Genel

Akıllı şehrin, akıllı site yönetimi!

Site Yöneticisinin Dijital Asistanı sloganıyla 2012'den beri hizmet veren Apsiyon, toplu yaşam alanları için hizmet platformuna dönüştü. Akıllı şehre uygulanacak kadar gelişen uygulamada hedef, yurtdışına açılma ve üçüncü yatırım turu...

Aplikasyonlar uzun süredir teknoloji dünyasının gündeminde ağırlıklı bir konuma sahip ve yeni değer ekonomisinin önemli bir bileşeni. Ancak apsiyon’un adının başındaki “ap” hecesi aplikasyondan gelmiyor; apartmanın ilk hecesi. İkinci hece ise siteden geliyor. Tam adı ise “apartman ve site yönetimi” kavramından devşirilmiş.

Apsiyon, yeni yaşam tarzımızla bağlantılı olarak giderek daha çetrefilli bir konu haline gelen apartman ve sitelerin yönetimine yardımcı olmak üzere kullanışlı bir platform sağlıyor. Mahallelerin yerini sitelere bırakması ve buna bağlı olarak iletişimin biraz daha zorlu hale gelmesi, Apsiyon’un pazarda kendisine yer bulmasını sağlayan önemli koşullardan biri. Aidatların toplanması ve yönetimin bunları ne şekilde kullandığının şeffaflaştırılması, Apsiyon’un temel çıkış nedeni.

Apsiyon’un hızla kabul görmesine neden olan bir diğer nokta ise, apartman/site yöneticiliğinin profesyonel bir işe dönüşmesi. Geçmişte emeklilerin gönüllü olarak üstlendiği bu görev, artık profesyonel yöneticiler tarafından gerçekleştiriliyor çünkü mevzuat ve yapılması gereken işler çok karmaşıklaşıyor. Son olarak binaların enerji verimliliği ile ilgili olarak oluşturulan mevzuat, dairelerin enerji verimliliğini ölçmeyi gerektirirken bunun için dairelere termostat takılması gibi bir işi ortaya çıkarıyor.

Fortune Turkey'de yer alan habere göre; Bunlar tek tek apartmanların yöneticilerinin elden aidat toplayıp zaten yıllardır tanıdık oldukları komşularına parayı nereye harcadıklarını ayaküstü söyledikleri ya da apartman panosuna mesaj yazdıkları sistemlere göre çok daha büyük ölçekleri ve parasal hacimleri kapsayabiliyor.

Apsiyon’un kendi rakamları, bu işin ne kadar büyük olabileceği konusunda bir fikir veriyor. 620 bin konutta kullanılmakta olan Apsiyon, ortalama aidat ödemesi 500 lira olan bu konutlar üzerinden ayda 310 milyon lira çeviriyor. Bu, yıllık olarak 3,72 milyar liraya karşılık düşüyor. Apsiyon’un bu işi yapan yapısını mercek altına alırsak, çoğunluğu Ar-Ge çalışanlarından oluşan 105 kişilik ekibi, bir Merkez Ofis, bir Ar-Ge Merkezi ve altı bölge müdürlüğü ile 71 ildeki 7 bin 200 sitede, 620 binden fazla konuta hizmet verdiği bir tablo ile
karşılaşıyoruz.

Apsiyon CEO’su Kudret Türk, 2019’da bu rakamın 4 milyar liraya ulaşmasını beklediklerini söylüyor. 16 banka ile gerçekleştirilen entegrasyon sayesinde bankacılık sektörünün yüzde 98’ini kapsayan bir kanal oluşturan Apsiyon, bir ödeme sistemi platformu olmanın çok ötesine geçmesini sağlayan işlevler geliştiriyor. Bunun sonucunda da elde ettiği çok ciddi bir büyüme hızı söz konusu.

Zaten Deloitte Technology 2018 Fast 50 listesinde Türkiye’nin en hızlı büyüyen 10 şirketi arasında yer alarak bu büyüme hızını tescil ettiren Apsiyon, TOBB’un Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini sıraladığı Türkiye 100 listesinde de ye alıyor. CEO Kudret Türk, 19 Mayısta Samsun’a çıkarak aldığı ödülden duyduğu heyecanı gizlemiyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) iş birliğiyle gerçekleştirilen TOBB Türkiye 100 Listesi’ne giren Apsiyon’un CEO’su Türk, Apsiyon’un  hız kesmeden büyümeye devam etmesi için teknolojiye ve insan kaynağına yatırım yapmayı sürdüreceklerini kaydediyor.

