Genel

Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporuna onay geldi!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye ziyareti, 3 yıl önce ilk başvurusu yapılan Akkuyu Nükleer Santrali'nde de önemli bir gelişme sağladı. Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporu için onay geldi...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye ziyareti, 3 yıl önce ilk başvurusu yapılan Akkuyu Nükleer Santrali'nde de önemli bir gelişme sağladı. Putin'in Türkiye ziyaretinin başlamasına 1 saat kala açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Akkuyu için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun onaylandığını duyurdu. Mersin Akkuyu'ya yapılacak nükleer santrale artık kazma vurulabilecek. Akkuyu ile ilgili ilk başvuru 2 Aralık 2011 tarihinde yapılırken, Mart 2012'de de Mersin'de proje halkın görüşüne açılmıştı. İki defa İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilen projede, ÇED sürecine geçmişti. 23 Eylül 2014 tarihinde nihai ÇED raporu bakanlığa sunulurken, 12 Kasım'da rapor askıdan indirilmişti. 1 hafta önce de ÇED raporunu hazırlayan firma, görüş, öneri ve isteklerin yansıtıldığı nihai raporunu tekrar bakanlığa sunmuştu. Bakan İdris Güllüce de dün raporu onayladığını duyurdu. 


3 BİN SAYFALIK RAPOR 

Toplamda 3 bin 730 sayfa ve 22 ekten oluşan Akkuyu'nun ÇED raporu, 56 kurum ve kuruluş tarafından incelenmişti. Türkiye ile Rusya arasındaki enerji işbirliğini artıracak olan projede, henüz ÇED onayı alınamadığı için, kazma vurulamıyordu. Dün verilen onayın ardından santrali yapacak olan Rusların hemen kazmayı vurabileceği fakat 2015'in ilk yarısında santral için çalışmaların başlatılacağı belirtiliyor. Nükleer santralin yapımına ilişkin süreç 2010'da başlatıldı. 2 Mayıs 2010'da Türkiye ile Rusya arasında yapılan bir anlaşma ile nükleer santral kurulması için harekete geçildi. Mersin Akkuyu Sahası'nda 4800 MW toplam kurulu güce sahip VVER 1200 tipi 4 reaktör kurulacak. 


5 BİN 800 KİŞİYE İŞ

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, basınçlı suyun yavaşlatıcı ve soğutucu olarak kullanıldığı, basınçlı su reaktör projesine dayalı olacak. Santralin işletme ömrü boyunca da, radyoaktif atıklar geçici olarak oluşturulacak özel bina içerisinde depolanacak. Santral inşaatında yaklaşık 5 bin 800 işçinin çalışması bekleniyor.


İLK ÜRETİM 18 YIL SONRA 

Akkuyu'daki nükleer santral inşaatının en az 10 yıl sürmesi bekleniyor. Santralin 18-20 yıl sonra da tam kapasiteyle üretime geçmesi bekleniyor. İnşaat tamamlandıktan sonra Akkuyu'dan yılda yaklaşık olarak 35 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek. Ömrü 60 yıl olacak olan santralin proses suyu da Akdeniz'den sağlanacak. İnşaat bittiğinde de yine geçici faaliyet belgesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuru yapılacak. Bakanlık gerekli denetimleri yaparak santralin üretime başlamasına izin verecek.


Sabah