Akkuyu nükleer santralinin yol haritası netleşti!
Japonya daki nükleer santralde yaşanan patlamayla gündeme gelen Türkiye deki Akkuyu santralının temeli en erken 1.5-2 yıl sonra atılabilecek. Ruslar gerçekleştirecekleri yer etütleri için izin istedi...
Japonya 'daki nükleer santralde yaşanan patlamayla gündeme gelen Türkiye 'deki Akkuyu santralının temeli en erken 1.5-2 yıl sonra atılabilecek. Ruslar gerçekleştirecekleri yer etütleri için izin istedi. TAEK kaynakları iznin en erken nisanda çıkacağını belirtirken, en kritik aşama olan çED raporunun aylar sürebileceği belirtiliyor
Mersin Akkuyu yapılması planlanan nükleer santralin yol haritası netleşti.İki-üç ay içinde yer etütlerinin başlamas planlanıyor. Santralinin temelinin ise en erken bir 1.5-2 yıl sonra atılması bekleniyor. Japonya'da, deprem sonrasında gelen tsunaminin etkisiyle Fukuşima Nükleer Santralı'nda yaşanan patlama, dünyayı ayağa kaldırdı. Türkiye'nin de nefesini tutarak izlediği felaket, bir anda dikkatlerin yeniden Mersin-Akkuyu'da inşa edilecek nükleer santrala odaklanmasına yol açtı.
NÜKLEERDE YOL HARİTASI:Habertürk, Akkuyu Nükleer Santralı'na ilişkin Enerji Bakanlığı ve TAEK kaynaklarının nabzını tuttu.
İşte yol haritasının ayrıntıları:
RUSLAR KURUCU OLDU: Ruslar, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na (TAEK) ilk başvurusunu yaptı. TAEK, bu başvuru çerçevesinde Rus Atomstroyexport'u, Mersin-Akkuyu için 'kurucu' olarak tanıdı. (Nükleer santralın proje uygulamasını Atomstroyexport, elektrik satış işlemlerini elektrik ihraç-ithalat şirketi Inter RAO UES gerçekleştirecek. Rus Rosenergoatom, Atomenergoremont ve Atomtekenergo şirketleri de koordinasyon, gelişim, operasyon ve yönetim işlerini yürütecek.)
YER ETÜTLERİ: Ruslar, Mersin-Akkuyu'da gerçekleştirecekleri yer etütleri için de izin istedi. TAEK, izin talebini inceliyor. TAEK kaynakları, bu iznin nisan-mayıs ayında çıkabileceğini belirtti.
TSUNAMİ İNCELEMESİ: Yer etütleri kapsamında Ruslar, 60-70 değişik konuda test, sondaj, analiz ve çalışma yapacak. Bu çalışmalar arasında tsunami, taşkın ve depremsellik de bulunuyor.
çED RAPORU: Santralın temelinin atılmasından öncesindeki en kritik aşamalardan biri de çevre Etki Değerlendirme Raporu (çED). Ruslar, bir yandareyer etütleriyle ilgili çalışmaları sürdürürken, diğer yandan da çED sürecini başlatacak. çED sürecinin aylarca sürebileceğine dikkat çekiliyor.
RAPOR SUNACAK: Ruslar, daha sonra nükleer santrala ve inşaata ilişkin kapsamlı program, zamanlama, çalışmalarda izlenecek kalite-kontrol sistemine ilişkin de TAEK'e belge ve rapor sunacak.
İNşAAT LİSANSI: TAEK, tüm bu bilgi ve belgeleri yeterli görürse Ruslara, Mersin-Akkuyu için 'inşaat lisansı' verecek.
TEMEL İKİ YIL SONRA: Söz konusu çalışmaların 1.5-2 yıldan önce tamamlanması beklenmiyor. Bu durumda santralın temelinin de en erken 2012 yılının ortasında ya da aynı yılın sonunda atılabileceği hesaplanıyor.
Habertürk/Olcay Aydilek