Akkuyu Nükleer Santrali'nde 50 milyon dolarlık iş yapıldı!
22 milyar dolara mal olması beklenen Mersin Akkuyu'daki ilk nükleer santral için çalışmalar devam ediyor. Alt yüklenici olarak 7 Türk şirketiyle çalışmaya başlayan Ruslar, 1,5 yılda 50 milyon dolarlık iş verdi
Mersin Akkuyu'da yapılacak ilk nükleer santral inşaatı Ruslara ihale edildi. Ancak hükümet, 22 milyar dolarlık projenin yarısının Türk şirketlerince yapılmasını istiyor. Rusların santral inşaatı için kurduğu Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) şirketi, henüz beton dökmedi. Halen güvenlik için gerekli yer ve hava ölçümlerini yapan şirket, Rusya merkezli birçok taşeron şirketle çalışıyor. Bunlardan biri olan Atomstroyexport'un üst yöneticisi Alexander Mironov, alt yüklenici olarak çalışmak istedikleri 100 Türk şirketini incelediklerini, şimdilik 7'si ile çalışmaya başladıklarını, bu firmalarla 1,5 yıl içinde 50 milyon dolarlık iş yaptıklarını bildiriyor. Şu aşamada inşaat alanında 180'i Türk 200 kişi çalışıyor. Proje tamamlandığında 5 bin 500 kişilik ufak bir kasaba bile inşa edilecek. Bunun da bölgede büyük bir ekonomik katkı oluşturacağı tahmin ediliyor. Başlarda özellikle teknik konularda Rus çalışanlar zamanla yerlerini Türk çalışanlara bırakacak. Yetkililer, Türk çalışan sayısının her gün artacağını, Türk taşeronların payının yüzde 50'nin üzerine çıkacağını dile getiriyor.
Enerji Bakanlığı, santrale yer seçimi için yaptığı ön çalışmada deprem riskinin en az olduğu yerleri seçmiş. Akkuyu, 5. derece deprem bölgesi. 7,4 şiddetinin üzerinde deprem olma ihtimali 10 binde 1 olarak hesaplanmış. Akkuyu NGS Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, santralin 9 büyüklüğünde depreme dayanabilecek güçte olacağını ifade ediyor. Dünyada ilk santral inşa eden ülkenin Rusya olduğunu belirten Kasumov, güvenlik konusunda birikmiş tecrübelerinden faydalanacaklarını, projenin teslim tarihinde dünyanın en güvenli santrali olacağını kaydediyor. İnşaatına Mayıs 2013'te başlanması planlanan 1.200 MW gücünde 4 üniteden oluşacak tesisin ilk ünitesi 2019'da hizmete girecek. 2022'de de tüm üniteler çalışır hale geçecek. 4.800 MW'lık gücün, o gün Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 5'ini karşılaması bekleniyor. Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovski'nin inşaat maliyetinin 25 milyar dolara çıkabileceğine dair açıklamanın gerçeklik taşımadığını ifade eden Kasumov, projenin 22 milyar doları aşmadan tamamlanacağını dile getirdi. NGS AŞ, her yıl Türkiye'den belirli sayıda öğrenciyi Rusya'daki Moskova Mühendislik ve Fizik Enstitüsü'ne (MIFI) nükleer enerji mühendisliği okumaya gönderiyor. Geçen yıl gönderilen ilk 50 kişi bu yıl Rusça hazırlığı tamamlamış. 2012'de de 75 öğrenci gönderdiklerini açıklayan Genel Müdür Yardımcısı Tahir Agayev, bu sayının 600 kişiye tamamlanacağını söyledi. Öğrenciler 7 yıllık eğitimin ardından santralde çalışacak.
Zaman