Genel

Alacalı İnşaat depremi hasarsız atlatan yapılar inşa ediyor!

Alacalı İnşaat; Japonya’dan transfer etmiş olduğu teknolojik Ala-Sawa sistemi ile depremi hasarsız atlatan yapılar inşa ediyor.

Bir Karahan Grup markası olan ve 1987 yılından bu yana milyonlarca metrekarelik yüksek performanslı yapıya imza atan Alacalı inşaat, depremin yıkıcı etkilerini azaltmak için önemli bir girişimde bulundu, inşaat sektöründe ileri teknolojiye sahip Amerika ve Japonya ile yakın ilişkiler kuran firma, 1999 yılı Marmara depremi sonrasında teknoloji ve Ar-Ge gücünü Japon Kurosawa Construction Co. ile birleştirdi. 1000’e yakın tesisi tamamlayan Alacalı İnşaat’ın Türkiye’ye kazandırdığı C50 beton kullanılan Ala-Sawa sistemi, binalarda tasarım aşamasında can güvenliğini hedefliyor. Olası bir depremden sonra ise hemen kullanım performansı sağlıyor.

Büyük projelerde tercih ediliyor

Forbes’te yer alan habere göre, Alacalı İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı A. Levent Ongun; 2005 yılında Van’da Ala-Sawa sistemi ile inşa ettikleri 8 katlı Aktek Palmiye Konutlan’nın 2011 yılında bölgede meydana gelen 7.2 şiddeti ile 25 saniye süren depremi hasarsız atlattığını vurguladı. Bu olayın Ala-Sawa sisteminin başarısını kanıtladığını ifade eden Ongun; betonarme kolon, kiriş ve döşeme elemanlarının fabrikada üretilip sahada monte edildiği, kolon ve kirişlerin çelik halatlarla birbirine bağlandığı Ala-Sawa sistemiyle çok katlı konutları çok hızlı ve dayanıklı bir şekilde inşa ettiklerini belirtti.

Alacalı inşaat’ın 30 yıldır kalite, teknoloji ve Ar-Ge ile birleştirdiği tecrübesi sayesinde adını yazdırdığı büyük projeler arasında İstanbul Yeni Havalimanı, Vodafone Park (Beşiktaş JK), Türk Telekom Stadyumu (Seyrantepe), Rusya Kransnodar Stadyumu, IKEA (Bayrampaşa), Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminal Binası ilave Tesisi (Yeşilköy), Esenboğa Havalimanı Yeni İç-Dış Hatlar Terminal ve Otopark Bina inşaatı (Ankara), Ülker Arena Fenerbahçe Spor Kompleksi (Batı Ataşehir), Tenzile Ana İlköğretim Okulu (Van), Vıcem Yachts (Tuzla), Sinensis Villaları (Antalya) ve Golden Key Hotel (Kartalkaya) yer alıyor.

Alacalı inşaat’ın yurt içindeki güncel projelerinden biri de Antalya’da inşası devam eden Comelia Diamond Kongre Merkezi. 30 bin metrekarelik alanda Ala-Sawa sistemi kullanılarak inşa edilen Cornelia Diamond Kongre Merkezi, 6000 kişilik oturma kapasitesine sahip olacak. Kongre merkezinin en güçlü depreme bile direnç gösterecek ve 300 yıl dayanıma sahip olacak ayrıcalıklı bir yapı olması hedefleniyor.

Konuyla ilgili görüşlerini aktaran A. Levent Ongun, Antalya’nın kongre turizmi açısından önemli bir merkez olduğunun altını çizdi. Ala-Sawa sayesinde olası bir depremin kongre turizmine darbe vurmasının önüne geçileceğini kaydeden Ongun, şu bilgileri aktardı: “Antalya, dünyanın en önemli kongre şehri olacak, inşasını gerçekleştirdiğimiz kongre merkezi de Antalya’nın turizm potansiyelinin 12 aya yayılmasında etkin bir rol oynayacak. Cornelia Diamond Kongre Merkezi inşaatında 1.2 ton/m2 hareketli yük altında 18 metre açıklık, 6.5 metre uzunluğunda prefabrik betonarme konsol geçilecek. Ülkemizde ilk olma özelliğine sahip yapıya bir kez daha imza atmanın gururunu yaşıyoruz. Ala-Sawa sistemi ile binalar, deprem esnasında sünek davranış gösterecek şekilde tasarlanıyor. Bu tasarım konsepti sayesinde deprem hareketi sonunda meydana gelmesi muhtemel kalıcı şekil değiştirmelerinin önüne geçilmiş oluyor. Aynı zamanda ön üretimli betonarme yapılar inşaat süresinin kısalmasını sağlayarak hızlı ve ekonomik çözümler sunuyor. Japonya’nın en büyük felaketi olarak görülen Kobe depreminde, bu sistemle yapılan binalar hiç hasar görmedi. Biz de Türkiye’de aynı sistemi uyguluyoruz. Ard-Germeli kolon-kiriş ve tüplü groutlu kolon-kolon, soketsiz kolon-temel bağlantılarıyla ilgili tüm bilgilerin bu yıl yürürlüğe girecek yeni deprem şartnamesine aktarılmasına da öncülük ettik.”