Sektörel

Akıllı evler enerji tüketiminde düşüş sağlıyor!

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırma; yeşil evlerin enerji tüketiminde % 24-50, karbondioksit % 33su tüketiminde % 40 ve atıklarda % 70 düşüş sağladığını ortaya koydu...

Satın aldığımız ürünler için nasıl bir eko etiket varsa aynı yöntem artık konut üreticileri için hayata geçti. Binaların teşviki ve yaygınlaşması için projelere birer "yeşil etiket" veriliyor.


Günümüzde ekolojik, yeşil, çevre dostu gibi farklı tanımlamalarla karşımıza çıkan, çevresine zarar vermeyen, doğayla daha uyumlu yapılar ve bu anlayışla hizmet veren devlet, belediye gibi kamu kurumlan ile bütün bu organizmayı oluşturan akıllı şehirleri "Akıllı yaşam formları" olarak adlandırmak mümkün. 


Son yıllarda hızla artan yeni konut projeleri çevre dostu akıllı bina olabilmek için sıraya girmiş durumdalar. Akıllı olarak adlandırılan yapılar, yapının arazi seçiminden başlayarak, tasarımlarındaki insan odaklı dokunuşlarıyla, iklim verilerine ve o yere özgü koşullara uygun, ihtiyacı kadar tüketen, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiş, doğal ve atık üretmeyen malzemelerin kullanıldığı katılımı teşvik eden, ekosistemlere duyarlı yapılar olarak adlandırmak mümkün. Satın aldığımız ürünler için nasıl bir eko etiket sözkonusu ise aynı yöntem konut üreticileri için de hayata geçti. Binaların teşviki ve yaygınlaşması için projelere birer "yeşil etiket" vererek bazı standartlar çerçevesinde çevreyle uyumlu şekilde üretilmesi sağlandı. Şu günlerde adım sıkça duyduğumuz LEED ve BREEAM sertifikaları bu standartların en popüler olanları. 


Bu standartlar aynı zamanda yeşil bina tasarlamak isteyen mimar ve mühendisler için kılavuz niteliği taşır. Sosyal sorumluluklarını yerine getirdiklerini kamuoyu ile paylaşmak isteyen konut üreticileri için de geçerli bir etiket sağlar. Yeşil yapılaşmaya yönelmek şirketler için aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olarak da değerlendirilmektedir. 


Binaların ve yerleşimlerin küresel ısınmaya sebep olan başlıca seragazı olan karbondioksit salınımının önemli bir kısmından sorumlu olduğunu düşünürsek, mimarlar, mühendisler, şehir planlayıcıları ve en önemlisi yönetmelikleri belirleyen devlet yetkililerine yapılaşmanın her aşamasında çok önemli sorumlular düşüyor. 


İLK EKOLOJİK EĞİTİM KURUMU 

Eğitim kalitesindeki başansım, çevreye duyduğu saygıyla eşgüdümlü götüren Boğaziçi Üniversitesi de, Güney Kampüs'ündeki 140 yıllık binasım iyileştirerek LEED-GOLD sertifikasına sahip olan ilk eğitim binası oldu. 


Daha az enerji daha az zarar 

Projeler çevrelerine su, çöp vb. gibi atıklar ve elektrik tüketimi gibi farklı zararlı etkenler de yaratırlar. Amerika'da yapılan bir çalışma, "yeşil" veya "çevreci" olarak tabir edilen binaların enerji tüketiminde % 24-50, karbondioksit salınımında % 33-39, su tüketiminde % 40 ve atıklarda % 7o'e varan bir düşüş sağlayacağını ortaya koymuştur. 

Diğer taraftan yatırım maliyeti açısından yeşil bina ve şehirlere yapılan yatırımlar uzun vadede yatırımcısına geri döner. 


Son birkaç yılda birçok konut ve ofis projesi yeşil etiketli olarak tasarlandı ve inşa edildi. Anadolu yakasında E5 üzerinde inşa edilen ve oldukça beğeni toplayan Akasya Acıbadem, Akşan Yapı'nın izmir'de hayata geçirdiği 35. Sokak projesi, Akiş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından hayata geçirilen Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Kavacık'ta bulunan Smart Plaza BREEAM sertifikalı önemli projelerden. 

Tekfen Emlak Geliştirme tarafından yapılan Bomontl Apartmanları ve Türkiye'nin önemli projelerinden olan Istanbloom ise LEED sertifikasına sahip "Çevre Dostu Binalar" için başarılı örneklerden birkaçı. 


LEED NEDİR? 

LEED (Leadership İn Energy and Environmental Design), Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından geliştirilmiş bir Çevre Dostu Bina sertifikasıdır. 1998'den beri verilmekte olan LEED sertifikası bugün tüm dünyada en çok bilinen yeşil bina sertifikasıdır ve ülkemizde de hızla tanınmaya başlamıştır.



LEED NE İŞE YARAR? 

LEED sertifikası binaların kanun ve yönetmeliklerden daha öteye gidilerek tasarlanmasını sağlar. Bu sayede binalar daha enerji verimli, suyu daha tasarruflu kullanan, çevreye daha az zarar veren ve daha sağlıklı yaşanabilir mekânlar olurlar. 

Ayrıca LEED sertifikası, binanın uluslararası platformlarda tanınmasını, değerinin artmasını ve binayı yapan şirket ve kurumların prestij kazanmasını sağlar. 


BREEAM NEDİR? 

BRE Environmental Assessment Method (BREEAM) ilk olarak 1990'da ingiltere'de kullanılmaya başlanan ama daha sonra dünyanın birçok ülkesinde benimsenmeye başlamış bir çevre dostu bina sertifika sistemidir. 


BREEAM NE İŞE YARAR? 

LEED sertifikasında olduğu gibi BREEAM sertifikasının da amacı bir binanın çevresel performansının standartlara bağlanarak ölçümünün yapılmasıdır. Sertifikanın özünde günümüzün çevre dostu teknolojilerini uygulayan binaların ödüllendirilmesi yatmaktadır. 


Yıldıray Gökkaya/Taraf Gazetesi Etraf eki