Sektörel

Aksoy Holding'ten Rumelihisarı'na yeni proje!

Aksoy Holding son beş yıldaki en büyük yatırımlarını gayrimenkul sektöründe gerçekleştirdi. Şirket, Rumelihisarı’nda 60 dönümlük büyük bir arazide lüks konut inşa etmeyi planlıyor.


Aksoy Ailesi bugüne kadar hep enerji ve akaryakıt işine yatırım yaptı. Ama son beş yıldaki en büyük yatırımlarını gayrimenkul sektöründe gerçekleştirdiler.



Aksoy Holding’in yönetim kurulu başkanı Erdal Aksoy ile holdingin CEO’su ve başkan vekili oğlu Batu Aksoy, bundan beş yıl önce FORBES’ta yer alan röportajlarında ağırlıklı olarak Shell ortaklığından, Petkim’deki ayrılıktan ve Alman enerji devi RWE ile yaptıkları santral yatırımlarından söz etmişti. Gayrimenkul alanındaki projelerine ise ‘vurgusuz’ değinmişlerdi. Bu alandaki yatırımlarının “ileride” bir gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüşebileceğini düşünüyorlardı. Zira

ellerinde ciddi bir gayrimenkul stoğu ve Condrad Oteli vardı


Enerji halen Aksoy Holding’in en önemli iş kolu ama aradan geçen beş yılda yatırımlarının büyük bir bölümünü o zaman Erdal Aksoy’u “çok da heyecanlandırmayan” gayrimenkul işine yönlendirdiler. “Türkiye’de portföy çeşitlendirmesinin önemi daha da arttı. Holdingler artık eskisi gibi 5-10 sektörde faaliyet göstermiyor ancak bu işin doğru bir dozajda yapılması gerekiyor” diyor Batu Aksoy, “Dolayısıyla artık kendimizi üç sektöre odaklı bir holding olarak tanımlıyoruz.”


Bu sektörlerin ilki tabii ki petrol ve enerji... Aksoy Holding’in halka açık şirketi Turcas Petrol (piyasa değeri 22 Mayıs itibarıyla 154,6 milyon dolardı), Shell &Turcas Petrol’ün yüzde 30 hissesine sahip. Portföylerinde ayrıca yıllık 52 milyar dolar cirolu Alman Enerji devi RWE ile ortaklaşa 2013’in ikinci çeyreğinde işletmeye aldıkları 800 MW kurulu güce sahip bir doğalgaz çevrim santrali bulunuyor. Bir de tamamen kendilerine ait, Denizli’de 18 MW kurulu güce sahip bir jeotermal santralleri var ve başta jeotermal olmak üzere yenilenebilir enerji alanında yatırımlarını artırmak niyetindeler.


Gayrimenkul işinin vitrininde ise bugüne kadar hep İstanbul, Beşiktaş’taki Conrad Oteli vardı. Ama Batu Aksoy’un da ifade ettiği gibi “son beş yılda grubun gayrimenkul ve turizm olarak adlandırdığı kategorisi ciddi manada büyüdü”. Bu genişleme de en değerli varlıkla başladı. Aile son iki-üç yıla yayılacak şekilde Erdal Aksoy’un kardeşi Erol Aksoy ile başka ortakların Conrad Oteli’ndeki hisselerini satın aldı. 65 milyon dolarlık yenileme yatırımıyla birlikte bu operasyonun maliyeti 150 milyon doları geçti. Zaten Erdal Aksoy’un FORBES 100’de yer almasını sağlayan 400 milyon dolarlık serveti içinde (yüzde 75,2 oranındaki) Conrad hisseleri önemli bir yer tutuyor.


Conrad Oteli sayılmazsa gayrimenkul alanındaki ilk önemli yatırımları ise şu anda Aksoy Holding’in yönetim merkezinin de bulunduğu Maslak’taki ofis binası oldu. Ailenin 400’den fazla parçadan oluşan resim koleksiyonu ile modern sanat eserlerinin de sergilendiği bu binayı, 2013’te 50 milyon dolara satın aldılar. Aksoy, 20 bin metrekare büyüklüğündeki sekiz katlı binada hala kiraya verecekleri üç-dört kat kaldığını söylüyor.


