Akkuyu Nükleer Santrali'nde ilk reaktör 2020 yılı ortasında çalışacak!
Türkiye'nin ilk nükleer santralini Mersin Akkuyu'ya yapacak olan Akkuyu Nükleer Santrali'nin CEO'su Alexander Superfin, herşey yolunda giderse ilk reaktörde üretimin 2020 yılı ortasında başlayacağını söyledi..
Uluslararası Enerji Kongresi'nin açılışında konuşan Akkuyu NGS'nin CEO'su Alexander Superfin, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan inşaat lisansının 2015 sonunda alınması, inşaatın ise Ocak 2016'da başlamasının öngörüldüğünü ifade ederek, "Nükleer santral projesinde her şey yolunda giderse ilk reaktörde üretim 2020 yılı ortasında başlar" dedi.-Türkiye ile Rusya arasında sağlanan mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4 bin 800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatınmla yapacak.
2023'TE FULL DEVREDE
Akkuyu Nükleer Santrali için projenin ana müteahhidi Rus Atomstroyexport şirketi nüldeer santralin dört ünitesinin de 2023 yılında devreye girmesini öngörüyor.Superfin, Rus hükümetinin 2015 yılına kadar Akkuyu projesi için 3 milyar dolara yalan harcama yapmayı planladığını belirterek, proje kapsamında 700 milyon dolarlık ilk dilimin 2011'de kullanıldığını, 700 milyon dolarlık ikinci dilimin de bu yılın sonunda serbest bırakılacağını kaydetti.
7 milyon dolarlık katkı sağlar
Superfin, Akkuvı ı Nı'iUppr fiıir yu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) tüm inşaatın yüzde 90'ını, montaj çalışmalannın yüzde 50'sini Türk müteahhitlerin yapacağını, ekipmanlann yüzde 20'sinin Türk tedarikçiler tarafından üretileceğini belirterek, "Projenin geneline Türk tarafının katkısı, yüzde 35-40'a ulaşabilecek. Bu da 6-7 milyar dolarlık bir katkı anlamına geliyor. Bu Türk ekonomisine oldukça büyük bir katla" dedi. İnşaatın yüzde 95'e, montajın yüzde AO'a kadarının Türk şirketleri tarafından yapılması mümkün olabilir" diyen Superfin, proje kapsamında sadece inşaat için 10 bine yakın, yerel altyapı sektöründe de 10 binlerce istihdam potansiyeli bulunduğunu bildirdi.
Yeni Şafak