Kent Haberleri

Akşehir Gölü’nün kıyısındaki taşınmazlara yönelik düzenleme!

AKP’nin Meclis’e sunduğu 12 maddelik “torba teklif” köylülerin 70 yıl sonra mağdur olmasına neden oldu. Rayiç bedel üzerinden satışı yapılan arazilerde yaşayan köylü, evlerini boşalttı. 

AKP’nin Meclis’e sunduğu 12 maddelik “torba teklif” içerisinde Seyhan Nehri’ndeki taşkınlar sebebiyle evlerini tahliye etmek zorunda kalan köylüye ev yapmaları için DSİ tarafından tahsis edilen arazilerin 70 yıl sonra rayiç bedel üzerinden satışına yer verildi. Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre; toplam 11 köy seddelerin dışına alındı. Köylü evlerini talhiye etmek zorunda kaldı. Evlerin kamulaştırılması yapıldı ancak arsalar kamulaştırılmadı. DSİ tarafından bu köylerde ikamet edenlere yetecek kadar arazi tahsis edildi. Köylüler kendilerine verilen bu arazilere ev inşa etti. Fakat bu parseller 1960’lı yıllardaki kadastro çalışmaları sırasında DSİ adına tespit ve tescil edildi. Şimdi DSİ tarafından tahsis edilen arazilerin mülkiyeti kullanıcıların olacak. Bunun için de bu araziler mülkiyetinin rayiç bedeli üzerinden köylüye satışı gerçekleştirilecek. Doğrudan satış isteyen vatandaşlar, 6 ay içinde valiliğe başvuruda bulunacak. Valilikteki komisyon değerlendirecek. Vatandaş idare mahkemesine dava açarsa satış işlemleri dava sonucunda verilecek karara kadar durdurulacak. 

AKŞEHİR GÖLÜ İÇİN DÜZENLEME

Teklifte yer alan bir diğer maddeyle, Akşehir Gölü’nün kıyısındaki taşınmazlara yönelik de düzenleme yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 4 Ocak 2019’da, gölün kıyı kenar çizgisini tespit etti. Akşehir ve Tuzlukçu ilçelerinde daha önce kıyı kenar çizgilerine göre kıyıda kalmış olan bazı yerler kıyının dışına alındı. Karar öncesinde kıyıda kaldığı tespit edilen şahıslara ait tapu kayıtlarının iptali ve terkini ile ilgili işlem yapılmıştı. Yeni belirlenen kıyı kenar çizgisine göre; tapu kayıdı olan taşınmazların tapu kayıtları terkin edilemeyecek. Bu taşınmazlara ilişkin tapu iptali ve tescil davaları düşecek. Kesinleşen davalarda da terkin işlemi olmayacak. Terkin edilen taşınmazlar ise 2 yıl içinde başvuru yapılması durumunda iade edilecek. Fakat bunun için kişilerin açtıkları davalardan tüm yargılama giderlerini üstlenerek “kayıtsız ve şartsız olarak feragat etmeleri” gerekli. Taşınmazlarına karşılık daha önce yer verilen vatandaşlara ise iade yapılmayacak. Taşınmazı için bedel ya da mahkemece verilen kararlara göre tazminat ödenenlerin ise taşınmazları almak istemeleri durumunda aldıkları bedel ya da tazminatı yasal faiziyle birlikte geri ödemeleri gerekecek. Daha önce kadastro harici bırakılan taşınmazlar ise Hazine adına tescil edilecek ve kullanıcılarına kiralanacak.

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!