GYO

Akkök Şirketler Grubu’ndan AKİŞ GYO ve AK-AL birleşti!

Akkök Şirketler Grubu’ndan, Akiş GYO ve Ak-Al Gayrimenkul 17.08.2012 tarihli kararlarıyla Ak-Al’ın tüm aktif ve pasifleriyle birlikte toplu olarak Akiş GYO’ya devrolunması suretiyle iki şirketin birleşmelerine karar verdiler

Akkök Şirketler Grubu’ndan, Akiş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (“Akiş GYO”)  ve Ak-Al Gayrimenkul Geliştirme ve Tekstil Sanayii A.Ş 17.08.2012 tarihli kararlarıyla Ak-Al’ın tüm aktif ve pasifleriyle birlikte toplu olarak Akiş GYO’ya devrolunması suretiyle iki şirketin birleşmelerine karar vermişlerdir.


Bu karar doğrultusunda birleşmenin, şirketlerin bağımsız denetimden geçmiş 30.06.2012 tarihli mali tabloları üzerinden gerçekleşmesi amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu’na (“SPK”) başvurulmuş ve SPK’nın 2012/46  numaralı bülteniyle başvurusuna onay verilmesi olumlu karşılanmıştır. 


Birleşme kararı ile ilgili açıklama yapan Akiş GYO A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü İ.Gökşin Durusoy, “Bu birleşme ile Akkök Şirketler Grubu’nun stratejik sektörlerden biri olarak belirlediği ve bugüne kadar yeniliklerin simgesi olan, uluslararası bilinirliğe sahip Akmerkez, Akasya, Akbatı gibi projelere imza attığı gayrimenkul sektöründe, daha güçlü bir Akiş GYO olarak yeni başarılara yürüyeceğimize inanıyoruz” dedi.  

Her iki kurumun kaynaklarının birleştirilmesinin, bilgi birikimlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasına olanak sağlayacağını vurgulayan İ.Gökşin Durusoy, “Bu güç birliğiyle,  pazarda daha büyük bir oyuncu olarak rekabet avantajı hedeflenmektedir.Ayrıca mevcut durumda GYO statüsüne sahip olan Akiş GYO’nun, sadece gayrimenkul faaliyetleri bulunan ancak GYO statüsünde olmayan Ak-Al ile birlikte daha güçlü bir portföy yapısına sahip olması ve İMKB’de işlem gören Ak-Al paydaşlarının da  bu sinerjiden faydalanması amaçlanmaktadır. Önemli bir başka nokta ise, bu birleşme işleminde Ak-Al hissedarlarının lehine bir değişiklik yapılarak uzman kuruluş raporunda belirlenen hisse değiştirme oranının %22 artırılmasına karar verilmesidir"dedi.


Sayın Durusoysözlerine şöyle devam etti: “Birleşme sonrası ortaya çıkacak şirket, büyümeye elverişli, risklere karşı portföy çeşitliliğine sahip, farklı ekonomik koşullara karşı esnek ve sağlam bir mali yapıda olacaktır.Bu kapsamda düzenli temettü geliri ve istikrarlı hisse fiyatına sahip bir Şirket yaratmak, birleşmenin temel amaçlarındandır.Başta alıveriş merkezi ve konut yatırımları ile sektörde önemli bir bilgi birikimine sahip olan Akiş GYO olarak, Ak-Al birleşmesi sonrasında fark yaratacak  projelere imza atmayı hedefliyoruz.” 

Akiş GYO’nun mevcut varlıkları arasında; Esenyurt-Bahçeşehir bölgesinde 65.709 metrekare kiralanabilir alanı ile hizmet veren Akbatı AVYM, alışveriş merkezi üzerindeki iki kuleden oluşan ve satışları önemli ölçüde tamamlanan Akbatı Residences projesi, Akbatı Beyaz Kule projesi ve yapılan son gayrimenkul değerlemelerine göre, 363 milyon TL rayiç değerli arsa stoğuna sahip  Akfil Holding’in %45 hissesini bulundurmaktadır. Ayrıca SAF GYO A.Ş.de %6,56’lık hisseye sahip olan Akiş GYO’nun, Garanti Koza Akiş Adi Ortaklığı kapsamında yapılan Akkoza projesinde de %25 ortaklığı bulunmaktadır.


 

Finansal Bilgiler:

Birleşmede esas alınacak mali tablolar 30.06.2012 tarihli mali tablolar olup, Başaran Nas  Bağımsız Denetim ve SMMM A.Ş tarafından SPK mevzuatı çerçevesinde denetlenmiş bulunmaktadır. 

30 Haziran 2012 mali tabloları itibari ile Akiş GYO A.Ş, 1,1 milyar TL aktif toplamı ve 505 milyon TL özkaynak büyüklüğüne sahip olup, net dönem karı 72 milyon TL’yi geçmektedir.

Ak-Al ise aynı dönem mali tabloları itibari ile 136 milyon TL aktif toplamına ve 116 milyon TL özkaynak büyüklüğüne sahip olup, mevcut gayrimenkullerinin yeniden değerlemesi sonucu 226 milyon TL özkaynak değerine ulaşmaktadır. Net dönem karı ise 11 milyon TL’dir.

Hazırlanan bilirkişi ve uzman kuruluş raporları doğrultusunda şirketlerin değerleri belirlenmiş ve uygun birleşme oranı tespit edilmiştir.  Sözkonusu raporlarda tespit edilen hisse değiştirme oranı 0,9 olup, bu oran her bir adet Ak-Al hissesi karşılığı verilecek Akiş GYO hissesini temsil etmektedir. 


Ancak Akiş GYO yönetim kurulunca mevcut Ak-Al hissedarlarının lehine bir düzenleme yapılmasına ve hisse değiştirme oranının yaklaşık %22’lik bir artırım ile 1,1 pay senedi olarak belirlenmesine, başka bir ifadeyle Ak-Al hissedarlarına her bir adet Ak-Al hissesi karşılığında 1,1 Akiş GYO hissesi verilmesine karar verilmiştir. Bu kararda hisse senedine yatırım yapan yatırımcılarla uzun vadeli bir birliktelik içinde olmak isteği rol oynamıştır.  


Belirlenen 1,1 değiştirme oranı sonrasında birleşme sonrası sermaye 128.200.841,36 TL, artırılacak sermaye ise 45.200.837,36 TL olarak belirlenmiştir.