Bu yatırımın hemen ardından hemen hemen aynı büyüklükte bir bedelle (Batu Aksoy “50-55 milyon dolar” diyor) Bodrum, Tilkicik Koyu’nda 126 bin metrekarelik bir alana yayılan yarımadayı satın aldılar. Aslında kafalarında böyle bir yatırım planı yokmuş. Batu Aksoy, “Ailemin yarımadaya yakın bir yazlık evi var. Orayı öyle görünce, açıkçası ‘burada güzel birşeyler yapılabilir’ diye düşünerek dayanamayıp, ‘sahipleri ile temasa geçelim’ dedik” diye anlatıyor satın alma sürecini... Üzerinde çalılardan başka bitki örtüsü bulunmayan araziyi yeşillendirmişler. “Çorak ve Yunan adalarından da çok rüzgar alan bir arazi. Çok büyük bir peyzaj bütçesi ayırdık” diyor. Bu çorak araziyi dayanılmaz kılansa Bodrum’un en değerli yerlerinden Yalıkavak Marina’ya sadece 4 dakika uzaklıktaki Tilkicik Körfezi’nde olması. Karayla dar bir bağlantısı olan yarımadanın tamamı üzerinde toplamda 200 milyon dolar yatırımla hayata geçirecekleri “Epique Island”, 75 lüks villa, 50 süit odalı butik bir otel ve 150 tekne bağlama kapasiteli mari-nadan oluşuyor. Tasarımını açık hava yaşam alanları konusunda uzmanlaşmış Güney Afrikalı bir mimarlık şirketi olan SAOTA üstlenmiş. 2014’te imar izni almak için çalışmalara başlamışlar. 2018 yazında tamamlamayı planladıkları projede Aksoy’un adını açıklamadığı bir ortakları bulunuyor: ‘Yüzde 51’le çoğunluk hissedarız. Birden fazla yatırımcıdan oluşan bir fon ortağımız var”.


Diğer taraftan İstanbul, Rumelihisarı’nda 60 dönümlük büyük bir arazileri bulunuyor. Aksoy, Bodrum sonrası bu araziyi değerlendirebileceklerini ama “Epique” markasıyla başka yerlerde de lüks konut inşa edebileceklerini anlatıyor. Gayrimenkul tarafında küçük bir yatırımları daha var. Aksoy Petrol Taşınmaz Yatırımları A.Ş. ile bugüne kadar 20 milyon dolar civarında yatırım yaparak İstanbu'da ve Eskişehir’de ikişer akaryakıt istasyonu satın aldılar. Bunlardan birinde Total ile kalan üçünde ise Shell ile anlaşma yaptılar. “Lokasyonu ve satış hacminin iyi olacağını dolayısıyla akaryakıt dağıtım şirketlerinden uzun vadede kira getirisi elde edebileceğimizi düşündüğümüz yerlere yatırım yapıyoruz” diyor Aksoy. Yüzde 40 hissesini yine ismini açıklamadığı ama “aziz bir yatırımcı dostumuz” dediği bir ortağına devrettikleri bu şirketle portföylerini geliştirecekler. “Her zaman istediğimiz gibi yer bulmak kolay olmuyor ama önümüzdeki üç dört yıl içinde 10-15 istasyona ulaşacağımızı düşünüyoruz” diyerek açıklıyor hedeflerini...


Gayrimenkul alanındaki büyümeleri, Erdal Aksoy’un konuşmayı, enerji yatırımları kadar sevdiği bir iş olmayabilir ancak Aksoy Holding içinde ağırlığını artırdığı kesin. “Erdal Bey sanayi yatırımlarını yani kalıcı yatırımları sever. Girişimci olduğu kadar endüstriyel bir bakış açısı vardır” diyor Batu Aksoy da. Zaten gayrimenkul yatırımlarıyla Batu Aksoy ilgileniyor. 

ÜÇÜNCÜ KUVVET


Aksoy Holding’in döviz gelirlerini artırmak gayesiyle kurduğu uluslararası ticaret kolu, . Irak’ta yüzde 15 payla madeni yağ satışında pazar lideri konumunda. Irak’ta madeni yağın yanısıra akü dağıtımı da yapan şirketin cirosu 30-40 milyon dolar civarında...


Batu Aksoy, “Ciro küçük ama döviz getirisi sağlayan bir iştirakimiz” diyor. Ama hedefleri daha büyük. Otomotiv yedek parça, lastik ve filtre dağıtımına da başlayacaklar. Hatta Irak'ta bizzat akü üretimine girmeyi düşünüyorlar. Şu anda 100 bin olan akü satışlarını 200 bine çıkarmak niyetindeler. “Orada önümüzdeki üç-dört yıl içinde 100 milyon dolar ciroya ulaşmayı hedefliyoruz” diyen Aksoy, Irak’ta küçük hisseye sahip bir yerel ortakları bulunduğunu anlatıyor: "iki jenerasyondur yağ işiyle uğraşan, Kuzey İraklı, Kürt bir aile. Çok düzgün, dürüst insanlar. Yani bölgenin muteber insanlarıyla ortaklık kurduk, Shell ve Gazprom’un distribütörlüğünü aldık.” Bu operasyon şu anda 37 noktaya yayılmış durumda. Ama asıl hedef, Irak sınırlarını aşıp Suriye ve diğer çevre ülkelere genişlemek ve bölgesel bir dağıtım oyuncu haline gelmek... Zor bir coğrafyada kendileri için çok da zor olmayan bir hedef bu.



Forbes