Kent Haberleri

Akkuyu NGS'ye ilk beton bu yıl atılacak!

4. Uluslarası Nükleer Santraller Zirvesi İstanbul'da gerçekleşti. Toplantıda Akkuyu NGS'ye, bu yılın son çeyreğinde ilk betonun atılacağı da açıklandı.

Akkuyu Nükleer AŞ Kalite Kontrolü ve Endüstriyel Güvenlik Direktörü Igor Kogay da Akkuyu'nun dünyanın ilk “Yap-Sahip Ol-İşlet" yapısına sahip nükleer enerji santrali projesi olduğunu kaydederek, santralin dünyanın ilk 3 nükleer santral örneği olacağını belirtti. Kogay, sınırlı çalışma izninin alınmasının ardından santral inşaat lisansının da alınacağını dile getirerek, “Tüm bunların gelişimi, belgelerimizin onayına bağlı olarak başlayacak. Bu sene sınırlı çalışma izninin alınmasının ardından 2017'nin son çeyreğinde ilk beton atılacak" dedi. Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt Anonim Şirketiyle enerji satın alma sözleşmesi görüşmelerinin devam ettiğini bildiren Kogay, mühendislik tasarım çalışmalarının da büyük oranda tamamlandığını söyledi.


ÜRETİM LİSANSI BAŞVURULARI TAMAM

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Lisanslama ve Kamu Kurumları ile İlişkiler Direktörü Kürşad Tosun da, Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali projesi Akkuyu'nun inşaat lisansı için 3 Mart'ta Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna (TAEK) ve elektrik üretim lisansı için de 28 Şubat'ta Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) başvuruda bulunduklarını bildirdi. Tosun, 4. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi'ndeki “Rusya Nükleer Deneyimi ve Akkuyu Projesi" başlıklı oturumda, Akkuyu nükleer santraline ilişkin bir sunum yaptı. Santralin doğu limanıyla ilgili izinleri için başvuruda bulunduklarını ve sürecin devam ettiğini belirten Tosun, “16 farklı lokasyonda radyasyon izleme cihazları kurulacak. Bununla ilgili izin süreci de devam ediyor. İki acil durum yönetim merkezi kurulacak. Saha seçiminde TAEK ve AFAD'la beraber çalışmalar yürütüyoruz. Santraldeki işletme dönemi için binalar ve sosyal tesisler kurulacak" diye konuştu.


TÜRKİYE'DE BİR İLK

Akkuyu nükleer santralinin Türkiye'de bir ilk olduğunu dile getiren Tosun, EPDK'dan elektrik üretim lisansı alabilmek için gerekli mevzuat değişikliklerine olan ihtiyacın geçen yıl haziranda tamamlandığını söyledi. Kürsad Tosun ayrıca, Akkuyu NGS için çevresel etki değerlendirmesinin 2014 yılının Aralık ayında aldığını da sözlerine ekledi.


NÜKLEERİN BÖLGESEL PAYI 600 MİLYAR $

Nükleer endüstrinin önde gelen yerli ve yabancı 900 temsilcisini ağırlayan, 4'üncü Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi İstanbul'da başladı. Nükleer Mühendisler Derneği'nin ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi, dördüncü kez nükleer sanayinin önde gelen isimlerini İstanbul'da buluşturdu. Zirve kapsamında, 2060'a kadar Türkiye, Ortadoğu ve Afrika'da hayata geçirilmesi planlanan 30 nükleer santral projesi ile oluşacak 600 milyar dolarlık pazardan Türk firmalarının nasıl pay alabileceği masaya yatırıldı.İki gün boyunca sürecek olan Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi kapsamında; Japonya, Almanya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Rusya ve Çin'den gelen firmalar Türk ortaklar bulmak için 200'ün üzerinde ticari eşleştirme görüşmesi yapacak.


SİNOP SANTRALİ FİZİBİLİTEDE

Sinop Nükleer Enerji Şirketi (MHI) Başkanı Makato Kanda, Sinop nükleer santral projesinin halen fizibilite aşamasında olduğunu belirterek, nükleer santrallerin Türkiye için değerli projeler olduğunu ifade etti. Nükleer enerjinin temiz enerji arzı için önemli olduğunu açıklayan Kanda, nükleer santrallerin topluma sürekli ekonomik fayda sağladığını ve sanayi kollarının altyapılarının iyileştirilmesi için birçok katkı sunacağını belirtti.


KOBİ'LER DE BU ALANA GİRMELİ

Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi Organizasyon Komitesi Başkanı Koray Tuncer, nükleer santraller için geliştirilecek kapasitenin katma değeri yüksek sanayi kollarında da kullanılabileceğini ifade etti. Tuncer, “Türkiye nükleer enerji sektörüne yatırım yapar ve KOBİ'lerini bu alanda gelişmesini teşvik ederse yurt dışındaki projelerden de pay şansını yakalayacak ve teknoloji ihraç eden ülke olacaktır" dedi.


GÜVENLİK OLMAZSA OLMAZ

4.'üncü Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi Başkan Yardımcısı Nilay Çubukçu, yerli firmaların sadece yerli olduğu için bir nükleer santral projesinde yer alamayacağını söyledi. Çubukcu, “Nükleer santral için yüksek güvenlik ve kalite yönetimine sahip olmak olmazsa olmaz ön koşuldur. Nükleer santral projelerinde yer almak isteyen Türk firmalarının Enerji Bakanlığı'nın online firma envanterine kayıt gerekiyor. Yerli şirketlerin bağlı ticaret ve sanayi odaları ile iletişim de projelerin ihtiyaçlarını anlamada önemli" dedi.


ASO'DAN YERLİYE DESTEK

Ankara Sanayi Odası Genel Sekreteri Yavuz Cabbar, Ankara Sanayi Odası olarak 3 farklı proje ile kamu, özel sektör, sivil toplum ve diğer odalarla birlikte sanayicilerimizin nasıl nükleer santral tedarikçisi olabilecekleri üzerinde çalıştıklarını belirtti. ASO Genel Sekreteki Cabbar, "Çinlilerin kısa zamanda ulaştıkları nokta bizler için önemli bir rol model oluyor. Türkiye'nin yerel sanayisi ile nükleer sektöründe mümkün olan en yüksek paya ulaşmayı hedefiyle çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.


ÇİN YERELLİKTE YÜZDE 80'LERDE

Çin'in yerelleştirme uygulamalarını anlatan SNPTC Kıdemli Başkan Yardımcısı Wang Fengxue, Çin'in yerelleştirmede yüzde 80'lere ulaştığını ifade etti. Fengxue, “Çin'in kısa zamanda bu kadar yüksek yerelleştirme başarısı gösterebilmesi için, devlet ve şirket düzeyinde nükleer enerji santrallerinin kurulması adına birliktelik geliştirildi. Devlet tarafından planlama, projelendirme ve finansman destekleri sağlandı. Ekipman üreticileri de yatırımlarını bu alana yaptı" dedi.



Yeni Şafak