Aksaray Müzesi tanzim çalışmasının tamamlanmasıyla yeniden ziyarete açıldı!
Kapadokya tarihine ışık tutan önemli arkeolojik ve etnografik eserlerle, mumyalar ve dünyanın bilinen ilk ameliyatlı kafatasının bulunduğu Aksaray Müzesi, teşhir ve tanzim çalışmasının tamamlanmasıyla yeniden ziyarete açıldı...
Kapadokya tarihine ışık tutan önemli arkeolojik ve etnografik eserlerle, mumyalar ve dünyanın bilinen ilk ameliyatlı kafatasının bulunduğu Aksaray Müzesi, teşhir ve tanzim çalışmasının tamamlanmasıyla yeniden ziyarete açıldı.
Kapadokya tarihine ışık tutan önemli arkeolojik ve etnografik eserlerle, mumyalar ve dünyanın bilinen ilk ameliyatlı kafatasına sahip Aksaray Müzesi, teşhir ve tanzim çalışmasının tamamlanmasıyla yeniden ziyarete açıldı.
Aksaray Müzesi Müdür Vekili Fariz Demir yaptığı açıklamada, 2012 başında yeni teşhir çalışması için kapatılan müzenin teşhir ve tanzim çalışmasının tamamlandığını söyledi.
Müzenin 2 bin metrekaresi kapalı, 12 bin metrekarelik alan üzerinde yer aldığını belirten Demir, "Sekizgen plan üzerine 3 katlı inşa edilen müze ve bahçesinde toplam 15 bin 437 adet eser bulunuyor. Müze içinde 6 salon, 5 depo, konferans salonu ve çalışma odaları bulunuyor" dedi.
Müzede, Kapadokya'nın 11 bin yıllık tarihinin birbiriyle koridorlarla bağlanan 6 teşhir salonunda sergilendiğini anlatan Demir, şunları ifade etti:
"İlk teşhir salonunda Aksaray'ın jeolojik dönemlerine ait, içinde mamut fosilinin de bulunduğu hayvan fosilleri ile çeşitli toprak ve taş örnekleri sergileniyor. Bu salonda 11 bin yıl önce Kapadokya'da ilk yerleşimin başladığı Aşıklı Höyük'ten bilimsel kazılarla ortaya çıkarılan eserler sergileniyor. Burada sergilenen kafatası, dünyada en eski kafatası ameliyatının Aşıklı Höyük'te yapıldığını gösteriyor. Vitrinlerde ise Aşıklı Höyük yaşamı ve kullanılan malzemeler sergileniyor."
Demir, Aşıklı Höyük'ü tarihsel olarak Musular ve Güvercinkayası'nın takip ettiğini vurgulayarak, "İkinci teşhir salonunda Neolitik dönem yerleşimi olan Musular ve daha geç bir döneme tarihlendirilen Orta Kalkolitik yerleşmesi Güvercinkayası kazılarından gelen eserler sergilenmektedir" diye konuştu.
Asur ticaret kolonileri Acemhöyük'teÜçüncü teşhir salonunda Asur ticaret kolonilerinin Anadolu'daki en önemli merkezlerinden Acemhöyük'ten, bilimsel kazılarla çıkartılan eserlerin sergilendiğini dile getiren Demir, dördüncü teşhir salonunda ise Demir Çağı, Helenistik Çağ, Roma, Doğu Roma ve Selçuklu dönemlerine tarihlenen eserlerin yer aldığını aktardı.
Mumyalar salonu
Beşinci salonun mumyalar salonu olarak düzenlendiğini ifade eden Fariz Demir, şunları kaydetti:
"Aksaray'dan çıkarılan mumyalar ve mumyaların yanında ele geçen boncuk, kolye taneleri, ketene dokunmuş işlemeli giysi parçaları ile Doğu Roma dönemine ait takılar ve kandiller gibi günlük hayatta kullanılan eşyalar, mumyalar salonunda sergileniyor. Yakın döneme ait etnografya teşhiri, ikinci kattaki salonda sergileniyor. Aksaray'da yapılan el sanatlarından halıcılık, sepetçilik, çömlekçilik ve taş işleme ustalığı bu salonda canlandırılıyor."
Demir, teşhir ve tanzim çalışmasının tamamlandığı 6 salon ve müzenin bahçesinde Kapadokya'nın 11 bin yıllık tarihinin sergilendiğine dikkati çekerek, "Teşhir salonları ve bahçesindeki Roma, Bizans ve İslami dönemlere ait taş eserlerle Kapadokya'nın 11 bin yıllık tarihini Aksaray Müzesi'nde sergiliyoruz. Yaptığımız canlandırmalarla, müzeyi ziyaret edenler bölgede yaşamış medeniyetleri tanıma fırsatı bulacak. Müzemiz, turistlerin her yerde göremeyeceği eserlere sahip olduğu için yoğun ilgi olacağını düşünüyoruz" dedi.
Sabah Gazetesi