Yeni Şirketler

Aksaray'a 5 yılda büyük yatırım

Teşvik Yasası kapsamına alınmasının ardından geçen yaklaşık 5 yıllık sürede, 750 milyon dolarlık yatırım yapıldı

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Süleyman Baydilli, yaptığı açıklamada, Teşvik Yasası'ndan faydalanan iller arasında yer alan Aksaray'ın, aradan geçen 5 yıllık süreçte ciddi anlamda yatırım aldığını söyledi.

Yasa kapsamında 49 ilin yer aldığını ifade eden Baydilli, Aksaray'ın bu iller arasında en fazla yatırım çeken iller sıralamasında ilk 3 arasında yer aldığını kaydetti.

Baydilli, yatırımcıların Aksaray'a gösterdiği ilgi nedeniyle 290 hektarlık alandaki Aksaray 1. Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yer kalmadığını, bu nedenle yatırım yapmak isteyen sanayiciler için 2. OSB'de arsa tahsis ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

'Teşvik Yasası'ndan önce sadece 22 fabrikanın üretim yaptığı 1. OSB'de bugün itibariyle 135 fabrika bulunuyor. Bu fabrikaların 90 tanesi üretim yapıyor. 20 fabrikada çalışmalar son aşamaya geldi. Bu fabrikalar da en kısa sürede üretime geçecek. 25 fabrika ise henüz proje aşamasında. Toplam 373 hektarlık alana sahip olan 2. OSB'de toplam 132 sanayi parseli bulunuyor. Burada da 5 fabrika üretime geçti. Yine 2. OSB'de inşaat aşamasında ve proje aşamasında olan 20'ye yakın fabrika mevcut. Teşvik Yasası ile birlikte OSB'ler dışında kurulan fabrikalar da oldu. Teşvikten önce OSB'de, 22 fabrikada 450 işçi çalışırken, bugün bu sayı 10 kat artarak, 100'e yakın fabrikada 4 bin 500'e ulaştı. Bazı fabrikalar üretime geçmelerine rağmen tam kapasite ile çalışmıyorlar. Aksaray OSB ve OSB dışında kurulu tüm fabrikalar tam kapasiteyle üretime geçtiklerinde istihdamın 8 bini aşmasını bekliyoruz.'

Aksaray 1. OSB'de, alt yapı ile ilgili önceki yıllarda bazı sorunlar yaşadıklarını anlatan Baydilli, yol, kanalizasyon gibi altyapı sorunlarının çözülmesiyle birlikte 1. OSB'deki çalışmaların tamamlandığını ifade etti.



5 YILDA 750 MİLYON DOLAR

Baydilli, Aksaray'ın teşvik yasası ile son 5 yılda hızlı bir büyüme sürecine girdiğini ve yatırımların memnuniyet verici olduğunu kaydederek, 'Aksaray'da güven ortamı oluştu. Birçok önemli firma Aksaray'ı tercih etti. Bu yatırımlar Aksaray'a önemli katkılar sağladı. Şubat 2004'te yürürlüğe giren Teşvik Yasası'nın ardından Aksaray'a 5 yılda toplam 750 milyon dolarlık yatırım yapıldı' dedi.



TEŞVİKİN DEVAM ETMESİNİ İSTİYORLAR

Aksaray'a sağlanan yatırım teşvikinin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Baydilli, şöyle devam etti:

'2004 yılında yürürlüğe giren 5 yıllık teşvikin süresi 2009 yılında sona erecek. Bölgesel teşvikler yerine, yeni düzenlemelerle sektörel teşviklerin verilmesi gündemde. Ancak biz Aksaray'a verilen bölgesel teşvikin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu yöndeki düşüncelerimizi de gerekli mercilere ilettik. Kriz ortamında teşvikin devam etmesi sanayiciler açısından da olumlu bir gelişme olacak. Teşvikin devam etmesi yönünde bir karar çıkmasıyla, proje ve inşaat aşamasında olan birçok fabrikada, üretime geçmek için çalışmalar hız kazanacak.'