20 / 05 / 2024

Akın Kozanoğlu: Sigortacılıkta fark yaratmak istiyoruz!

Akın Kozanoğlu: Sigortacılıkta fark yaratmak istiyoruz!

Ergo Grubu Türkiye CEOsu Akın Kozanoğlu, Türkiyede satılacak sigorta şirketleri olduğunu belirterek, Sektörde konsolidasyon süreci bitmedi. Sadece araya Avrupa krizi girdiği için sektör mola aldı dedi



ERGO Grubu Türkiye CEOsu Akın Kozanoğlu, Türk sigorta sektöründe konsolidasyon döneminin bitmediğini belirterek, Araya Avrupa krizi girdi, sektör mola aldı dedi. Akın Kozanoğlu, iki yıl önce yine Avrupada yaşanan krizde, iki-üç sigorta şirketinin satılmak üzere olduğunu, ancak krizdeki fiyat belirsizliği nedeniyle satışların durduğunu söyledi. Krizden sonra ise iki şirketin satıldığını ifade eden Kozanoğlu, Önce Japonlar ardından da Hollandalılar geldi ve şirket satın aldı dedi. Akın Kozanoğlu, Türkiyede satılacak daha sigorta şirket olduğunu da vurgulayarak, Bana göre sektörde konsolidasyon dönemi bitmedi. Sadece araya kriz girdi ve sektör mola aldı. Halen satılacak şirketler var. Bunlara da gerek yurtdışından gerekse de yurtiçinden talipler olacaktır. Ama hangi dönemde satılırlar diye sorarsanız, fazla sürmez, iki-üç senede biter şeklinde konuştu. Ergo Sigortanın, 13-16 Ekim tarihlerinde St. Petersburgda, Park Inn Otelde düzenlediği Acenteler Toplantısında konuşan Akın Kozanoğlu, sigorta sektörünün eski özlediği büyüme oranlarına kavuştuğunu söyledi. Kozanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Özlediğimiz büyümeye kavuştuk

Yıllardır rekabet nedeniyle şikayet ettiğimiz karlılıkta iyileşmeler başladı. Piyasada her ne kadar rekabet çok diyorlarsa da artık eskisi gibi değil. Bundan sonra kıyasıya rekabetin artarak devam edeceğini zannetmiyorum. Diğer taraftan sektör yüzde 20lere varan oranlarda büyümeye başladı. Özlediğimiz reel büyümeye kavuştuk. Ayrıca şirketlerin zarar etmesi de söylendiği gibi sadece rekabetten değil. Yabancı sermayedar, Türk sigorta sektörüne ilave yatırımlar yapıyor, para harcıyor. Bu da maliyetleri artırıyor ve zarara neden oluyor. 2012de bu durum değişecek ve daha da somut gelişmeler yaşanacak.

Akın Kozanoğlu, sigorta sektörünün büyümesine rağmen bu büyümenin sigortalılık oranına yansımadığına da dikkat çekerek, şunları söyledi:

Sigortacılık büyüyen bir sektör ama sigortalı sayısı açısından bir türlü patlama yaşanmıyor. Mesela, hayat sigortaları büyümüyor. Oysa yurtdışında sigorta pazarının yarısı hayat sigortalarına aittir. Bizde ise yüzde 15 payı var. Şu bir gerçek ki, kişi başına gelirle sigortalılık oranı arasında yakın bir ilişki var. Başka ülkelere baktığımızda kişilerin ne kadar çok harcayacak parası olursa, sigortaya da o oranda pay ayırıyorlar. Bizde kişi başına düşen gelir daha yeni 10 bin dolarlar seviyesinde. Bu rakam 20 bin dolarlara geldiğinde sigortalılık oranı da artacaktır.

Sigortacılıkta fark yaratmak istiyoruz

AKIN Kozanoğlu, Ergo Sigortayı, Türkiyenin en güçlü sigorta şirketlerinden biri yapmayı hedeflediklerini ve sektörde fark yaratmak istediklerini belirterek, şunları söyledi: Üç yıllık bir değişim süreci başlatmıştık, bunun iki yılı bitti, geriye bir yıl kaldı. Bu sürede şirketin finansal yapısını örnek seviyeye getirdik. Marka yatırımının meyvelerini almaya başladık. Türkiyede 100 kişiden 80i artık Ergoyu tanıyor. Buzdolabı markası olmadığımızı biliyor ki, biz daha üç yıllık bir markayız. Hedefimiz Türkiyenin en güçlü şirketlerinden biri olmak. Tabi bir de sigortacılıkta fark yaratmak istiyoruz.

Kriz sigorta sektörünü etkilemez

ERFO Grubu Türkiye CEOsu Akın Kozanoğlu, Avrupada yaşanan krize de değinerek, şunları söyledi: Avrupa ülkeleri krizde, sermayeler eriyor. Biz ise hem ilk krizden hem de şimdiki krizden etkilenmedik. Başbakan, teğet geçecek demişti, söylediği oldu. Gerçekten de teğet geçti. Dünyada bankalar gibi zora giren sigorta şirketleri yok. Avrupada özellikle hayat sigorta şirketleri krizden etkileniyor. Onun da nedeni, yatırım yaptıkları kağıtların değer kaybetmesi. Ama bankaların sıkıştığı gibi sigorta şirketlerinin sermaye ihtiyacı yok. Ayrıca Türkiyedeki şirketlerin çoğunun sermayedarı, dünyanın büyük sigorta şirketleri. Belki bankaların sahip oldukları sigorta şirketleri satılabilir ki, bizde böyle şirket de pek yok. O nedenle Avrupadaki krizden Türkiyedeki sigorta sektörü etkilenmez.

AvivaSA tehlikeli hastalıklara karşı özel sigorta başlattı

AvivaSA, sağlıklı ve güvenli bir hayat isteyen bireyleri, vefat ve tehlikeli hastalık risklerine karşı teminat altına alan Güzel Hayat ürününü pazara sundu. AvivaSA Emeklilik ve Hayatın yeni ürünü Güzel Hayat, sigortalının kanser, kalp krizi, kalp kapağı cerrahisi, aort cerrahisi, koroner arter by-pass graft cerrahisi, organ nakli, böbrek yetmezliği, koma, inme, körlük ve ciddi yanıklar sonucu yaşayabileceği mali kayıplarını engellemeyi ve tedavi masraflarına destek olmayı amaçlıyor. Sigortalının vefatı halinde ödenecek tazminat ise yakınlarını güvence altına alıyor. Güzel Hayat sigortasında vefat teminatı minimum 40 bin TL, tehlikeli hastalıklar teminatı ise vefat teminatının yarısı olarak belirleniyor.
Hürriyet


Geri Dön