AKM'yi yıkmazsak, kendi yıkılacak!
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Taksim'deki AKM’nin fiziki olarak ayakta duracak halinin kalmadığını belirterek, “Yıkmak mecburiyetindeyiz. Biz yıkmazsak, birilerinin üzerine yıkılacak” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, AKM'nin yıkılmasından yerine yapmayı düşündükleri yeni opera binasına, Van’a yapılacak yeni müzeye, Avrupa’nın önemli gazetelerindeki Türkiye’ye yönelik önyargı ve baskıya kadar pek çok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Artık ayakta duramıyor
AKM’yi yıkmaktan başka çarelerinin olmadığını vurgulayan Avcı, AKM, yeniden toparlanacak noktayı çoktan geçmiş. Fiziki olarak ayakta duracak durumda değil. Yani ortada bir zorunluluk var. Biz yıkmazsak bu bina birilerinin üzerine yıkılacak. Burayı yıkıp yerine İstanbul’un ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir opera inşa etmek istiyoruz. İnşa edeceğimiz yapı Taksim’le uyumlu yapı olacak. Bizde yapılar fotoğraf çektirmek amaçlı yapılıyor. Kullanışlılığına dikkat edilmiyor. Bu konuda titiz olacağız” dedi.
Türk uzmanlar yapacak
Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülen Efes Antik Kenti kazılarının durdurulması hakkında bilgi veren Avcı, “Türkiye'de bunu yapabilecek çok iyi üniversiteler, arkeologlar var. Van, Urartu Uygarlığı'nın merkezi. Bu uygarlık için çalışmalarımız sürüyor. Van’da Urartu Uygarlık Müzesi’ni açacağız” dedi.
AVRUPA BASININDA TÜRKiYE BASKISI
Avrupa’da özellikle gazetecilerin üzerinde büyük bir baskı olduğuna dikkat çeken Avcı, şöyle devam etti; ”Örneğin ülkemize Avrupa’dan gazetecileri davet ediyoruz. Bu yolla bazı şeyleri kendi gözleriyle görmelerini istiyoruz. Kendileri de gelmek istiyorlar. Ama bir bakmışsınız söz konusu gazetelerin editörleri muhabirlerine izin vermiyor. Başta Le Monde olmak üzere pek çok gazetede Türkiye yönelik benzer baskı ve önyargılar var.”
Akşam
Haber Milliyet'te şöyle yer aldı
Kültür Bakanı Nabi Avcı, basın mensuplarına bir de kitap tavsiyesinde bulundu.
‘AKM’nin yerine yapılacak yapı maksadına uygun olacak’
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı kültür sanat gazetecileriyle geçtiğimiz cuma günü Topkapı Sarayı’ndaki Konyalı Lokantası’nda düzenlenen bir akşam yemeğinde bir araya geldi. Milli eğitim Bakanlığı’nın ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı devralan Avcı, iki ayrı konu olan kültür ve turizmin tek bir bakanlığa bağlı olmasından dolayı yaşanan yoğunluğu hatırlattı ve bu nedenle basın mensuplarıyla çok sık bir araya gelemediğini ifade etti.
Türkiye’de son bir yılda yaşanan terör olayları nedeniyle turizmde yaşanan düşüşün müze ziyaretlerini de etkilediğini söyleyen Avcı, müze ziyaretçilerinin geçtiğimiz yıllara oranla neredeyse yarı yarıya azaldığını açıkladı. Avcı, Topkapı Sarayı Müzesi ve Ayasofya Müzesi’nin haftalık ziyaretçi sayısının 28 - 30 binlerden 16 bin civarına düştüğünün altını çizdi.
Tiyatroların özelleştirilmesi
Türkiye’nin kültür sanat gündeminin ana maddelerinden ilkinin Atatürk Kültür Merkezi (AKM) olduğunun hatırlatılması üzerine Bakan Avcı şöyle konuştu: “Geçen haftalarda Anadolu Ajansı’na bir açıklama yapmıştım AKM ile ilgili. O binadan hayır gelmeyeceği İstanbul Teknik Üniversitesi raporundan da belli. Rapor olmasa bile çıplak gözle görülüyor zaten. Cumhurbaşkanı da ilan etti, orada İstanbul’a yakışan bir opera binasının yeniden projelendirilmesi ve yapılması gerekiyor. Biz onunla ilgili proje çalışmasını başlattık. Buranın alışveriş merkezi yapılacağına dair iddialar var. Öyle bir şey söz konusu değil, orada yeni bir opera binası yapılacak.” Bakan, AKM’nin yerine yapılacak yapının çevreye uyumlu olacağının ve maksadına uygun olacağının da altını çizdi.
Tiyatroların özelleştirilmesi ile ilgili yapılacak düzenleme ile ilgili olarak sorulan bir soru üzerine Avcı, “Bu konu üzerinde çalışmalarımız sürüyor” dedi. Avusturya arkeoloji Enstitüsü’nün sürdürdüğü Efes Antik Kenti kazılarının durdurulmasının hatırlatılması üzerine Kültür Bakanı, bu konuda gerekli girişim ve çalışmaların Dış İşleri Bakanlığı ile birlikte yapıldığını söyledi ve kamuoyunu ilerleyen süreçte bilgilendireceklerini ifade etti.
Bakan Avcı’dan kitap tavsiyesi
Amerikalı yazar Kurt Vonnegut’un ‘Mavi Sakal’ını çok sevdiğini söyleyen Avcı, yazarın roman boyunca resim ve edebiyat üzerinden sanatın niteliği ve anlaşılması üzerine ayrıntılara da inen önemli örnekler verip sorular sorduğunu ve kültür sanatla ilgilenenlerin bu kitabı kesinlikle okuması gerektiğini söyledi.
Milliyet