05 / 05 / 2024

Aksa Enerji gücünü 4 yılda 3 kat artıracak!

Aksa Enerji gücünü 4 yılda 3 kat artıracak!

Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, şirketin halka arz sürecini başlattıklarını söyledi



Türkiye'nin en büyük serbest elektrik üreticilerinden Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, halka arz sürecini başlattıkları şirketin 2014'e kadar 1500 megavatlık (MW) kurulu gücünü 4200 MW'ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Kazancı, bunun için 3 milyar dolarlık yatırım planladıklarını da belirtti. Şirketin halka arzıyla ilgili düzenlenen toplantıda Kazancı, hisse satışından elde edecekleri kaynakla yatırımlarını öne almayı planladıklarını açıkladı.

Halka arz geliri
Aksa Enerji'nin 13-14 Mayıs tarihlerindeki halka arzında fiyat aralığı 4.90-7.20 lira olarak belirlendi. Şirketin sermayesinin yüzde 13.5'i halka arz edilecek. Aksa Enerji'nin halka arzdan  elde edeceği gelirin 421.4-619.2 milyon lira aralığında olması bekleniyor. Halka arzın koordinasyonunu yürüten TSKB'nin  Genel Müdür Yardımcısı Şeniz Yarcan, halka arz tarihinin ertelenmesinde önerilen ilk hisse fiyatının yüksek bulunması gibi bir durum olmadığını söyledi.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Aksa'dan atak 
 
Arzla büyüyecek Aksa'dan 5 yılda 3 milyar $'lık yatırım

Aksa Enerji'nin yüzde 13.5'nin halka arzı 4.90-7.20 TL fiyat aralığından 13-14 Mayıs'ta yapılacak. Şirketin piyasa değeri 3.1-4.6 milyar TL arasında oluşacak. Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, "5 yıl içinde 3 milyar dolarlık yatırım yapacağız" dedi.

Halka arzda piyasa değeri 3.1-4.6 milyar lira arasında oluşması beklenen Aksa Enerji, 2014 yılına kadar 3 milyar dolar yatırım yaparak 1.500 Megawatt (MW) olan kurulu gücünü yaklaşık 4.200 MW'ye çıkarmayı ve serbest elektrik üretim piyasasından yüzde 10 pay almayı hedeflediğini açıkladı.

Halka arzı 13-14 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Aksa Enerji'de fiyat aralığı 4.90-7.20 lira arasında belirlendi. Talep toplama yoluyla yapılacak halka arzda ödenmiş sermayesini 550 milyon liradan 636 milyon liraya çıkaracak olan Aksa Enerji'de halka arz büyüklüğü de açıklanan fiyat aralığına göre 421.4- 619.2 milyon TL arasında olacak. Sermayesinin yüzde 13.5'ini halka arz edecek olan Aksa Enerji'nin halka açıklık oranı ek satışın kullanılması durumunda yüzde 15'e çıkacak.

Özelleştirmelerle ilgiliyiz

Aksa Enerji'nin halka arzına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, "Son 3 yılda enerji sektöründe 800 milyon dolar yatırım yaptık. 5 yıl içinde 3 milyar dolarlık daha yatırım yapmayı planlıyoruz. Gücümüzü 4.200 MW'a çıkarmayı ümit ediyoruz" dedi.

Toplantıda Aksa Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Siverek'in yaptığı sunuma göre, şirket 2014 yılı itibarıyla serbest elektrik üretim piyasasında, özelleştirmelerin de katkısıyla yüzde 10 pay almayı hedefliyor.

Halka arzdan elde edilecek gelir ile yatırımların öne çekileceğini söyleyen Siverek, önümüzdeki 2 yıllık dönemde devam eden yatırım tutarının 359 milyon dolar olduğunu söyledi.

"Üretim konusunda organik ve inorganik büyümeye devam edeceğiz. Özelleştirmeler ilgi alanımızda" diyen Cemil Kazancı, holdingin metan gazı üretimi konusunda ABD'li bir grupla görüşmelerinin devam ettiğini kaydetti.

