Kent Haberleri

Akkuyu Nükleer Santral'nin ÇED Raporu yakında kamuoyuna sunulacak!

Akkuyu'nun ÇED raporu önümüzdeki günlerde kamuoyuna sunulacak . Yılda yaklaşık 35 milyar kWh elektrik enerjisi üretilmesi planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın incelemesinin ardından kamuoyuna sunulacak.


Bakanlık, 2. değerlendirme toplantısı sonrasında kararını verecek. Türkiye ile Rusya arasında 2010'da imzalanan Akkuyu sahasında Bir Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma'nın ardından, Akkuyu AŞ'nin sunduğu 3 bin 600 sayfalık ÇED Raporu'nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığında incelemesi sürüyor. 


Bakanlık incelemesini tamamladıktan sonra aralarında ilgili diğer bakanlıklar, üniversiteler, çevre örgütleri gibi çeşitli kuruluşların yer aldığı ÇED Raporu İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) üyesi 54 kurum ve kuruluşa gönderilecek. ÇED Raporu'nun kamuoyu ile paylaşılması ÇED Raporu'nun İDK üyelerine gönderimi ile eş zamanlı olacak. Görüşler geldikten sonra da Çevre Bakanlığı ikinci İnceleme Değerlendirme Toplantısını yaparak Akkuyu Nükleer Güç Santrali ÇED süreci ile ilgili nihai karar verilecek. 


ÇED raporunda yer alan bilgilere göre, Akkuyu NGS reaktör tasarımı, çok daha güvenli ve nükleer gücün sorumlu kullanımım ortaya çıkaracak iyileştirmelerle oluşturuldu. Raporda, işletme sırasında insan kaynaklı hataları önlemek amacıyla, personel santralin işletme ömrü boyunca periyodik eğitim alarak, eğitim sonunda zorunlu sınava tabi tutulacağı bilgisi yer alırken, Akkuyu NGS'nin mümkün olan en düşük dozun alınması olarak bilinen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nm geliştirdiği ALARA prensibinin esas alınarak tasarlandığı kaydedildi. 


ÇED raporu: Depreme dayanıklı Rapora göre, Sismik risk çalışmaları, bilgilerin doğruluğunun sınanması ve hata ihtimalinin ortadan kaldırılması amacıyla Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü, Rusya Bilim Akademisi-Dünya Fizik Enstitüsü, WorleyParsons (Avrupa) ve Rizzo'dan (ABD) oluşan dört farklı araştırma grubu tarafından yürütüldü. Bu çalışmalarla Akkuyu NGS sahasının sismik açıdan güvenliğinin teyit edildiği ifade edilirken, santralin 9 şiddetindeki depreme dayanıklı inşa edileceği bildirildi. 


Dünya