11 / 05 / 2024

Aksa, kömürden metan gazı çıkaracak

Aksa, kömürden metan gazı çıkaracak

Aksa Enerji, sahibi olduğu kömür madeninden metan gazı üretip doğalgaz şebekesine vermek üzere görüşmelere başladı



Aksa Enerji, Bursa Kemalpaşa'da geçen hafta 19 kişinin ölümüyle sonuçlanan grizu faciasından sonra ABD'li şirketlerle Bolu Göynük'te sahibi olduğu kömür madeninden metan gazı üretip doğalgaz şebekesine vermek üzere görüşmelere başladı.

Bolu Gönyük'te kendisine ait durumda bulunan kömür madenlerinde taşkömürü çıkartmaya hazırlanan Aksa Enerji, ilk etapta ortaya çıkan metan gazından elektrik üretip, çalışmaların olumlu gitmesi durumunda kullanılabilir kömüre dayalı metan gazını şebekeye satmayı hedefliyor.

Çalışmalara başladı
Taşkömürünün içinde bulunan metan gazı, kömür tozuyla karıştığında grizuya dönüşüyor ve meydana gelen patlamayla madencilerin canını alıyordu.
Çalışmalar sonuç verirse ocaklarda bu tür tehlikeler kalmayacağı gibi, Türkiye'nin doğalgaz faturasını da azaltacak.
Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, metan gazından elektrik üretimi ve dağıtımı anlamında Amerikalı şirketlerle ortak çalışmaya başladıklarını belirterek, "Bunun sonucunda kömürden metan gazı çıkartmak anlamında ciddi bir oyuncu olmayı planlıyoruz. Türkiye'nin çok büyük kaynakları var. Gelecek yıllarda Amerika'da olduğu gibi enerji ihtiyaçlarını karşılayacak olacağını öngörüyoruz" diye konuştu.
Ünsal Ereke/Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Aksa kömürden gaz çıkarmak için Amerikalılarla el sıkışıyor

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltacağı öngörülen metan gazı konusunda Aksa Enerji, ABD'li bir şirket ile anlaşmak üzere. Potansiyelin oldukça yüksek olduğu belirtiliyor
ABD'nin gaz ihtiyacının yarısı yeni gelişen teknolojiler sayesinde metan gazından sağlanıyor. Kömürden çıkarılan ve Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azalatacağı öngörülen metan gazı konusunda gerekli teknolojiler ABD'li şirketlerin elinde bulunuyor. Türkiye'de bu konuda yatırım yapmaya hazırlanan Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, şirket olarak kömürden çıkarılan metan gazı ile yakından ilgilendiklerini belirterek "ABD'li bir şirket ile metgangazı çıkarma teknolojisini Türkiye'ye getirmek ve ortaklık kurmak için anlaşmak üzereyiz" dedi. Kazancı Türkiye'de metan gazı potansiyelinin dengeleri değiştirebileceğini söyledi. Kazancı, Gazprom ile anlaşmanın tamamlanabilmesi için Doğalgaz Kanunu'nun Meclis'ten geçmesine ihtiyaç bulunduğunu ifade etti. "Kanun geçtikten sonra ithalatçı izni mümkün olacak" diyen Kazancı, anlaşmanın kapsamı ile ilgili şunları söyledi: "Mevcut santrallarımız ile ilgili ortaklık olmayacak. Ama müzakere var. Gaz dağıtımında ise tarifeler ve şirketlerin geleceği belli olduktan sonra düşünülecek. Yeni doğalgaz santrallarında da ortak olacağız. Özelleştirmelerde de ortak hareket edeceğiz."

'Gaza zam beklemiyorum'
Cemil Kazancı 2010'da doğalgaza zam beklemediğini ifade ederek "Bunun için bir gerek yok, olmamalı da. Ben Botaş'ın bu fiyatlarla bile kâr ettiğine inanıyorum" dedi. Kazancı, Kuzey Irak'taki petrol ve gaz sahaları ile yakından ilgilendiklerini söyledi.

ABD gazının yarısı metan
ABD'NİN yıllık 657 milyar metreküplük doğalgaz ihtiyacının yarısını yerin 4 bin metre altına yapılan sondajlarla ortaya çıkartılan konvensiyonel olmayan gazlar oluşturuyor. 2030 yılında toplam doğalgaz kullanımının yüzde 60'ı bu kaynaklardan elde edilecek. Konvansiyel olmayan gazlar yerel kaynak kullanımı için önemli.
Evrim Ergin/Sabah


Geri Dön