Aksigorta ve AKUT’la hayata devam dendi!
Aksigorta ve AKUT’la 4 yılda 5.4 milyon kişi “Hayata Devam” dedi...
Aksigorta’nın AKUT’la birlikte 2010 yılında başlattığı “Hayata Devam Türkiye” kurumsal sosyal sorumluluk projesinin 4. etabı tamamlandı. Binlerce vatandaşımızı yitirdiğimiz 1999 Marmara ve ardından yaşanan depremlerde, afetler konusunda bilgi yetersizliğinin, kayıpları daha da artırdığı gerçeğinden yola çıkılarak 5 yıllık bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak tasarlanan “Hayata Devam Türkiye” Projesi’nin 4. etap maratonu sonunda toplamda 2.4 milyon kişi “Hayata Devam” dedi.
“Hayata Devam Türkiye” tırının 2 ay boyunca süren yolculuğuyla, toplam 23 il, 24 ilçede yaklaşık 1 milyon kişiye ulaşan Aksigorta, bilinçlendirme çalışmalarını daha geniş kitlelere ulaştırabilmek için sosyal medyada gerçekleştirdiği çalışmalarla da 1.4 milyon kişiyi bilgilendirdi.
BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI SOSYAL MEDYA İLE DAHA GENİŞ KİTLELERE ULAŞTIRILDI…
“Hayata Devam Türkiye” projesinin tamamlanan 4 etabı boyunca 52 il, 174 ilçede yaklaşık 4 milyon kişiye ulaşıldı. Gidilen il ve ilçelerde doğal afetlerden önce alınması gereken önlemler, afet sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda eğitimlerin verildiği “Hayata Devam Türkiye” Projesi’nde, tırı ziyaret eden vatandaşlara 3 boyutlu G Force deprem simülatöründe 1999 yılında yaşanan 7,4 büyüklüğündeki Marmara Depremi yaşatılarak, konunun önemine vurgu yapıldı. “Güvenli Oda” ve “Güvenli Olmayan Oda” olarak iki farklı bölümün bulunduğu tırda, eşyaları sabitlemek gibi alınabilecek basit önlemlerin önemine dikkat çekildi. 4 yılda toplam 700 bine yakın öğrenciye ulaşılan kurumsal sosyal sorumluluk projesi kapsamında halka 2.5 milyon adete yakın eğitim kitapçığı dağıtıldı, 60 bin kilometre yol katedildi.
Bu yıl projeyi daha geniş kitlelere yaymak üzere ilk kez sosyal medyaya da taşıyan Aksigorta, Facebook kullanıcılarını “Afet Bilinci Kazandırır” yarışması üzerinden sanal bir yolculuğa çıkardı. Yarışmada, afetleri önleme, afet sırası ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda yöneltilen sorular 120 bin kez cevaplandı.
Sosyal medya hesapları Facebook (Facebook.com/Aksigorta), Twitter (twitter.com/hayatadevamtr) ve HayataDevamTurkiye.com adresindeki blog aracılığı ile afet bilinci konusunda bilinçlendirme çalışmalarını geniş kitlelere yaymak isteyen Aksigorta, bu anlamda Facebook üzerinden girdiği içeriklerle de 1.4 milyon kişiye ulaştı.
4. etabı, her yıl olduğu gibi İstanbul’dan başlayan projenin Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerinde gerçekleştirilen eğitim çalışmaları, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bolu, Karabük, Bartın, Kastamonu, Giresun, Rize, Artvin, Erzurum, Bayburt, Gümüşhane, Adıyaman, Kahramanmaraş, Kırşehir, Kırıkkale, Karaman, Konya, Afyon’da sürdürüldü. “Hayata Devam Türkiye” tırı ve ekibi, 4. etabını, yine İstanbul’da Sancaktepe ve Ümraniye ilçelerinde gerçekleştirdiği eğitim çalışmalarının ardından tamamladı.
