Akkuyu Nükleer Santrali Türk işletmelere 7.8 milyar dolarlık gelir sağlayacak!
Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ’nin Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, 20 milyar dolara mal olacak projenin Türk işletmelere 7.8 milyar dolarlık ilave gelir sağlayacağını söyledi
Rauf Kasumov, gazetemizin Ankara Temsilciliğini ziyaret ederek Akkuyu Nükleer projesinin detaylarını anlattı. Santral hisselerinin yüzde 49’unun yerli ve yabancı ortaklıklara açık olduğunu kaydeden Kasumov, Genel Müdür Alexander Superfin’in daha önce Türkiye’den 4-5 ciddi teklif aldıklarına ilişkin açıklamalarını da hatırlatarak Akkuyu NGS’nin ÇED Raporu değerlendirme sürecinin devam ettiğini söyledi. Kasumov, yılın ilk yarısında pozitif karar beklediklerini kaydetti. Rauf Kasumov, ilk ünite inşaatının ise 2016 yılı Ocak ayında başlamasının öngörüldüğünü bildirdi.
Tüm unsurların proje takvimine uygun olarak ilerlemesi halinde, reaktörde 2020 yılı ortasında elektrik üretiminin başlamasının hedefl endiğine dikkat çeken Rauf Kasumov, diğer 3 ünitenin ise birer yıllık aralarla devreye girmesi ve 2023 yılında tüm projenin bitirilmiş olması beklendiğini aktardı.
Türkiye’de nükleer enerji tesisinin inşa edilmesinin ülkenin ekonomik gelişmesi için iyi bir teşvik edici unsur olacağının altını çizen Kasumov, elektrik enerjisi açığının da önemli ölçüde azalacağını bildirdi. Böylesine büyük çaplı bir sanayi tesisinin kararlı şekilde çalışmasının çevreye de ekonomik yönden katkı sağlayacağını dile getiren Rauf Kasumov, paralelinde hizmetler, eğitim, perakende ticaret, lojistik, finans gibi alanlarda da gelişme olacağını kaydetti.
“Turizmi de olumlu etkileyecek”
Uzmanların öngörüsüne göre, Akkuyu’da olduğu gibi deniz kenarına inşa edilen nükleer santrallerde, turizm sektörünün de çok geliştiğini bildiren Kasumov, “Şu anda Mersin İlinin bölgesi birçok göstergeye göre Türkiye’de iyi bilinen turizm merkezlerinin gerisinde. Bu durumun ana sebepleri ise hizmetlerin düşük seviyede bulunması ve turistler için gerekli altyapının bulunmamasıdır” dedi.
Akkuyu projesinin perspektif olarak yerli ürün ve hizmetlerin sipariş boyutunu alarak hayata geçirilmesinin Türk sanayisi açısından büyük önem taşıdığına vurgu yapan Kasumov, “Proje inşaatına katılım Türk İşletmelere 7.8 milyar dolara kadar ilave bir gelir sağlayacak ve 15 binden fazla kişiye istihdam yaratacak. Türk tarafın donanım, iş ve hizmet tedarikinin payı projelerinin ana maliyet miktarının yüzde 41’ine kadar ulaşabilir” diye konuştu.
Santralin işletme personeli hariç olmak üzere Türkiye’de 4 bin 500 kişilik istihdam yaratacağını bildiren Kasumov, inşaatın en yoğun olduğu dönemde aynı anda 12 bin kişinin istihdam edileceğini, yıllık bakım ve tamir işlemlerinde ise ek olarak bin 200 kişinin çalışacağını anlattı.
TEİAŞ verilerine göre Türkiye’de 2020 yılına doğru elektrik enerjisi açığının yüzde 20-27 seviyelerine ulaşacağını belirten Kasumov, barışçı nükleer teknoloji kullanan ülke statüsüne yükselen Türkiye’nin dünya siyasi arenasındaki öneminin de artacağını savundu. Kasumov, Türkiye’de kurulacak nükleer güç santralinin yeni nesil bir yapı olacağını belirtti.
“İhaleler 4 aşamada yapılacak”
Akkuyu projesi kapsamında ihalelerin 4 bölümde yapılacağını ve Türk sanayicileri için daha çok 4’üncü bölümün öne çıkacağını söyleyen Kasumov, şu bilgileri verdi: “Bu ihalelerin kapsamında özellikle türbin bölümündeki destekleyici ve soğutucu malzemeler, pompalar, basınç kapları, sıcaklık ayarlayıcılar, vanalar, kablolar ve borular yer alıyor. Bunların dışında çeşitli konularda Türk şirketlerinden servis hizmeti alınacaktır. Bu gruptaki ilk ihalenin Mart-Nisan aylarında yapılması beklenmektedir. Gerekli şartları karşılayan firmalar teklif verebilir. İhale şartları ağırlaştırılmış ya da belirli katılımcılar için hafifl eştirilmiş olamaz. Yerli şirketlerin envanterini oluşturmak için hazırlanan ön tedarikçi listesi diğer şirketlerin ihalelere girmesine engel değildir. Yerli firmalara serbest piyasa koşullarında bölgesel öncelik veremeyiz. En iyi kaliteyi en uygun şart ve fiyatlarla sunan her firma ihalelerimizi kazanabilir”
“Türkiye’den ciddi 4-5 teklif var”
Genel Müdür Alexander Superfin’in Türkiye’den 4-5 ciddi teklif aldıkları yönündeki açıklamalarını hatırlatarak Superfin’in 2014 yılının ilk yarısında teklifl erle ilgili somut gelişmeler beklediğini söylediğini dile getiren Rauf Kasumov, öngörülen sürede konuyla ilgili adımlar atılacağını aktardı.
Dünya