Kent Haberleri

Akkuyu ihalesinde kalite ve iş tecrübesi şartı aranacak!

Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'nde tedarikçi olmak isteyen Türk firmalarından kalite standardı, iş tecrübesi ve herhangi bir ülkenin nükleer düzenleme kurumundan alınmış bir belge almış olma şartı aranacak.

Projede tedarikçi olmak isteyen kimya ve enerji sektöründe tecrübesi olan Türk firmaları bir adım önde olacak. Firmaların personel kalitesi ve tecrübeli yöneticilere de sahip olması ihale değerlendirmesinde dikkate alınacak. Tedarikçi şirketlerin nükleer santralle iş yapabilmesi için öncelikle kendi ülkelerinin standartlarını yakalamaları gerekecek. Türkiye'deki standartları da TAEK belirleyecek. 


Yönetmelik taslağı hazır 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç, Nükleer Tesisler İçin Ekipman Tedarik Sürecine ve İmalatçıların Onaylanmasına İlişkin Usul Akkuyu Nükleer Santrali 2 yıl daha gecikecek Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Mersin Akkuyu Santrali için planlanan süreçler öngörülerin gerisinde kalırken, ilk üretimin daha önce ertelenen 2020'den en erken iki yıl sonra 2022'de gerçekleştirilebileceği belirtiliyor. 

Reuters'a açıklama yapan üst düzey bir yetkili, AB ve ABD'nin yaptırımları ile petrol fiyatlarındaki düşüşün Rusya ekonomisine getirdiği maliyetin projeye kaynak aktarılmasını yavaşlattığını, Akkuyu NGS için öngörülen işlemlerin zamanında tamamlanamamasının yanı sıra Türkiye'deki idari ve hukuki süreçlerin bitirilememiş olmasının da gecikmede büyük etkisinin olduğu bildirdi. Yetkili, "Süreçler öngörülen takvimin oldukça gerisinde. Bunun sonucunda ilk elektrik üretimi en az iki yıl daha gecikecek" dedi. 


350'den fazla tedarikçi şirket Türkiye'de inşa edilecek nükleer santrallerin yapımında tedarikçi olmak için Türk firmalarının yoğun ilgi olduğu belirtiliyor. Envanter anketine 350'den fazla firma katılırken, santrallerin yapımmda tedarikçi olmak isteyen firmaların yüzde 21'i elektromekanik, yüzde 20'si inşaat, yüzde ll'i elektrik, yüzde ll'i basınçlı kap, yüzde 10'u iklimlendirme, yüzde 9'u elektronik, yüzde 9'u boru, yüzde 5'i iş ve çevre güvenliği, yüzde 4'ü laboratuar alanlarında faaliyet gösteriyor. 



Dünya