AKM nedir?
AKM nedir? AKM özellikleri ve tarihçesi nedir? Merak ediyorsanız, yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...
AKM nedir?
AKM'nin açılımı Atatürk Kültür Merkezi olarak karşımıza çıkıyor. Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul Taksim'de bulunuyor. AKM kapsamında opera, bale, tiyatro, konser ve kongre alanları, sergi salonu ve sinema salonu yer alıyor.
1969 yılında yapılan AKM, dünyanın dördüncü büyük sanat merkezi olma özelliğine sahip.
AKM 'nin özellikleri
Atatürk Kültür Merkezi'nde 1300 kişilik büyük salon, 500 kişilik konser salonu, 200 kişilik tiyatro salonu ve 250 kişilik sinema salonu bulunuyor.
İstanbul Devlet Tiyatrosu, Opera ve Balesi, Devlet Senfoni Orkestrası'nın daimi sahnesi olarak hizmet veren AKM'nin üst katlarında ise büyük bir sergi salonu bulunuyor.
AKM tarihi
İlk olarak "İstanbul Kültür Sarayı" olarak inşa edilen yapının projesi, Mimar Feridun Kip ile mimar Rüknettin Güney tarafından çizildi.
29 Mayıs 1946
AKM ne zaman yapıldı?
Yapının temeli 29 Mayıs 1946 tarihinde atıldı. Ancak yetersiz ödenek nedeni ile yapı 1953 yılında Bayındırlık Bakanlığı'na devredildi.
12 Nisan 1969
Bunun üzerine 1956 yılında Hayati Tabanoğlu projesi ile yapının inşaatına devam edildi. 12 Nisan 1969'da açılışı yapılan İstanbul Kültür Sarayı'nın açılışında Ferit Tüzün’ün Çeşmebaşı Balesi ile Verdi’nin Aida Operası sahne aldı.
27 Kasım 1970
AKM ne zaman yandı?
İstanbul Kültür Sarayı'nda 27 Kasım 1970 tarihinde "Arthur Miller’in Cadı Kazanı" adlı oyun oynanırken yangın çıktı. Kaynağı tespit edilemeyen bu yangında can kaybının yaşanmamasının yanı sıra, bina ile beraber IV. Murat adlı oyunun galası için Topkapı Sarayı'ndan getirilen IV. Murat'a ait bir kaftan, değerli bir Kur’an, IV. Murat’ı gösteren bir tablo yandı.
6 Ekim 1978
Meydana gelen yangın sonrasında yapı tekrar Hayati Tabanlıoğlu'na tadilatı için devredildi. Yapılan onarımın ardından 8 sene sonra 6 Ekim 1978 tarihinde İstanbul Kültür Sarayı ikinci kez açıldı.
2005
2005 yılında dönemin Kültür Bakanı Atilla Koç, binanın ekonomik ömrünü tamamlamış olduğu gerekçesiyle binanın yıkılmasını talep etmiştir. Ancak bu öneri çok sayıda sanat ve mimarlık platformlarının, sivil inisiyatiflerinden yoğun tepki görmüştür.
2007
Yapının yıkılması ile ilgili husus, Kasım 2007’de netlik kazandı. Bu tarihte İstanbul 2 No'lu Koruma Kurulu, Atatürk Kültür Merkezi'ni 1. grup kültür varlığı olarak tescil etti. Bu nedenle yıkım gerçekleşmedi.
2008
Kasım 2008 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir protokol imzalandı. Bu protokol ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın üstlendiği Atatürk Kültür Merkezi'nin yenileme projesini hazırlamak üzere Tabanlıoğlu Mimarlık görevlendirildi.
Tadilat, Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası’nın açtığı dava nedeniyle mahkeme kararıyla durduruldu.
2012
Şubat 2012 tarihinde Sabancı Holding ve Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında Atatürk Kültür Merkezi'nin yeniden restore işlemleri için mütakabat imzalandı. 29 Ekim'de bitmesi planlanan AKM için, müteahhit firma güçlendirme çalışmalarına başlamadan AKM’nin depreme karşı dayanıklılığı konusunda yeterli gerekçesi ile inşaatın durdurulmasını istedi.
AKM 'nin son durumu
Bunun üzerine Bakanlık, yapının statik yapısının güçlendirmenin mevcut proje ile yapılamayacağını bildirerek yeni proje için rapor hazırladıklarını bildirdi.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com