27 / 12 / 2024

Alaçatı Taş Evleri'nde 225 bin TL'ye!

Alaçatı Taş Evleri'nde 225 bin TL'ye!

İş hayatına marangozlukla adım atan Veryeriler, bugün Alaçatı'nın en çok talep edilen taş evlerinin mimarı…



Alaçatı'da oluşturduğu yeni mimari doku içinde tüf taşıyla ahşabın sıcaklığını bir araya getiren Veryeriler İnşaat, Alaçatı'da 9 yılda 150 adet taş ev inşa etti. İş hayatına marangozlukla adım atan Veryeriler, bugün Alaçatı'nın en çok talep edilen taş evlerinin mimarı… 

İzmir'in köklü ailelerinden olan ve 21 yıldır inşaat sektöründe faaliyet gösteren Veryeriler İnşaat A.Ş. son 9 yıldır Alaçatı'da inşa ettiği taş evlerle dikkat çekiyor. Marangozculukla başlayan ve sonrasında inşa ettiği taş evlerle lüks konut üretiminde sektörünün önemli markalarından biri olmayı başaran Veryeriler İnşaat'ın hikayesi 61 yıl öncesine dayanıyor.

Mehmet Veryeri tarafından 1949 yılında İzmir'de kereste atölyesi olarak kurulan Vertaş Veryeriler Orman Ürünleri ile ticaret hayatına başlayan Veryeri ailesi, 1960'da kurdukları kereste fabrikası ile Veryeriler Kereste adını aldılar. 1965'de keresteciliğin yanı sıra inşaat sektörüne de “ek iş” olarak giriş yapan Mehmet Veryeri,  1981'de ikinci kuşağın işe dahil olmasıyla birlikte anonim şirket olma kararı aldı.  Bu karar doğrultusunda Vertaş Veryeriler A.Ş. unvanını alan şirket, ikinci kuşakla birlikte inşaat sektöründeki ağırlığını arttırdı. 

Marangozluk ve arkasından kerestecilikle işe başlayan Veryeriler İnşaat A.Ş. 1989 yılından itibaren inşaat sektörüne girdi ve aynı yıl Çeşme'de villa inşaatına girdi. Kerestecilik sektöründeki birikimini yeni girdiği inşaat sektöründe değerlendiren Veryeriler İnşaat, ahşabı taşla buluşturan evler inşa etmeye ve eski Rum mimarisini örnek alarak taş mahalleler kurmaya başladı.

Taş evde marka oldular

İzmir genelinde inşaat yapmakla birlikte özellikle Alaçatı'yı kendileri için merkez üs olarak seçen Veryeriler İnşaat A.Ş. Alaçatı'da gerçekleştirdikleri taş evler ile marka haline geldi. İlk kez 1953 yılında babalarının Alaçatı'ya gelerek Şantiye Evleri'nde birçok iş yaptığını ve dostluk zinciri kurduğunu hatırlatan Veryeriler İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alpan Veryeri, Alaçatı'da kazandıkları başarıda bu dostluk zincirinin ve oluşturulan güven duygusunun etkili rol oynadığını vurguladı. Alpan Veryeri, “Alaçatı doğası, doğal güzellikleri, denizi, sörfü, merkezindeki kafesi, restoranı ve her şeyden önce insanı ile cazibe merkezi durumunda. Biz 9 yıldır Alaçatı'da 150 adet ev yaptık. 2010 Eylül ayında başlayacağımız toplam 46 adetlik taş ev projesi ile Alaçatı'ya yeni mahalleler kazandırmaya devam edeceğiz” dedi.

Alaçatı'da yaptıkları konutlar için eski Rum mimarisini örnek aldıklarını  söyleyen Alpan Veryeri,  bu sürece başlamadan önce sokak sokak, ev ev gezdiklerini ve Alaçatı'nın ev dokusunu yükselttiklerini belirtti.  “Arsa alayım aynı model evler yaparım, nasıl olsa satarım' diye düşünmediklerini” ifade eden Alpan Veryeri, “Yaptığımız inşaatlarda hiçbir zaman kolaya kaçmıyoruz. Örneğin tamamen el işçiliğiyle 3 haftada ancak bir duvar yapıyoruz. Taş dizimi artık bizim imzamız oldu, hemen ayırt ediliyor. Çok emek veriyoruz ama Alaçatı'yı da inci gibi işliyoruz. Eski Rum mahalleleri benzeri olarak bugünün mahallelerini yaratıyoruz” dedi. 

Doğal dengeyi bozmuyoruz

Alaçatı'da inşaat yaparken doğal ortamı bozmadıklarını, yeşil alanları yok etmediklerini, köylülerin elindeki kalmış kullanılmayan arsaları satın alarak değerlendirdiklerini belirten Alpan Veryeri “Doğal dengeyi bozmayı bir yana bırakın, sokaklarımızı ağaçlarla çiçeklerle donattık. Anlaşma sağladığımız ev sahiplerinin bahçelerine büyük zeytin ağaçları, meyve ağaçları ve dev palmiyeler diktik. Biz her şeyiyle 1900'lü yılları 2010'lu yıllara taşıyoruz. Özünü asla bozmuyoruz” dedi. 

