28 / 04 / 2024

Alacaklıdan mal kaçırma suçu zamanaşımı!

Alacaklıdan mal kaçırma suçu zamanaşımı!

Alacaklısını zarara sokmak maksadıyla mevcudunu eksiltmek suçu takibi alacaklının şikayetine bağlı bir suç olarak nitelendiriliyor. Peki, alacaklıdan mal kaçırma suçu zamanaşımı süresi ne kadardır? Dava ne zaman açılmalıdır?



Alacaklıdan mal kaçırma suçu zamanaşımı!

Alacaklısını zarara sokmak maksadıyla mevcudunu eksiltmek suçu takibi alacaklının şikayetine bağlı bir suç olarak nitelendiriliyor. Bu suç, borçlunun icra sürecinde taşınır veya taşınmaz mallarının satışının yapılması ile işleniyor.


Alacaklı suçun işlendiğini öğrendiği tarihten itibaren suçun zamanaşımı süresi içinde C.Başsavcılığına müracaat ediyor.


C.savcısı aldığı bu dilekçe üzerine müştekinin şikayet edilen hakkında açmış herhangi bir takip olup olmadığına bakar, Şikayet edileni çağırıp dinler, müştekiyi dinler ve topladığı bu deliller ışığında, delillerin kamu davası açmaya yeterli olup olmadığına bakar, yeterli görürse Asliye Ceza Mahkemesine dava açar.


4-Dava önüne gelen hakim davayı esas defterine kaydederek, sanığı müştekiyi ve varsa tanıkları duruşmaya çağırır, kaçırılan mallar taşınmaz ise bunların kayıtlarını getirirek dava görülür. Peki, alacaklıdan mal kaçırma suçu zamanaşımı süresi ne kadardır?


Alacaklıdan mal kaçırma suçu zamanaşımı süresi:

Alacaklısını zarara uğratmak maksadıyla mevcudunu eksiltmek suçunun zamanaşımı süresi 5 yıl oluyor.


Zamanaşımı süresi suçun işlendiği tarihten itibaren başlar. Sanığın suçun maddi unsurunu gerçekleştirdiği tarih, zamanaşımının başlangıç tarihidir.


Alacaklıdan mal kaçırma tapu iptal davası!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön