Sektörel

Akkuyu Nükleer Santrali'nin 10 milyar dolarlık inşaat kısmı yerli firmalardan tedarik edilecek!

Enerji açığını azaltmaya yönelik olarak 20 milyar dolar maliyetle kurulması öngörülen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 10 milyar dolarlık makine, ekipman ve inşaat kısmının yerli firmalardan tedarik edilmesi planlanıyor

İhracatının yüzde 97'si sanayi ürünü olan ve bu ihracatının yüzde 60'ına yakınını ABD ve AB gibi gelişmiş ülkelere gerçekleştiren Türk firmalarının, sanayi ve inşaat alanında dünyada ki bu saygınlığının nükleer enerji santrali projelerine de taşınması hedefleniyor. Bu kapsamda ülkemiz enerji açığını azaltmaya yönelik 20 milyar dolara mal olması beklenen, toplam 4800 MW gücündeki Akkuyu Nükleer Santrali'nin 10 milyar dolarlık makine, ekipman ve inşaat kısmının Türk firmaları tarafından karşılanması planlanıyor. Türk sanayi işletmeleri Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin yapımında önemli roller üstlenecek. Bu amaca yönelik, olarak öncelikle Akkuyu nükleer santrali projesi için ihtiyaç listesi belirlenecek, daha sonra sırasıyla tedarik, kaynak ve sektör planlaması yapılacak.

EKİPMANLAR 3 BÖLÜMDE BELİRLENECEK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı söz konusu ekipmanların neler olabileceği konusunda envanter çalışması başlattı. Buna göre, Akkuyu Nükleer Santrali projesi için ihtiyaç duyulan makina ve ekipmanlar üç bölümde ele alınacak. Birinci olarak ülkemizde üretilen makine ve ekipmanlar, ikinci olarak belirli bir destek ve yatırım ile ülkemizde üretilmesi mümkün olan makine ve ekipmanlar, son olarak da teknolojik olarak ülkemizde üretilmesi mümkün olamayan makine ve ekipmanlar şeklinde üç sınıflandırma yapılarak üretim listesi hazırlanacak.

ÜRETECİYE DESTEK VERİLECEK

Daha sonra ülkemizdeki sanayi kuruluşlarına bu makine ve ekipmanların üretilmesi için gerekli destekler verilecek. Böylece KOBİ'lerin araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilikçilik yeteneği ile rekabet gücünün arttırılması amaçlanıyor. Benzer şekilde kurulacak diğer nükleer enerji santrallerinin hazırlıklarında da maliyetlerin en azından yarısının Türk firmalarınca tedarik edilmesi öngörülüyor.

10 milyar dolarlık kısım Türk firmalardan

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de ülkemizin dışa bağımlılığının azaltılması için, gerek kamu alımlarında gerekse kamunun gerçekleştirdiği büyük projelerde ihtiyaç duyulan sanayi ürünlerinin yerli üretimle karşılanması konusunda çalıştıklarını söyledi. Ergün, bu konunun hükümet olarak öncelikli hedefler arasında olduğuna işaret ederken, "Bugüne kadar kamu alımlarında ve büyük projelerde ülkemizde üretilen yerli makine ve araç, inşaat malzemeleri, asansör, tıbbi cihaz gibi ürünlerin tercih edilmesi için çalıştık. Savunma sanayi, havacılık, enerji, otomotiv, makine, sağlık ve eğitim alanında başlattığımız yerli üretimi destekleyici çalışmaları, şimdi de mega proje diyebileceğimiz nükleer santral projesi için yapmak istiyoruz. Mersin Akkuyu'da kurulacak olan nükleer santrali, sadece elektrik üretimi açısından değerlendirmemek gerekiyor. Bu santral projesinde yüzbinlerce parçadan oluşan bir sistem söz konusu. Bu parçalardan ülkemizde üretilebileceklerin tespit edilmesi gerekiyor. Bunun için de Bakanlığımız ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında söz konusu parçaların tespitine yönelik bir envanter çalışması başlattık. Bütün bu çalışmalarla amacımız, ülkemiz sanayinde daha fazla katma değer ve istihdam oluşturacak yeni alanlar oluşturmaktır" değerlendirmesi yaptı.
Yeni Şafak