Özel taş kullanıyor

Veryeriler İnşaat, Alaçatı'da oluşturduğu yeni mimari doku içinde “Tüf” denilen kesme taşlarla, ahşabın sıcaklığını bir araya getiriyor. Bu kombinasyonun evlerin kışın sıcak yazın da serin tutma özelliğini sağladığını ifade eden Alpan Veryeri, taşın özelliklerine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Sözcük anlamıyla yanardağların püskürttüğü kül, kum ve lav parçacıklarından oluşan genellikle açık renkli hafif gözenekli bir tür çökelti taşı olan, doğal bir yapı malzemesidir.

Tüf Taşı ocaktan çıkarıldığında yumuşak bir yapıda olup; hava, rüzgar ve güneş ile temas sonucunda sertleşerek doğal bir yapı malzemesine dönüşür. Sahip olduğu doğal ve volkanik özelliklerden dolayı son derece sağlam yapılar inşa edilmesine ve ciddi bir ısı yalıtımına olanak sağlar. Tüf taşı kullanılan yapılarda demir kullanılmasına, iç ve dış cephelerde sıva, badana ve benzeri uygulamalara gereksinim duyulmaz. Uygulandıktan sonra günden güne taşların birbirine kenetlenmesi ile yapı daha da sağlamlaşır. Bu taş ayrıca mevsim şartlarına göre değişebilen renklere sahip. Biz bu taşları tamamen el işçiliği ile şekillendirip 60 cm kalınlığında duvarlar oluşturarak kullanıyoruz”

“Ünlüleri ve beyaz yakalıları Alaçatılı yaptık”

Alaçatı  Taş Evler projesinin hedef kitlesini “beyaz yakalı” diye adlandırılan kişilerin oluşturduğunu vurgulayan Alpan Veryeri, özellikle son yıllarda üst gelir grubunda yer alan kitlenin de projeye yoğun ilgi gösterdiğini dile getirdi. Konuşmasında “Alaçatıyı keşfetmek isteyen herkes hedefimiz içinde yer alıyor. Şu ana kadar satışlarımızın yüzde 90'ını İstanbul'da ikamet edenlere gerçekleştirdik. Talebin yüzde 5'i İzmir'den, diğer yüzde 5 ise yurtdışından geldi” diyen Alpan Veryeri, sanatçı Demet Akbağ, Koç Holding'in CEO'su Turgay Durak ve Show TV Haber Koordinatörü Korcan Karar gibi birçok ünlünün de projeden ev alarak Alaçatılı olduğunu söyledi. Projenin kendi reklamını yaptığını, kulaktan kulağa duyulduğunu ve müşterilerin potansiyel müşterilere referans olduğunu kaydeden Alpan Veryeri, Alaçatı Taş Evleri'nin 225 bin ile 350 bin avro fiyat aralığında satıldığını ifade ederek evlerin kullanım alanlarının 110–150 metrekare, bahçelerin ise 200 ile 250 arasında değiştiğini kaydetti. 

“Sadece Alaçatı'da değil, İzmir'de de varız”

Şu ana kadar 130 adet evin tamamlandığını 24 adet evin bu yıl teslim edileceğini bildiren Alpan Veryeri, Alaçatı'nın dışında İzmir'de de inşaat yaptıklarını anlatarak konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bugüne kadar  İzmir  merkezde apartman daireleri, İzmir Narlıdere'de 3 bin dönüm içinde 750 m2 bahçeli evler, İzmir Çeşme'de yazlık evler ve siteler yaptık. Sektörde yan işlerle birlikte 200 kişiye istihdam sağlıyoruz.”

Alpan Veryeri Kimdir?

1959 Yılında İzmir'de doğan Alpan Veryeri,  1980 yılında 9 Eylül Üniversitesi İşletme fakültesini bitirdi. 1980 yılından itibaren profesyonel çalışma hayatına başlayan Alpan Veryeri aile şirketinde çalışmaya başladı. 1989 yılında Ege Genç İş Adamları Derneği'nin kurucuları arasında yer alan Alpan Veryeri, kurucu başkan yardımcılığını yürüttüğü dernekte daha sonraki yıllarda sırasıyla (1989-1994 yıllarında) yönetim kurulu üyeliği; (1994-1996) yıllarında EGİAD başkanlığı yaptı.

1995-1997 yıllarında Türkiye Genç İşadamları Konseyi (TUGİK) Başkanlığı yapan Alpan Veryeri, 1999-2004 yılları arası İzmir Konak Belediye Meclis Üyeliği yaptı. Aynı yıllarda Belediye Başkan Vekilliği görevini de üstlenen Alpan Veryeri, İzmir ve Alaçatı'da birçok inşaat projesini hayata geçiren Veryeriler İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürütmektedir. 


Geri Dön