Akkuyu nükleer santral raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu!
Akkuyu'da yapılacak nükleer santrale İlişkin 3 bin sayfalık Çevre Etki Değerlendirmesi (CED) raporu, Akkuyu NGS tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu. ..
Akkuyu'da yapılacak nükleer santrale İlişkin 3 bin sayfalık Çevre Etki Değerlendirmesi (CED) raporu, Akkuyu NGS tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu.
AKKUYU NGS Elektrik Üretim AŞ, Rusya tarafından Mersin'e yapılacak Türkiye'nin ilk nükleer santraline dair 'Çevresel Etki Değerlendirmesi' (ÇED) raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sundu. Türkiye ile Rusya arasında sağlanan mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4.800 MW kurulu güce sahip olacak santrali 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak. ÇED raporu, nükleer santral inşaatına başlanması açısından en kritik adımlardan biri olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 3 bin sayfadan oluşan raporun, projenin tanım amacı ile proje için seçilen yerin konumundan başlayarak, projenin sosyal/ekonomik boyutları, fiziksel, biyolojik çevrenin özellikleri, doğal kaynakların kullanımı ve sosyo-ekonomik çevrenin özellikleri gibi konuları içeriyor.
Karar üç ay içinde alınacak Yetkililer, ÇED raporu hakkında kararın üç ay içinde alınmasını bekliyor. Rapor, kamu kuruluşları, üniversiteler ve diğer temsilcilerden oluşan 'İnceleme Değerlendirme Komisyonu' tarafından incelenecek. Projenin ana müteahhidi Rus Atomstroyexport, Tekfen, İspanyol Tecnicas Reunidas ve Doğuş İnşaat gibi 10 şirketle yapılacak işler için ön görüşme gerçekleştirirken, ihalelerin eylül ayında başlaması planlanıyor.
Star Gazetesi