Sektörel

Alacağınız evde kiracı oturuyorsa ne yapacaksınız?

İkinci el ev alınmak istenildiği en çok karşılaşılan sorunlardan biri de içinde kiracı oturması durumu oluyor. Peki  alacağınız evde kiracı oturuyorsa ne yapacaksınız? İşte tüm merak edilenler... 

Alacağınız evde kiracı oturması ikinci el ev alırken karşılaşılan en sık sorunlardan biri. Kanunen kiracının ve yeni ev sahibinin çeşitli hakları mevcut. Ancak mevzuat ve genel uygulamaların kiracı lehine. Bu durumda iki tarafı da mağdur etmemek adına evde kiracı oturuyorsa, evi almadan önce anlaşmanız gerekiyor.

Yasal süre en geç 6 ay

Evi satın almadan önce içindeki kiracı ile yasal olarak bir anlaşma imzalamadıysanız ve kira kontratına istinaden tapuda şerh yoksa tapu devri tamamlanma tarihinden itibaren en geç 1 ay içerisinde bir ihtarname gönderilmesi gerekiyor. Bir ay içerisinde herhangi bir ihtarname gönderilmemesi durumunda bir önceki sözleşme geçerli oluyor. İhtarname gittikten sonra kiracı, kira sözleşmesi bitiminde veya kira sözleşmesi kalan süresi 6 aydan fazla ise en geç 6 ay içerisinde evi boşaltmak zorunda.

Yasalar ne diyor?

Borçlar Kanunu'nun 351'inci maddesinde konuyla ilgili şu ifadeler kullanıldı:
"Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir. Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir."

Kirayı ödemeyen kiracı nasıl tahliye edilir?

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Sözleşme deyip geçmeyin!

Kira sözleşmeleri hazırlanırken nelere dikkat edilmeli?