İKİNCİ KEZ ÖDÜLLE TAÇLANDIRILDI
“Hayata Devam Türkiye” projesi 2.400 başvurunun yapıldığı SABRE ödüllerinde finale kalarak, Türkiye’den Altın SABRE 2013 ödülünü alan proje oldu. “Hayata Devam Türkiye” Projesi, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği tarafından verilen ve Türkiye’nin en prestijli ödülleri arasında yer alan Altın Pusula Ödülleri’nde de 2012 yılında Kurumsal Sorumluluk-Eğitim kategorisinde en iyi proje ödülünü almıştı.
UĞUR GÜLEN: “HALA TOPLUMUN SADECE YÜZDE 5’İ BİLİNÇLİ VE HAZIRLIKLI”
Türkiye’nin yüzde 96’sının afet riski altında olduğunu hatırlatan Uğur Gülen, Aksigorta’nın araştırma şirketi Nielsen’e yaptırdığı, Türkiye’nin bugüne kadar afet bilinci konusunda gerçekleştirilmiş en geniş kapsamlı araştırması olan “Afet Bilinci Araştırması”nın, Türk toplumunda afet bilincinin son derece düşük olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. 14 ilde 16-64 yaş grubuna dahil 1.212 kişi ile yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de her 100 kişiden sadece 5’inin kendini afet riski altında gördüğünü, afet durumunda can ve mal kaybına uğrayacağını düşündüğünü ve bunun için hazırlıklı olduğunu belirten Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, her iki kişiden birinin doğal afete, her 5 kişiden 2’sinin depreme maruz kaldığını dile getirmesine rağmen, kendini risk altında görenlerin oranının sadece yüzde 20 olduğunu söyledi. Gülen, şöyle dedi:
“Aksigorta olarak yaptırdığımız bu araştırma ve ülkemizdeki Zorunlu Deprem Sigortası teminatı altında olan hane sayısına baktığımızda afet bilinci konusunda kat etmemiz gereken daha çok yolumuzun olduğu net bir şekilde görülüyor. Türkiye’de yaklaşık 20 milyon haneden sadece 5 milyonu zorunlu deprem sigortası yaptırmış durumda. Bu rakamın 1 milyonu elektrik ve su abonelik işlemlerinde DASK’ı zorunlu hale getiren ve 18 Ağustos’ta yürürlüğe giren yeni yasa sonrasında ulaşılan rakam. Bu konuda hızlandık ama daha da hızlanmamız gerektiği açıkça görülüyor.”
AKUT Başkanı Nasuh Mahruki de “AKUT'un varlık sebebi, acil durumlarda ve afetlerde can kurtarmak olduğu kadar, bu konular hakkında toplumumuzu bilinçlendirmek de aynı zamanda. Türkiye'nin afetlere dayanıklı bir toplum ve önlenebilir sebeplerle insanlarımızın artık ölmediği bir ülke olması için yıllardır afetler ve acil durumlar hakkında toplum bilinçlendirme çalışmalarımızı da bir yandan artırarak sürdürüyoruz. Aksigorta ile birlikte 4. yılını sürdürdüğümüz bu proje, AKUT'un iki kez, Afet Eğitimi Tırlarımızla 81 ilimizin tamamını ziyaret ettiğimiz projelerin ardından, bu kez ilçeler bazında ve çok daha kapsamlı ve çok daha fazla yurttaşımıza birebir ulaştığımız ve bilgi birikimimizi paylaştığımız en güçlü projemiz oldu. Doğal afetler konusunda halkımızı bilinçlendirmek adına 2010 yılında AKUT ve Aksigorta olarak bilgimizi ve gücümüzü birleştirerek ‘Hayata Devam Türkiye’ dedik.
4 yıllık turumuz sırasında vatandaşlarımızın böyle özel bir çalışmaya ne kadar ihtiyaçlarının olduğunu gördük. Aksigorta’ya afet eğitimi konusunda yaptığı öncülük için teşekkür ediyorum.” dedi.