Akıllı şehirler 2 milyar dolar enerji tasarruf edecek!
Schneider Electric Türkiye Genel Müdürü Bora Tuncer, kentsel dönüşümün İstanbul’da enerji verimliliğini artırmak için çok iyi bir fırsat olduğunu söyledi...
Enerji yönetimi şirketi Schneider Electric Türkiye'de kentsel dönüşüm projeleri ile yakından ilgileniyor. Schneider Electric'in 2010 yılında faaliyete geçen Manisa Fabrikası'nın kapılarını basına açan Schneider Electric Türkiye Genel Müdürü Tuncer şu an yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarının Akıllı Şehirler oluşturmada çok iyi bir fırsat olduğunu kaydetti. Abu Dabi'de "Dünya'nın ilk temiz teknoloji şehri" olarak inşa edilen Masdar City'yi örnek gösteren Bora Tuncer 50 bin kişinin yerleşik olarak yaşayacağı, 6 kilometrekarelik temiz teknoloji bölgesine otomobillerin sokulmayacağını ifade etti. Tuncer sadece güneş enerjisi kullanılacak olan Masdar City'de 25 yılda 2 milyar dolarlık petrol eşdeğerinde enerji tasarrufu sağlanacağına dikkat çekti.
Şu an İstanbul gibi gelişmiş şehirlerde akıllı şehir projelerini uygulamanın zorluğuna dikkat çeken Tuncer "Ancak gelişime açık olan bazı şehirlere Abu Dabi'deki sistem uygulanabilir. Bununla yakından ilgileniyoruz. Ancak şu an için resmi bir çalışma yok" ifadelerini kullandı. Tuncer "Kentsel dönüşüm kapsamında İstanbul'da her yıl 600 bin konut yapımı planlanıyor. 10 yıl sonra bu rakam 6 milyonu bulacak bu, enerji verimliliğini artırmak için çok iyi bir fırsat diye" konuştu.
Enerji verimliliği konusunda kamunun daha dikkatli davrandığını belirten Bora Tuncer "Geçen yıl 48 tesiste enerji verimliliği denetimi yaptık. Sonuç olarak 65 milyon Euro yatırımla yıllık 40 milyon Euro'luk tasarruf elde etmeleri söz konusu" diye konuştu.
Yüzde 20 tasarrufla 60 milyar dolar kazanç
Sadece Türkiye'de enerji tüketimini yüzde 20 azaltmanın parasal karşılığının 60 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Tuncer, sözlerine şöyle devam etti: "Bugün dünyada kullanılan enerjinin yüzde 16'sı konutlarda, yüzde 49'u endüstride, yüzde 8'i ticari binalarda, yüzde 27'si ise ulaşımda kullanılıyor. Biz Schneider Electric olarak, ulaşım dışında kalan yüzde 73'lük pazar için enerjiyi güvenli, güvenilir, verimli, üretken ve çevreci hale getirmek üzere çalışıyoruz. Bir lambayı yakmak gibi en basit enerji ihtiyaçlarınızdan, tamamen akıllı hale getirebildiğimiz şehirlere kadar birçok farklı alanda geniş bir ürün ve hizmet portföyüne sahibiz. Ticari faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik anlayışıyla yürütürken, sağladığımız bütçeyi de gelecek nesillerin gezegeni koruyabilmesi amacıyla sürdürülebilirlik projeleri için kullanıyoruz. Tüm dünyada bu anlamda hayata geçirdiğimiz toplam 166 projemiz var ve yine global ciromuzun yüzde 4,5'iyle bu projeleri destekliyoruz. Bu verilerle dünyada 5. sıradayız."
Akıllı Şehirler ne işe yarayacak?
Akıllı Şebeke çözümlerinin giderek daha ön plana çıktığını vurgulayan Bora Tuncer sözlerine şöyle devam etti: "Akıllı Şebeke sistemiyle tüketilmeyen her megawattsaat güç için karbon emisyonu azalıyor ve üretilmeyen her megawattsaat için de atmosfere 1 ton daha az karbon salınıyor. Akıllı Şebeke sistemi tüketicilere daha çok bilgi ve enformasyon sağlıyor. Enerji üretimi ve tüketimi bu sayede data merkezlerinden yönetilecek. Ulaştırma, sağlık ve trafik sinyalizasyonu gibi konularda uzaktan kontrol sağlanacak. Böylece elektrik enerjisinin daha üst seviyede güvenli ve güvenilir olarak tüketilmesi mümkün olacak. Biz de Ar-Ge çalışmalarımızı ve yatırımlarımızı akıllı şebekeler üzerinde yoğunlaştırmış bulunuyoruz"
DÜNYA