26 / 12 / 2024

Akkuyu Türkiye'nin en yoğun yeri olacak!

Akkuyu Türkiye'nin en yoğun yeri olacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Yaklaşık 5-6 kilometrekarede biz 22 milyar dolarlık bir yatırımı gerçekleştireceğiz. Bu paranın hepsi buraya gelecek. Türkiye'nin en yoğun yeri olacak Akkuyu" dedi.



Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları İnşaatı Temel Atma töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.


Akkuyu nükleer santrali hidroteknik yapılar ihalesinin sonucunun sorulması üzerine Yıldız, "İhaleler Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından değil, Akkuyu Nükleer AŞ tarafından yapılacak. Aynen liman ihalesi yapıldığı gibi" diye konuştu.


Akkuyu Nükleer Santral projesinin temel atma görüntülerini izlemek için tıklayınız


Yıldız, ihalelere yalnızca Türk şirketlerinin katılması ve bunun önünü açacak düzenlemelerin yapılmasının Türkiye'deki mühendislik açısından da önemli olduğunu belirterek, "Liman işini yapmış olan müteahhitlerimiz var. Uluslararası arena da yapmış olanlar var ama su alma yapıları itibarıyla bir kısım dalgakıranlar itibarıyla bu projeye benzeyen ve benzemeyen yönü olan projeler var. O yüzden 9 firma katıldı. Sonunda bir firma proje şirketine vermiş olduğu teklif çerçevesinde değerlendirildi" ifadelerini kullandı.


Akkuyu'nun liman inşaatının önemine işaret eden Yıldız, şunları kaydetti:


"Somut ne yapılıyor' dendi. Orada (Akkuyu) artık fiili olarak işler başlamıştır. Bundan sonra yaklaşık 7,5-8 milyar dolar civarında akredite olmuş yine Türk şirketlerinin ihaleye girebileceği bir yapıdan bahsediyoruz. Burada birçok mühendisimiz, işçimiz çalışacak.


Ben, Kirienko ya sordum 'Ne kadarını Türkiye'den alalım? Ne kadarını dışarıdan alalım?' Biz, Türkiye'de yapabildiğinizi alacağız. Yapamadığınızı alamayacağız' dedi."


Yıldız, Türk sanayicilerinin bu ihalelere katılması gerektiğine işaret ederek, "Ben sanayicilerimize seslenmek istiyorum. Ölçüleri, kalitesi belirli burada son derece teknolojik ve dünyadaki en uç ürünleri yapabilecek yapı hazırdır. Kendileri üretebilecekleri kadar, o teknik şartnamelere uyabilecekleri kadar bu ihalelere katılacaklar. Çünkü, Türkiye gerek işgücü gerekse mühendislik açısından bunları karşılayabilecek durumda. Biz, yapabileceklerimizi, üretebileceklerimizi, imal edebileceklerimizi ancak buraya vereceğiz. Bütün sanayicilerimizin yeni dallar, alanlar açacaklarına olan inancımı belirtmek istiyorum" değerlendirmesinde bulundu.


Türkiye'nin nükleer teknolojileri edinmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, üniversitelerin, eğitim ile beraber teknoloji transferini ve know-howı, bilgiyi, aklı anonim halde kullanabilmesi gerektiğini söyledi.


 Yıldız, Türkiye'deki üniversitelerin ciddi teorik birikime sahip olduklarını belirterek, "Pratik uygulamaları da burada bulmuş olacaklar. Gerek akademisyenlerimiz, aydınlarımız, işadamlarımızın ciddi bir alana bu yatırımlarını yapabilmek için hazırlıklarını yapmaları lazım" dedi.


Akkuyu'ya yapılacak nükleer yatırıma ilişkin Yıldız, "Yaklaşık 5-6 kilometre karede biz 22 milyar dolarlık bir yatırımı gerçekleştireceğiz. Bu paranın hepsi buraya gelecek. Çok yoğun metrekare başı düşen yatırım miktarı, Türkiye'nin en yoğun yeri olacak Akkuyu" diye konuştu.


Yıldız, nükleer santralin yapı izinlerinin sorulması üzerine, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı legal bir kurumdur. Burada her aklına geldiği şekliyle bir iş yapılması söz konusu değil. Buranın ÇED'i alınmış durumda. Liman hizmetleri ile alakalı izinler alınmış durumda. Reaktörlerin temelinin atılacağı yerle alakalı inşaat ruhsatı ve izni alınmış durumda değil. Şu anda biz onu yapmıyoruz zaten. Şu anda biz reaktörlerin temelini atmıyoruz. Reaktörleri buraya taşıyabilecek, dışarıdan tribün ve jeneratörleri buraya transfer edebilecek limanların temelini atıyoruz" yanıtını verdi.


- "Çevreye rağmen birşey yapmayacağız"


Bakanlıklarının çevreni korunması konusunda hassas olduğunu vurgulayan Yıldız, şunları söyledi:


"Biz çevreye rağmen birşey yapmayacağız çevre ile beraber yapacağız. Çevre Bakanlığımızın bu konuda hassasiyeti, bir çok ülkenin daha üzerinde. Ben Sivil Toplum Kuruluşlarının görüşlerini saygı ile karşılıyorum ama eğer karşınızdaki yapı gerek Rosatom gerekse Enerji Bakanlığımız bu şartları yerine getirdiği halde karşı çıkıyorsanız, sizin karşı çıktığınız çevre hassasiyetleri değil, bu ülkenin kalkınmasına bir karşı çıkıştır.


Bu ülkenin kalkınmasına karşı çıkışla alakalı her yapının karşısındayız. Bize bir endişesi olan aktarsın. Yeşille alakalı olan, çevre ile alakalı olan, hava temizliği ile depremsellikle alakalı olan ne varsa bize aktarsın. Biz onları dikkate aldığımızı onlara anlatalım. 'Ama ben nükleer santrale karşı çıkarım' diyorlarsa kusura bakmasınlar biz işimize devam edeceğiz. Bu Türkiye'nin kalkınması, gelişmesi ile alakalı bir husustur." 


AA


Geri Dön