Ekonomi

Akıllı Hız Yardımı piyasaya çıkan yeni araçlarda zorunlu olacak! Sertifikası olmayan araç satılamayacak

Haziran 2024'ten itibaren AB'de siber güvenlik sertifikası olmayan yeni araçların satışı yasaklanacak. Bu da siber güvenliği otomotiv endüstrisinin ayrılmaz bir parçası haline getirecek.Kaspersky'den yapılan açıklamaya göre, 6 Temmuz'dan itibaren araçların hızını kontrol etmeye yarayan bir teknoloji olan akıllı hız yardımı (Intelligent Speed Assistance - ISA), Avrupa pazarında tanıtılan tüm yeni araba modelleri için zorunluluk haline geldi

KasperskyOS İş Birimi Küresel İşbirlikleri Yöneticisi Evgeniya Ponomareva, akıllı hız yardımı (Intelligent Speed Assistance - ISA) sayesinde siber güvenliğin otomotiv endüstrisinin ayrılmaz bir parçası haline geleceğini belirtti.

Kaspersky'den yapılan açıklamaya göre, 6 Temmuz'dan itibaren araçların hızını kontrol etmeye yarayan bir teknoloji olan akıllı hız yardımı (Intelligent Speed Assistance - ISA), Avrupa pazarında tanıtılan tüm yeni araba modelleri için zorunluluk haline geldi.

TÜM ARAÇLAR İÇİN ZORUNLU OLACAK

Sistem Temmuz 2024'ten itibaren satılan tüm yeni araçlar için zorunlu kılınacak. Sistem yalnızca sürücüyü hız limitleri konusunda uyarmakla kalmayıp, aynı zamanda aracın hızını da kontrol edebilecek. Bu sistemin zorunlu kılınmasıyla araçların siber risklerden korunması da önemli bir başlık olarak öne çıkacak.

ISA’yı etkileyen güvenlik riskleri, aracın dışındaki harici sistemlere, örneğin verileri hız sınırlarına göre yükleyen harici bir buluta veya aracın diğer herhangi bir elektronik kontrol ünitesine bağlı olması durumunda ortaya çıkıyor. Saldırganlar elektrik/elektronik (E/E) mimarisine bağlı olarak, sistemlere harici iletişim kanalları aracılığıyla veya bir genel ağa bağlı diğer elektronik kontrol birimlerindeki güvenlik açıkları zincirini kullanarak erişebiliyor.

SİBER GÜVENLİK SEKTÖRÜN BİR PARÇASI OLACAK

KasperskyOS İş Birimi Küresel İşbirlikleri Yöneticisi Evgeniya Ponomareva, "Neyse ki, bu sistemlerin siber güvenlik göz önünde bulundurularak geliştirilmesi artık bir zorunluluk haline gelmiş durumda. ISA, hem yazılım düzeyinde işlevsel güvenliği düzenleyen ISO 262626'nın gereksinimlerine, hem de UNECE düzenlemeleri UN R155, R156 ve ISO21434 dahil olmak üzere zorunlu sertifikasyona dayalı siber güvenliğe dair genel otomotiv endüstrisi standartlarına uygun biçimde kurgulanıyor." yorumunu yaptı.

Ponomareva şöyle devam etti:

Sistemin risk değerlendirmesi de bu gerekliliklere göre yapılmalı ve araç sistemleri tasarımdan itibaren güvenli olmalıdır. Yani güvenlik mekanizmaları geliştirme aşamasında uygulanmalıdır. Haziran 2024'ten itibaren AB'de siber güvenlik sertifikası olmayan yeni araçların satışı yasaklanacak. Bu da siber güvenliği otomotiv endüstrisinin ayrılmaz bir parçası haline getirecek. Elektronik ünitelerin geliştirilmesine yönelik özel bir güvenlik platformu, otomobil üreticilerinin gereksinimlerini karşılamasına yardımcı olabilir.

 

Resmi ilanlar gazetelerin sosyal medya hesaplarından da yayınlanacak

Instagram'da kredi kartıyla alışveriş yapma dönemi başladı! Özellik nasıl kullanılacak

Garanti BBVA personele üçüncü kez zam yapma kararı aldı! Ağustos ayından itibaren geçerli olacak

Türkiye'de dolar ve enflasyonu düşürecek formül açıklandı: Türk lirasındaki kayba dikkat

TMO'nun ayçiçek yağı hamlesinden sonra fiyatlara zam yaptıracak kötü gelişme! Son dakika açıklaması

Bitcoin'deki hızlı düşüş durdu! Son günlerde üst üste yükselerek kritik seviyeyi geride bıraktı

CDS puanı rekor kıran Türkiye'nin kısa vadeli borç stoku da açıklandı

Merkez Bankası'nın faiz kararı ortaya çıktı! Doları nasıl etkileyecek?

Altın fiyatlarında yalancı bahar uyarısı! Rakama kanıp sakın yapmayın çünkü 5 ay sonra bu fiyat olacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den milyonlara emeklilik müjdesi! Tarih verip detayları açıkladı

Emekli vatandaşlara 6 bin 250 lira promosyon ödemesi! Bankalar kesenin ağzını açtı

Buğday fiyatları dip seviyeden geri geldi! TMO ilk alımlara başladı 19 Temmuz güncel buğday fiyat listesi

SSK Bağkur Emekli Sandığı'ndan emekli olanlara müjde! Maaşlarla ilgili son dakika gelişmesi hemen hesaplarınıza bakın