Genel

Akmerkez`in renovasyonu Mart`ta başlayacak

Akmerkez'in renovasyonu kapsamında gerçekleştirilecek projenin, Mart ayında başlaması ve 25 milyon dolarlık bir bütçeyi kapsaması öngörülüyor.



Projenin tanıtım toplantısında konuşan Akmerkez Yönetim Kurulu Üyesi Raif Dinçkök, hem bilimsel verilerin hem de toplumsal değişim ve gelişimin gereği olarak alışveriş merkezlerinin, 10-15 yıllık süreçlerde yenilendiğini söyledi.


Dinçkök, alışveriş merkezleri ile 1970'lerin ikinci yarısında tanışan Orta ve Batı Avrupa'nın da bu değişim sürecinden geçtiğini ifade ederek, Akmerkez'de de bu doğrultuda bir çalışma yapıldığını ve 2006 yılında çağrılı proje yarışması ile başlayan süreç sonucu, merkezi Bangkok'ta bulunan Concept i firmasının Akmerkez renovasyon projesini hazırlamakla görevlendirildiğini anlattı.


Sürecin idari izinlerin alınmasını takiben hemen başlayacağını dile getiren Dinçkök, tasarım projesinin hazırlandığını ve uygulama projelerinin devam ettiğini kaydetti.


Dinçkök, soruları da yanıtlayarak, projenin gerekli izinler alındıktan sonra şubat ayı sonu, mart ayı başı gibi başlamasının planlandığını ve takriben 1 sene sürecek renovasyonun şimdiki bütçesinin 25 milyon dolar civarında olduğunu ve uygulama projesinden sonra bütçede revizyon olabileceğini bildirdi.


Renovasyon kararının yeni yatırımlar ve rekabet endişesinden kaynaklanmadığını ifade eden Dinçkök, renovasyonun önceden planlandığını söyledi.


Dinçkök, renovasyonun çarşının kapalı olduğu gece saatlerinde yapılacağını ve çarşının gündüz açık olacağını, bu nedenle renovasyon sürecinden kimsenin etkileneceğini sanmadığını dile getirdi.


Bütçenin Akmerkez tarafından karşılanacağını kaydeden Dinçkök, "Temettü politikamızda bir değişiklik olmayacaktır. Biz halka açılırken ana sözleşmemizde dağıtılabilir karın yüzde 80'ini dağıtacağımızı söyledik. Yine aynı şekilde temettü dağıtmaya devam edeceğiz"


Dinçkök, kalan yüzde 20'yle ise, yatırım için kredi alıp, 3,5 sene civarında bir sürede geri ödemeyi planladıklarını kaydetti.


Raif Dinçkök, renovasyon sonucunda yaklaşık bin metre karelik yeni kiralanabilir alan oluşacağını aktararak, yeni markalar konusunda henüz bir anlaşma yapmadıklarını bildirdi.


-"KİRACILARDA DA DEĞİŞİKLİK OLACAK"-


Akmerkez Genel Müdürü Zeynep Akdilli Oral da, müşterileri taleplerinin alınıp alınmadığına ilişkin bir soru üzerine, müşteri araştırmalarını periyodik olarak yaptıklarını ve yenilemede müşteri isteklerinin göz önünde bulundurulacağını söyledi.


Oral, renovasyonun sadece alışveriş merkezi bölümünü kapsadığını, rezidans ve ofis bölümlerini ve mağaza içlerini kapsamadığını dile getirerek, yenilemelerin fiziksel olduğu gibi kiracılar konusunda da yapılacağını, performansını iyi bulmadıkları mağazalar ve kiracılar için değişimin kaçınılmaz olacağını, kiracı değişikliklerinin yasal çerçevede gerçekleştirileceğini kaydetti.


-"AKMERKEZ'DE BİR DÖNÜŞÜM OLACAK"-


Concept i Genel Müdürü Geoff Morrison ise Akmerkez'in bir ikon niteliğinde olduğunu kendilerinin burayı İstanbul'un bir simgesi olarak gördüklerini söyledi.


Morrison, mimaride suya benzer şekillerden yararlandıklarını, Akmerkez'in yeni dış görünümünde büyük parlak yüzey öğelerinin kullanılacağını ve suyun verdiği hissin verileceğini kaydetti.


İç tasarımında amaçlarının her şeyi yenilemek olduğunu aktaran Morrison, merkezin yiyecek-içecek kısmının da yeniden planlandığını ve Akmerkez'de bir dönüşümün söz konusu olacağını bildirdi.