemleri Türkiye'de Elektrik tesisatı ve yapısal kablolama sistemleri alanında çözümler üreten Legrand, akıllı ev sistemleriyle kişiye özel seçenekler sunuyor. İhtiyaçlar doğrultusunda genişletilebilir olan sistemler, kolay kurulumu ve enerji tasarrufuna yaptığı katkıyla ekonomik açıdan avantajlar da sağlıyor. Gaz, duman ve su baskını dedektörleri gibi teknik alarmlar ve senaryoya hareket dedektörünün dahil edilmesiyle oluşturulan farklı uygulamalarla yangın ve hırsızlara karşı önlem alma imkanı sunan sistemler paketler içerisinde yer alıyor.

5 yılda 50 bin konutta kullanılacak

5 yılda 50 bin konutta kullanılacak MRT Livtom tarafından 5 yıllık bir ArGe çalışmasıyla hayata geçirilen HOMiX, site ve tesislerin yönetimi için özel çözümler sunuyor. Türkiye'nin ilk entegre 'yaşam alanı yönetim sistemi' olan HOMiX, konut projeleri için özel olarak tasarlanmış bir platform.

Konutların içerisine yerleştirilen terminaller üzerinden site yönetimine yönelik aidat ve genel giderler takip edilebiliyor, dil kursu alınabiliyor, hatta anlaşmalı bir kurumun doktoruyla görüntülü olarak görüşme yapılabiliyor. Konut projesinin özellikleri ya da hedef kitlesine göre HOMiX üzerinde yer alacak hizmetler istenildiği gibi belirlenip sistem proje bazında bütünüyle özelleştirilebiliyor. Bugün 3 bin 500'ü aşkın konutta yer alması için hazırlık çalışmalarına başlayan HOMiX'in 5 yıl içinde 50 bin konutta kullanılması hedefleniyor.
Capital