Konut

Akıllı evlerde siber kabus!

Teknolojinin son trendlerinden olan akıllı evlerin güvenilirliği tartışılıyor. Birçok bankaya siber saldırı yapan hackerlar, akıllı evleri hackleyip insanların özel hayatına ve gizli bilgilerine müdahaleye başladı.

Dünyada teknolojinin son trendlerinden olan akıllı evlerin ne kadar güvenilir olduğu tartışılıyor. Birçok bankaya siber saldırı yapan hackerlar akıllı evleri hackleyip insanların özel hayatına ve gizli bilgilerine müdaheleye başladı 


Her geçen gün yeni teknolojiler hayatımıza giriyor. Son zamanların teknoloji trendlerinden olan akıllı ev sistemi her geçen gün yeniliklerle karşımıza çıkıyor. Bu teknoloji ile artık evdeki her nesne yönetilebilecek hale geldi. 


Perdelerin açılıp kapatılmasından, ışıkların kontrolüne, evinizden kilometrelerce uzakta olsanız da kapınızı birisi tıkladığı anda telefonunuza bildirim gelmesinden, kameralarla evi kontrol altına alabilme gibi birçok nesneler türemeye başladı. Fakat son zamanlarda yaşanan siber saldırılar akıllı evlerin güvenliğinin sorgulanmasına neden olmaya başladı. 



Biri bizi gözetliyor


İnternet üzerinden yapılan bütün bu akıllı ev teknolojisine hackerlar çok kolay bağlanabiliyor. Hackerlar, çocukları odalarında izleyen webcamlere, akıllı televizyonlara ve birçok şeyi hackleyip insanların özel hayatlarını gözetleyebiliyor. 


Geçtiğimiz hafta evini akıllı nesnelerle dizayn eden bir çift, hackerların çocuk odasında bulunan baby monitör adı verilen bebek izleme cihazına bağlanıp evin içini izlediklerini söyledi. Çift, "Cihazdan 'Hadi kalk evlat gerçek baban senin için geliyor' sesleri geliyordu" diye konuştu. Söz konusu olay tekrarlanarak Amerika'da birden fazla aileyi mağdur etti. 


Yapılan araştırmalara göre, 2016'da yaklaşık 7 milyar cihazın 'Akıllı Ev/ Internet of Things' konseptiyle internet ağma katılarak, belli ölçüde birbirine bağlanacağı öngörülüyor. Bu da trafik kontrolünden, sağlık görüntülemelerine, güvenlik sistemlerinden, evinizdeki beyaz eşyaya kadar pek çok cihazın, ortak bir kurum tarafından denetlenmeyen güvenlik açıklarıyla dolu bir risk ağı oluşturarak hacker'ların işini kolaylaştıracak. Yani akıllı buzdolabına bağlanan hacker, eğlence için evin sıcaklığını yükseltip, aynı ağdan medya cihazınıza sızabilir ve evi gizlice izleyebilir. 


Arabalar da tehlikede


Akıllı evlerin yanı sıra otomobiller için üretilen nesneler de tehlike içeriyor. Hacklenen elektrikli otomobil yolda giderken birden kapıları açılabilir, korna çalmaya başlayabilir. 

Zheijan Üniversitesi'nden bir grup öğrenci, mobil app şifresini kırarak Tesla Model S'i hacklemişlerdi. Forbes muhabirinin arabası da geçtiğimiz günlerde hacklenmiş, ele geçirilen arabanın frenleri hacker tarafından sabote edilmiş, direksiyonu kontrol altına alınmıştı. 



CES'in gözdesi akıllı evler 


Akıllı ev ürünleri CES 2016'da da yerini aldı. Birçok alanda iddialı olan Samsung, CES'te en çok akıllı ev ürünleriyle karşımıza çıktı. Geçen yıl Samsung bu alanda küçük bir şirket olan SmartThings'i satın almıştı. Şu anda bir Samsung TV satın aldığınızda SmartThings ile beraber yaklaşık 200 ürün alabilir ve bunları kolayca bir birine bağlayabilirsiniz. 


Aynı yaklaşım Apple için de geçerli. Apple yeni bir akıllı ev merkezi kullanmak yerine bu görevi İPhone'a veriyor. HomeKit destekli bütün ürünleri iPhone ile kontrol edebilirsiniz. 

Yapılan araştırmalara göre akıllı ev pazarının 2015-2020 yılları arasında yüzde 17 büyüyerek 58,68 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. 


Yeni Yüzyıl