Sorun olacak hiçbir dava yok

Aksa Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Siverek, şirketin toplam borcunun 550 milyon dolar olduğunu 1 yıl vadeli borcunun ise 147 milyon dolar olduğunu ifade etti.

Sedat Siverek, şirketin devam eden davalarıyla ilgili bir soruya, "Sorun olarak gördüğümüz hiçbir dava yok. Türkiye'de dava açılmamış enerji santrali var mıdır? Çok dava açıldı, bunların hepsini kazandık. Bu sorunu da aşacağımıza inanıyoruz" dedi. 
Vatan

Aksa borsaya 3 milyar dolar yatırımla geliyor

Sermayesinin yüzde 13.5'ini 13 Mayıs'ta halka arza hazırlanan Aksa Enerji, 2014 yılına kadar 3 milyar dolar yatırım yapacak

Aksa Enerji Üretim Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, Aksa Enerji'nin, kurulu kapasitesini 2014 yılına kadar 3 milyar dolar daha yatırım yaparak 4 bin 129 MW'a çıkarmayı hedeflediğini söyledi. Kazancı "Bugün 1.500 MW'ı aşan kurulu gücümüz ve 12 milyar kilovatt saat elektrik üretim kapasitemizle sektördeki en büyük serbest elektrik üreticisiyiz. Son üç yılda 1 milyar liralık yatırım yaptık. Halka arzdan gelen kaynağı yine Aksa Enerji'nin büyümesi için kullanacağız" dedi.

ÖZELLEŞTİRMEYLE İLGİLİYİZ

Kazancı, Aksa Enerji'nin kurulu kapasitesini 2014 yılına kadar 3 milyar dolar daha yatırım yaparak 4 bin 129 MW'a çıkarmayı hedeflediğini, bugün 130 MW olan yenilenebilir enerji gücünü de bin 100 MW'a çıkararak Türkiye'nin rüzgar ve hidrolik potansiyelini değerlendiren önde gelen kuruluşlarından biri olmayı hedeflediğini kaydederek, yatırımcıları, Aksa Enerji'nin gelişimine destek olmaya davet etti. Kazancı, elektrik üretim özelleştirmeleri konusunda ise Aksa Enerji'nin organik ve inorganik büyümeye devam edeceğini, özelleştirmelerin ilgi alanları içinde olduğunu, hepsini inceledikten sonra kararlarını vereceklerini anlattı. Şirketin son üç yılda kurulu kapasitesini 3'e katladığını, bu dönemde satışlarını 522 milyon dolara, vergi öncesi kârlarını da 154 milyon dolara çıkardıklarını belirten Kazancı "Halka arz gelirleriyle yatırımlarımızda daha hızlı davranabileceğiz" dedi.

Fiyat 4.9-7.2 lira arasında olacak

2009 yılı cirosu 786 milyon lira olan Aksa Enerji, sermayesinin yüzde 13.5'i oranında halka arz gerçekleştirecek. 13-14 Mayıs'ta satışa sunulacak hisse senetlerinin nominal değeri toplam 86 milyon lira olacak. Halka arzda hisse senetlerinin yüzde 70'i kurumsal yatırımcılara, yüzde 20'si yurt içi bireysel yatırımcılara ve yüzde 10'u yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edildi. Hisse senetleri, 4.9-7.2 lira fiyat aralığı ve talep toplama yöntemiyle satışa sunulacak. Hisse senetlerine talebin fazla olması durumunda ise nominal 12 milyon 900 bin lira Kazancı Holding hisselerinden ek satış yapılacak. TSKB Genel Müdür Yardımcısı Şeniz Yarcan, şirket değerinin 3 milyar 116 milyon lira ile 4 milyar 579 milyon lira olarak tespit edildiğini belirtti.
Star


Geri Dön