Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları'nın temeli bugün atılıyor!
Mersin'de inşa edilecek Akkuyu Nükleer Santral Projesi, Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları'nın temeli bugün atılacak. Mersin'in Gülnar İlçesi'nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katılacağı törenle atılacak.
Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santral Projesi kapsamında, Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları'nın temeli bugün Mersin'in Gülnar İlçesi'nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katılacağı törenle atılacak.
20 milyar doların üzerinde bir yatırım öngörülen ve inşaatında yaklaşık 8 milyar dolarlık iş hacminin Türk şirketlerince karşılanması beklenen Akkuyu Nükleer Santrali için yarın saat 12.30'da gerçekleştirilecek olan temel atma törenine Bakan Yıldız'ın yanı sıra Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov ve diğer üst düzey yetkililer katılacak.
Cengiz İnşaat tarafından yapılacak olan Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları'nın temeli atılırken, dışarıda çevrecilerin protesto gösterisi yapması bekleniyor.
Çevreciler protesto için Akkuyu'da
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali ÇED raporunun iptal edilmesi için Greenpeace de dahil olmak üzere TMOBB, Barolar Birliği, Tabipler Birliği, Belediye, Nükleer Karşıtı Platform, Milletvekilleri ile pek çok sivil toplum örgütü, kurum ve kişinin açtığı davalar ise devam ediyor. Davalar devam ederken temel atılmasının hukuksuz olduğunu öne süren çevreciler de yarın Akkuyu'da olacak.
Mersin Tabip Odası Başkanı ve Mersin Nükleer Karşıtı Platformu Dönem Sözcüsü Dr. Ful Uğurhan, bugün saat 10.00'da Akkuyu'da basın açıklaması yapacaklarını duyurdu.
Taner Yıldız: Türkiye'nin en güvenilir yapısı olacak
Geçtiğimiz günlerde Akkuyu'da yapılacak santral hakkında bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Nükleer santralleri, 'ben ucuza, yarı güvenlikli yapayım' dediğiniz anda uluslararası arena buna izin vermez. Türkiye'de 9 büyüklüğünde bir deprem hiç yaşanmadı. Ama siz bilin ki bu yapı biz istesek de istemesek de Türkiye'nin en güvenilir yapısı olacak" demişti.
Dünyanın bir bütün olduğunu, çevre kirliliği, iklim değişikliği gibi konularda ülkelerin birbirine kayıtsız kalamayacağının anlaşıldığını vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:
"Bütün enerji politikalarımızın çevreye rağmen değil çevreyle beraber yürütülmesini istiyoruz. Dünyanın ısınmasına toplam iki derecelik bir marj verildi. Dünya büyüme rakamları, herhangi bir müdahale yapılmazsa önümüzdeki 25 yıl içinde ikinci dereceyi de tüketeceğini söylüyor. Dünya bir dengesizlik üzerine kurulu. Güney Afrikayı hariç tutarsak Afrika Sahrası'nda kullanılan enerji, 890 milyon nüfusun kullandığı enerjinin toplamı, 19,5 milyon nüfuslu New York'un kullandığı enerjiye denk. Bu çok ciddi bir yanlış. Dünyada 1,3 milyar insan hala enerjiyle tanışmamış durumda."
Dünya