Kent Haberleri

Akşehir İplikçi Camii restore ediliyor!

Konya’da tarihi eserler gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Akşehir’de bulunan Karamanoğulları dönemine ait İplikçi Camii yeniden ayağa kaldırılıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından merkez ve ilçelerdeki tarihi eserler yeniden ayağa kaldırılıyor. Akşehir İlçesi, Afyon Caddesinde, Atatürk Anıtı karşısında bulunan “Anbardar Kerim Ağa Cami” olarak da bilinen ve 1337 yılında yaptırılan mülkiyeti Anbardaş Abdülkadir Vakfına ait olan tarihi İplikçi Camii yapılan restorasyonla yeniden ayağa kaldırılıyor. Taş ve tuğla kullanılarak Karamanoğulları döneminde inşa edilen camii kuzey-güney istikametinde dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş. Günümüze gelinceye kadar 3 esaslı onarım geçiren caminin ilk büyük onarımı 1540-1541 yılında yapılmış. Daha sonra 1894-1895 tarihinde Salim Efendi önderliğinde yapılan ikinci onarımda, çöken kubbeler onarılmış ve bitişiğindeki dükkanlar kaldırılmış.  Son olarak 1955 yılında yapılan onarımla caminin duvarları yükseltilmiş. Konya Büyükşehir Belediyesi, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, Tarihi Mekanlar ve Kentsel İyileştirme Şube Müdürlüğü altında hizmet veren Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından Akşehir ilçe merkezinde bulunan Karamanoğulları döneminin en önemli yapıları arasında gösterilen İplikçi Cami’nin restorasyonu devam ediyor. Konya Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından projeleri hazırlatılan İplikçi Camii’nin restorasyon ihalesi KUDEB tarafından yapılarak restorasyon süresi de 365 gün olarak belirlenmiş. Restorasyonu tamamlanacak olan caminin uygulaması ve denetimi KTO Karatay Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Osman Nuri Dülgerler danışmanlığında KUDEB uzmanları tarafından sürdürülüyor.



İLK TERAVİHE YETİŞECEK


Yapılan restorasyon çalışmaları sırasında arşiv kayıtları ve kaynaklardan hareketle cami hariminde yapılan araştırma kazılarında caminin ilk yapım evresine ait Karadam çatının 20 adet sütun kaidesi ortaya çıkarılmış ve caminin Karamanoğulları döneminde ahşap direkli olduğu tespit edilmiş. Kaidelerin üzeri, taş kaplama yapılarak koruma altına alınmış. Kubbelerde bulunan mevcut tezyinat işlemelerinde yapılan araştırma raspası sonrasında altında orijinal tezyinat süslemelerinin bulunduğu tespit edilmiş ve buna yönelik cami içi tezyinat projeleri KUDEB tarafından hazırlanmış. 13.01.2016 tarihinde bitirilmesi planlanan İplikçi Camii restorasyon çalışması; yapılan araştırma kazıları ve tezyinat projelerinin revizesi nedeniyle hazırlanan proje tadilatı ile işin süresinde ve maliyetinde artış olmuş. Bu sebeplerden dolayı İplikçi Camii’nin Akşehir’de kılınacak olan ilk teravih namazına yetiştirilmesi için restorasyonun bitiş tarihi 31.05.2016 olarak planlanıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi KUDEB uzmanlarınca Akşehir ilçe merkezi ve mahallelerindeki sit alanı ve koruma alanı içerisinde kalan yapılar ile tescilli yapıların denetimleri de devam ediyor. Ayrıca KUDEB tarafından elektrik projeleri hazırlatılan Tahtakale ve Kalaycı Mescitlerinin restorasyon uygulaması da Fen İşleri Dairesi Başkanlığınca yapılıyor. Akşehir Belediye Başkanlığı tarafından projeleri hazırlatılan “Arasta Sokak Sağlıklaştırma ve Cephe İyileştirme Projesi”nin uygulama ihalesi Fen İşleri Daire Başkanlığınca yapıldığı, en kısa zamanda da uygulamaya başlanacağı belirtildi. Tarihe vefa kapsamında yapılan bu çalışmalar ile kent merkezinde yer alan Selçuklu ve Osmanlı eserleri gelecek kuşaklara aktarılıyor. Ayrıca, kentsel sit alanı içinde var olan kültür değerlerin korunmasını sağlamak, alanın koruma kullanma dengesini gözeterek geliştirilmesini sağlamak ve saygın bir yaşam bölgesi haline getirmek amacıyla Akşehir Tarihi Kent Merkezi çevresindeki kentsel sit alanına ilave ile genişletilen 23 hektarlık kentsel sit alanında Koruma Amaçlı İmar Planı çalışması yapılıyor.


Yeni Meram