Genel

Akkuyu Nükleer Santrali depreme dayanıklı yapılacak!

Japonyada meydana gelen depremin Fukushima Nükleer Santralinde patlamaya yol açması, Türkiyede yapılması planlanan Akkuyu ve Sinop nükleer santrallerindeki güvenlik tedbirlerinin tartışılmasına yol açtı

Japonyada meydana gelen depremin Fukushima Nükleer Santralinde patlamaya yol açması, Türkiyede yapılması planlanan Akkuyu ve Sinop nükleer santrallerindeki güvenlik tedbirlerinin tartışılmasına yol açtı. Ruslar tarafından yapılacak olan Akkuyu Nükleer Santralinin, 9 şiddetinde depreme dayanıklı olacağı ve ünlü Rus oyuncağı matruşkaya benzer yöntemle, kat kat beton duvar ile çevrileceği kaydedildi. Enerji  Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Akkuyuda yapılacak santralin güvenlik önlemleri yeniden masaya yatırılacak.

ÖNCE TESTE TABİ TUTULACAK
Bu çerçevede Ruslardan santralin güvenlik tedbirlerinin artırılması istenecek. Bakanlık yetkilileri, Rusyanın Akkuyuda inşa edeceği nükleer santralin, matruşka oyuncağı gibi kat kat olacağını belirterek, her kat arasına da sızdırmayı önleyici madde konulacağını kaydettiler. Buna göre, santralin etrafı katlar halinde beton duvarlarla kaplanacak. Her kat arasında da sızıntıyı önleyici madde konulacak. Böylece nükleer atığın dışarıya sızması imkansız hale gelecek. Akkuyu Santrali, faaliyet öncesi, deprem, sel, sabotaj ihtimallerine karşılık bir çok testten geçirilecek. Yetkililer santralin olası bir felaket anında, otomatik olarak tüm faaliyetlerini durduracağını kaydettiler. HÜSEYİN ÖZAY / ANKARA

Akkuyuda alınacak güvenlik önlemleri
Akkuyuda yapılacak santralin çevresi kalın beton duvarlarla çevrilecek.
Her duvarın arasına sızdırmayı önleyici maddeler konulacak.
Erken uyarı sistemi kurularak, olası risk anında sistem otomatik olarak santrali kilitleyecek.
Sel, yangın, sabotaj, deprem gibi tüm felaket senaryoları için ayrı ayrı test yapılacak.
Aktif ve pasif güvenlik sistemleri konulacak.
Lokalizasyon sistemi ile, olası kaza anında erimiş madde aktif bölgeden otomatik olarak çıkarılacak.

Fukushima eski bizim yapacağımız santral 3üncü nesil
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonyada meydana gelen deprem ve tsunami sonrasında Fukushima Daiichi nükleer güç santralinde meydana gelen zarar nedeniyle Türkiye Atom Enerjisi Kurumunda (TAEK) oluşturulan kriz masasını ziyaret etti ve son gelişmeleri öğrendi. Bakan Yıldızın ziyareti sırasında Sinopta kurulması planlanan ikinci nükleer santral için teknik müzakereler nedeniyle Türkiyede bulunan Japon heyeti de hazır bulundu.

YENİ SANTRALLER GÜVENLİ
Türkiyede ne Marmarada ne de Akdenizde bir tsunami tehdidi bulunmadığının profesyoneller ve akademisyen tarafından açıklandığına dikkati çeken Yıldız, ayrıca Fukushimanın 1inci nesil santral olduğunu, Türkiyede kurulması planlanan nükleer santralin ise 3üncü nesil santral olacağını bildirdi. Yıldız Özellikle 1986 yılındaki Çernobil kazasıyla beraber dizaynırlar, teknolojik gelişmelerde güvenliği çok ön plana aldılar. Yani nükleer santralin kendisi kadar özellikle güvenlik sistemine ayırdıkları pay da var dedi.

99 yerde ölçümler yapıldı radyasyon yok
Enerji Bakanı Yıldız, Japonyada yaşanan 8.9 büyüklüğündeki deprem ve tsunaminin ardından nükleer elektrik santralindeki radyasyon sızıntısıyla ilgili Türkiyenin çepeçevre 99 yerinde ölçümler yapıldığını söyledi. Japonyadaki sızıntının Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından an an takip edildiğini belirtirken Net bir dille söylemeliyim ki şu anda olumsuz bir yansıma söz konusu değil dedi. Bakan Yıldız, Uluslararası ATOM Enerjisi Ajansının verdiği bilgilerde, Japonyaya çevre ülkelerde de böyle bir tehlike olduğu bilgisine rastlanmadığını vurguladı.
Star