Bu, şirketin değer yaratma noktasında nitelik olarak gerçekleştirdiği sıçrama ile birlikte düşünüldüğünde önemli bir iddia. Apartman ve site yöneticileri ile sakinlerinin ihtiyacını karşılayan uygulamanın hane sakinleri olarak 1,5 milyondan fazla kişiye dokunduğu düşünüldüğünde önemli bir nicel büyüme zaten gerçekleşmiş durumda. Apsiyon’un kendisini değer yaratan bir platforma dönüştürmesi ile bu baz üzerinde ciddi rakamların oluşması kolaylaşıyor. Uzaktan sayaç okuma ve faturalandırma, plaka tanıma sistemi, parmak izi tanıma sistemi, yüz tanıma sistemi, kartlı geçiş sistemi, kapalı devre kamera sistemi gibi özellikler aidat ödeme ve bunun alman hizmetlerle eşleştirilmesinin bir adım ötesine işaret ediyor. Sitelerin giriş/çıkış kontrolünden tesis yönetimine kadar birçok işlevi bu altyapıyı kullanarak oluşturmak mümkün. Buna, ortak alanlarının kullanılmasında randevu sistemi oluşturulmasından bunun ücretli hizmetler için yapılmasına da dahil. Böylece Apsiyon, sadece yönetici ve aidat yönetimi sistemi olmaktan çıkarak bir yaşam alanı yönetim sistemi olmaya terfi ediyor. Bunun akıllı şehir yönetim sistemine dönüşmesinin önünde herhangi bir engel bulunuyor. Tabii, bu sistemi kullanmaya karar vermek ve talep etmek dışında...    “

Ancak değer önermesi bununla sınırlı kalmıyor. Apsiyon’un bu konuda iki önemli kozu, bulut tabanlı olması ve kullanıcıların sisteme vatandaşlık numaralan ile kaydolmaları. İşin içinde apartman ve site sakini olmaya dayanan finansal ve resmi ilişkiler bulunduğu için onaylı bir üyelik sistemi de söz konusu. Apartman ya da site sakinin sisteme kayıt olmadan önce yönetici tarafından bilgilerinin girilmesi ya da sonrasında yöneticinin bu bilgileri onaylamasına dayanan sistem, sosyal medya ağlarındakine benzer sahte kimlik bilgileri ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Bu durum ise yeni servis yaratma konusunda müthiş bir güç sağlıyor. Bu kayıtlı kullanıcılar uzun süredir DASK poliçeleri için sistem üzerinden kolayca teklif alabiliyor çünkü sistem bütün bilgilere sahip. Ulaşılan yoğunluk ise, Apsiyon satın alma konusunda fiyat pazarlığı yapmak için çok elverişli bir noktaya taşıyor. Apsiyon web sitesinin ana sayfasının açılışında 22 Mayıs itibariyle sizi karşılayan “EnPara.com Şirketim müşterilerine Apsiyon üyelik ücretinin %50’si iade” ifadesi Apsiyoriun pazarlık ya da alışveriş gücünü ortaya koyuyor. Kampanyanın 1 Nisan-30 Eylül 2019 arasında geçerli olması ise, bunun kısa vadeli bir atış olmadığını ortaya koyuyor. Apsiyon şu anda bu gücü market siparişleri konusunda kullanmanın araçlarını geliştiriyor. Bu şekilde servis sayısı artarken, Apsiyon’un elde edilen geliri apartman ve site yönetimleri ile paylaşarak yönetim giderlerini aşağı çekmesi, bu gücün artması ve servislerin yaygınlaşması için bir katalizör oluşturuyor.

Bu çeşitlenme, şirket kaydettiği büyüme ile birlikte düşünüldüğünde çok akılcı bir iş modelini ortaya çıkarıyor. Apsiyon bugün gelmen noktada kullanıcı tabanını genişletmek için müşterileştirme adını verdiği bir süreç ve bu konuda çalışan profesyonel bir kadrodan faydalanıyor. Müşterileştirme uzmanları, Apsiyoriun geliştirdiği uygulamaların nasıl kullanıldığını anlatıyor ve demo yaparak pratikte göstertiyor. Bundan etkilenenler, müşteri haline geliyor ve ilgili birimler tarafından bunlara hizmet veriliyor. Bu şekilde İstanbul dışında yaygınlaşmaya yönelik hummalı bir çalışma yürüten Apsiyoriun biraz daha uzun vadeli planlarında yurtdışına açılmak da var. Türk bu konudaki hedef pazarlar belirlediklerini ve piyasa araştırmalanna başladıklarını ifade ederek, “Apsiyon olarak 2019 hedeflerimizin başında, amiral gemisi ürünümüzü 2.0 versiyonuyla baştan aşağı yenileyerek global açılımı güçlü bir adımla başlatmak yer alıyor” şeklinde konuşuyor.

Bu amaçla yıl bitmeden yeni bir yatırım turuna yeşil ışık yaktıklarını belirten Türk, “Geliştirdiğimiz çözümün global bir kimliği var. Pek çok pazardaki ihtiyaçlara net yanıt veriyor. Bu potansiyeli değerlendirmek için alacağımız yeni yatırımla yurt dışı pazarlarda sürdürülebilir bir modelle büyümeyi hedefliyoruz” diyor. Earlybird Venture Capital’den Eylül 20l6’da 2,5 milyon dolar Seri A yatırım alan ve Aralık 2017’de yine aynı tutarda yatırım alan Apsiyoriun büyümesi ve referansları yeni yatırım turu için de elini güçlendiriyor.